10 Decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului


“Libertatea mea se termina acolo unde începe libertatea celuilalt.”

John Stuart Mill

 

     Ziua de joi, 10 decembrie, ne-a bucurat cu aniversarea unui eveniment internaţional – Ziua Drepturilor Omului, care este sărbătorită anual în toate statele lumii. Pentru a marca această zi importantă pentru comunitatea juridică, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte, Biblioteca Publică de Drept a ales o metodă interactivă de celebrare prin organizarea unui Colocviu ce a cuprins diverse expuneri de cunoştinţe, discuţii şi întrebări care şi-au găsit răspunsul pe tot parcursul programului. Pentru reuşita acestui eveniment, Biblioteca Publică de Drept a invitat personalităţi vizibile din comunitatea juridică, personalităţi care au o experienţă vastă în domeniul drepturilor omului, personalităţi de la care, cu siguranţă, avem ceva de învăţat.

IMG_7620
Silvia ANTUFIEV

        Pentru început, directorul Bibliotecii Publice de Drept, Silvia ANTUFIEV, a prezentat o notă introductivă, care a incitat publicul să urmărească în continuare prezentările celor de faţă, specificând importanţa acestui subiect pentru instituţie. Ziua de 10 decembrie se marchează în fiecare an la Biblioteca Publică de Drept. Drepturile omului proclamate în Declarația ONU din 1948 rămân actuale până în prezent. Biblioteca este una din instituțiile care asigură respectarea unor puncte ale Declarației: accesul liber la informație, dreptul la studii, echitabilitatea deservirii utilizatorilor, dreptul la educație etc.

 

p1403_memb
Victor BALMUŞ

  Sesiunea propriu-zisă a comunicărilor relatate a fost moderată de către doctorul habilitat, profesor şi cercetătorul Victor BALMUȘ, care a specificat despre importanţa acestei zile pentru fiecare ţară şi faptul că întâlnirea dată este o oportunitate pentru schimbul de opinii, care va contribui la o mai bună cunoaştere a temei. Acesta şi-a expus public una din ideile pe care le deţine, cu privire la tema pusă în discuţie: “O idee care ar putea fi recomandată sub formă de iniţiativă legislativă este introducerea unei sărbători specifice Moldovei, privind Promovarea Drepturilor Omului”.

 

IMG_7622
Andrei SMOCHINĂ

      Cuvântul a fost luat de către Andrei SMOCHINĂ, prof. dr. hab., care a relatat un discurs cu tema “Tendinţe inovatoare în construcţia mecanismelor de guvernare în RM”. Profesorul a depănat unele amintiri din experienţa sa profesională a perioadei sovietice, când persoanele erau private de drepturi, relatând din prisma evoluţiei conceptului Drepturilor Omului, care ulterior a fost materializat în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la 10 decembrie, 1948, aceasta reprezentând piatra de temelie a democraţiei. Concluzia finală a discursului său a accentuat cursul dezvoltării societăţii democratice: “Este destul de evidentă trecerea de la regimul totalitar în care erau permanent încălcate drepturile omului, la un nou regim în care se vorbeşte liber despre drepturile omului, libertatea de exprimarea a propriei opinii ş. a.”

 

IMG_7624
Maria ORLOV

    Colocviul a avut un curs armonios îmbinat cu diverse intercalări de idei, astfel, pe o notă ascendentă, doctorul conferenţiar universitar Maria ORLOV a continuat tema discutată cu un alt subiect indispensabil, numit “Drepturile persoanei vătămate de către o autoritate publică- între prevederi constituţionale şi realizări practice”. Introducerea discursului său a fost marcată de un citat cunoscut ce afirmă că “Nu numărul de drepturi incluse în constituţia unei ţări ne arată nivelul de democraţie, ci în ce măsură statul pune în aplicare aceste drepturi.”, astfel aceasta a marcat ideea prin accentuarea faptului că statul trebuie să lucreze în beneficiul cetăţenilor, el trebuie să creeze acele instrumente care să utilizeze legile adoptate. Precum sună subiectul discursului, doamna Maria ORLOV a specificat că “scopul contenciosului administrativ este de a stopa abuzul administraţiei, de a ordona şi disciplina administraţia publică. În linii mari, ne lipseşte partea practică prin care Legea Contenciosului Administrativ să devină realitate.” Comunicatorul a introdus o nuanţă fină de umor în expunerea sa, ceea ce a atras atenţia auditoriului, creându-se unele discuţii cu argumente convingătoare pe marginea acestui subiect, acestea devenind din ce în ce mai palpitante.

