Masă rotundă „Cooperarea dintre societatea civilă și autoritățile judecătorești”


    La data de 15 mai 2015, în cadrul Bibliotecii Publice de Drept, a avut loc masa rotundă „Cooperarea dintre societatea civilă și autoritățile judecătorești”, fiind prezenți: directorul executiv al organizaţiei Justice at Stake din SUA, Liz SEATON şi IMAG1064preşedintele organizaţiei neguvernamentale din Republica Moldova, non-profit, A.O. ”Institutul de Justiţie Civilă’’, Andrei BRICEAC.

     În perioada 3 mai – 18 mai 2015 Liz SEATON este în vizită în Republica Moldova, venită din SUA în cadrul unui program de schimb profesional. Masa rotundă fiind organizată în cadrul Proiectului, finanțat de Departamentul de Stat al SUA – Professional Fellows Program, prin intermediul American Councils for International Education cu reprezentanță în Chișinău. Misiunea organizației Justice at Stake, cu sediul în Washington, SUA fiind de a contribui la menținerea independenței și imparțialității instanțelor judecătorești din SUA.

     Pînă a ajunge la Biblioteca Publică de Drept, în cadrul vizitei de doua săptămîni în Chișinău, Liz SEATON a avut mai multe intrevederi interesante, utile, productive la Consiliul Suprem al Magistraturii, Parlamentul RM, Curtea Supremă de Justiție a RM, la Procuratura Generală RM și alte instituții de stat. IMAG1070_1Scopul vizitei fiind de a îmbunătăți înțelegerea reciprocă a modului în care funcționează institutele democratice din Republica Moldova, în special instanțele de judecată, de a înțelege modul în care colaborează societatea civilă cu autoritățile de stat în scopul promovării standartelor de independență și imparțialitatea în instanțe de judecată. Obiectivul acestui program sunt determinarea celor mai importante provocări cu care se confruntă justiția din Republica Moldova, de a stabili și consolida cooperarea între Justice at Stake și instituțiile din RM, de a educa societatea din Moldova să utilizeze noi abordări în advocacy folosite de Justice at Stake și de alte ONG-uri din SUA și de a face  un schimb de experiență între specialiștii profesioniști din acest domeniu din Republica Moldova și d-na Liz SEATON ca specialist din SUA, și de a prelua cele mai bune practici în ceea  ce ține de promovarea independenței și imparțialității instanțelor judecătorești în Republica Moldova.

     IMAG1063În cadrul activității de la Biblioteca Publică de Drept au fost adunați mai mulți specialiști din domeniu. Deoarece d-na este vorbitoare de limbă engleză și participanții la această întîlnire cunosc această limbă, discuțiile s-au desfăsurat în engleză, unde Liz SEATON ne-a povestit despre experiența dumneaei în acest sens, în calitate de director executiv în cadrul organizației Justice at Stake. Aici au avut loc discuții deschise pe o temă mai generală, în cadrul căreia s-a putut face o prezentare a societății civile persoanelor interesate de domeniul profesiei juridice și nu numai, pe subiectul discuției propuse.

     La finele discuției participanții au rămas satisfăcuți de informația acumulată, mulțumind oaspetelui pentru comunicarea bună și explicită.

Stela Goreaci, șef serviciu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.