Discuţie publică „Reformarea Justiţiei în Republica Moldova”


10989119_845652152147828_53224440478315657_n
Vladislav Gribincea

Biblioteca Publică de Drept, filiala „B.M. Haşdeu”, este punctul de informare indispensabil persoanelor cointeresate de domeniul juridic. La data de 17 februarie, 2015, începând cu ora 18.00, aceasta a fost gazda unei noi discuţii publice. Discuţia a avut un subiect actual: “Reformarea Justiţiei în Republica Moldova”, prezentată de invitatul special, Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova şi membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova.

Nota introductivă a discuţiei publice a fost

10996559_845652358814474_2069775108464807559_n
Silvia Antufiev şi Vladislav Gribincea

realizată de directorul Bibliotecii Publice de Drept, care a specificat importanţa subiectului ce urma a fi discutat pentru întreaga societate, cât şi recunoştinţa faţă de preşedintele CRJM, Vladislav Gribincea, pentru prezenţa sa preţioasă la acest eveniment public.

Conducătorul lecţiei publice a divizat discuţiile în două blocuri aparte: Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Reforma Justiţiei în Republica Moldova, astfel încât lecţia să fie dominată de o claritate maximă şi o înţelegere profundă din partea auditoriului.

O mare parte din discuţii au fost axate pe primul subiect, şi anume Curtea Europeană  a drepturilor Omului, manifestându-se prin  efectuarea unei prezentări generale a CEDO, aceasta incluzând: structura CEDO, organele jurisdicţionale ale CEDO, funcţionarea CEDO, procedura în faţa Curţii, unele reguli generale cu privire la cererile de sesizare a Curţii, procedura de examinare a cererilor, hotarârile luate ş.a. Trebuie să specificăm că relatarea acestor informaţii a fost intercalată de un şir de întrebări din partea publicului activ, care
10991230_845652185481158_7746105627013137480_na dat dovadă de interes şi implicare maximă în discuţie, aceasta treptat transformându-se într-o comunicare deschisă. Întrebări ca: „Cum interpretaţi corelaţia dintre securitate şi datele personale?”; „Unde trebuie să ne adresăm în legătură cu drepturile şi libertăţile copilului?”; „Care sunt motivele pentru care CEDO respinge cererile?”; etc., au fost completate de răspunsuri ferme, răspunsuri argumentate, oferite de invitatul Vladislav Gribincea, care a acordat sfaturi, soluţii pentru întrebările şi problemele persoanelor prezente.

Discuţia a fost una interesantă, datorită faptului că au fost expuse diferite informaţii statistice privind cererile la CEDO, pentru anii 2009-2014, date bine structurate în tabele; unele cazuri concrete din Republica Moldova; exemple convingătoare, cît şi amănunte despre aspectul etnic al cererilor trimise la CEDO. Toate acestea au creat un forum interactiv de discuţii, pierzându-se din vedere noţiunea timpului, astfel două ore de activitate fructuoasă s-au scurs ca o picătură de apă.

Prezentatorul subiectului a stipulat despre principalele activităţi ale CRJM, care sunt orientate spre implementarea în Republica Moldova a tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor omului, monitorizarea transparenţei şi eficienţa activităţii Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi despre reformarea justiţiei din Republica Moldova.

Finalul discuţiei a fost marcat de mici nuanţe de un uşor umor, care a distins participanţii setoşi de informaţie. Această activitate a fost realizată cu succes, asemenea celor precedente. Este evident că acest cadru de discuţii este o bună oportunitate pentru toţi cei interesaţi de domeniul juridic, pentru toţi cei care vor să cunoască aspecte mai detaliate a unor probleme cu care se confruntă societatea juridică. Această metodă de comunicare promovează formarea unei reţele de conversaţii care evoluează în continuu şi care evidenţiază cele mai importante probleme din sfera juridică.

Pentru o organizare cât mai reuşită a activităţilor publice  în cadrul Bibliotecii Publice de Drept, aceasta a oferit posibilitatea tuturor participanţilor de a propune teme de discuţie în cadrul lecţiilor publice pe subiectul interesat, şi personalităţi din domeniul juridic cu care ar dori să se întâlnească la activităţile Bibliotecii Publice de Drept. Cei prezenţi s-au dovedit a fi activi şi în această privinţă, oferind numeroase propuneri de teme şi nume de personalităţi. Biblioteca Publică de Drept va răspunde cererilor utilizatorilor, ţinând cont de toate solicitările şi propunerile oferite, prin organizarea pe parcursul anului 2015 a numeroaselor activităţi publice la subiectele propuse de aceştea.

De aceea, VĂ ÎNDEMNĂM SĂ PARTICIPAŢI LA LECŢIILE PUBLICE, organizate la BPD, pentru o combinaţie armonioasă a cunoştinţelor dvs. teoretice cu cele practice, ale unor importante personalităţi din domeniu, de la care negreşit veţi avea câte ceva de învăţat!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.