IMG_7627
Mariana ODAINIC

        O altă personalitate care ne-a onorat cu prezenţa, cât şi cu un discurs solid, este doctorul în drept, Mariana ODAINIC, care a pus în discuţie tema, “Impactul crizei financiare asupra unor categorii de drepturi a populaţiei din R.M.”. Subiectul dat a provocat un interes deosebit publicului, dat fiind că este o problemă actuală, stringentă cu care se confruntă întreaga ţară, ceea ce a dus la încălcarea drepturilor sociale şi economice a populaţiei, pentru că statul trebuie să asigure fiecărui cetăţean condiţii optime pentru un trai decent. Au fost relatate aspecte realiste despre situaţia critică în care se află Moldova: “neluarea unei atitudini serioase de către autorităţile publice; repetarea aceluiaşi scenariu de “atac raider”, autorităţile publice nu au luat măsuri de soluţionare a problemelor; şansele de creştere a pensiilor, a salariilor bugetare sunt minime ş.a.”. Pentru a-şi încheia discursul pe o notă pozitivă, aceasta a specificat că pentru soluţionarea problemei Moldova trebuie să capete încrederea posibililor finanţatori internaţionali şi să ramburseze datoriile pe care le are, doar în acest caz va fi asigurată bunăstarea cetăţeanului.

 

 

Eduard Scutaru
Eduard SCUTARU

   Reprezentantul asociaţiei neguvernamentale, Promo-Lex, care are drept scop dezvoltarea democrației în   Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile, ne-a informat succinct despre dreptul persoanelor intern strămutate. Eduard SCUTARU a afirmat că “categoria de personae strămutate sunt lipsite de protecţie, Legislaţia Naţionala nu respectă drepturile acestora”, astfel ei luptă pentru bunăstarea şi asigurarea drepturilor acestei categorii de persoane vulnerabile în faţa statului.

 

 

img_7632-e1531390005793.jpg
Tudor OSOIANU

    Discursul următorului participant la Colocviu, Tudor OSOIANU, prof. univ. dr. hab., a scos în evidenţă drepturile unui alt grup de persoane, persoanele private de libertate. Acesta a expus rezultatele unei cercetări empirice, pronunţînd diverse drepturi: dreptul la tăcere; dreptul de a fi informat; dreptul la apărare; dreptul la traducere; dreptul la asistenţă medicală etc.

 

 

 

    Fiecare Colocviu aduce cu sine unele concluzii, recomandări, propuneri, pentru îmbunătăţirea situaţiei, în cazul nostru, îmbunătăţirea situaţiei privind respectarea drepturilor omului, astfel, printre propunerile enunţate specificăm: “Determinarea diagnozei pe ţară dacă s-au respectat drepturile, individual pentru fiecare domeniu”; “Ar fi bine să fie organizate diverse ore informative privind Drepturile omului”; “Realizarea unui raport anual care ar evidenţia lacunele din acest domeniu cât şi soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei” ş.a.

     Timpul s-a scurs ca o picătură de apă, şi evenimentul nostru a ajuns la etapa finală, etapa mulţumirilor pentru prezenţele valoroase cât şi aprecierea pentru buna prezentare şi relatare a unor informaţii interesante, informaţii actuale şi utile pentru fiecare participant. Celebrarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului a devenit o tradiţie pentru Biblioteca Publică de Drept, noi vă deschidem larg uşile şi vă invităm să vă cunoaşteţi drepturile, în scopul facilitării unei participări active a tuturor membrilor comunităţii la dezvoltarea şi promovarea valorilor societăţii democratice.

Feodosia Braga, bibliotecar

Un comentariu

  1. Si in America se sarbatoreste aceasta zi? De catre cine? Apoi, nu este o ironie citatul dat de J. S. Mill? ONU si citatul acesta nu se prea potrivesc impreuna. Foarte putini din Europa isi cunosc drepturile pentru ca propaganda ONU are succes.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.