Masă Rotundă organizată cu prilejul Zilei Europene a Medierii la Biblioteca Publică de Drept


              În data de 19 ianuarie 2017, cu prilejul Zilei Europene a Medierii, Biblioteca Publică de Drept, în colaborare cu partenerii săi – Centrul de Promovare a Medierii „ProMediere” şi Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie Aplicată, a organizat Masa rotundă, având-o ca moderatoare pe Tatiana Ciaglic, mediator, membru al Centrului de Promovare a Medierii „ProMediere”.

        Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Bibliotecii Publice de Drept, unde Elena Damaschin, Preşedinte al Centrului de Promovare a Medierii „ProMediere”, s-a adresat către participanţi cu un cuvânt de salut, felicitând pe toţi cei prezenţi cu Ziua Europeană a Medierii şi menţionând în acelaşi timp importanţa medierii şi beneficiile ei în societate. Cu un cuvânt de salut a venit în faţa publicului şi Silvia Antufiev, director, Biblioteca Publică de Drept, care a apreciat însemnătatea și beneficiile primite de utilizatori, în baza colaborării cu Centrului de Promovare a Medierii „ProMediere”, care durează de mai mulți ani. Au fost organizate – un ciclu de lecții și discuții publice, expoziții; în 2016 a fost implementat Serviciul Consultații de mediere Pro Bono pentru chișinăuieni. Astfel, BPD are o contribuţie inerentă întru promovarea medierii.

               La eveniment a fost prezent dr. Valeriu Bujor, Rector Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie Aplicată, care a mulţumit pentru participare, susţinând că într-un sistem bazat pe parteneriat un loc deosebit îi revine medierii. De altfel, dr. Valeriu Bujor a venit și cu o donaţie de cărţi în domeniul criminalisticii pentru bibliotecă.
1           În calitate de invitați speciali au fost: Tatiana Iurco, şef de cabinet, Ministerul Justiţiei; Dmitrii Pasecinic, consultant, Serviciul asistenţă juridică calificată şi mediere; Sabina Sandu, consultant, Direcţia elaborare a actelor normative; Victor Burac, avocat, Uniunea Avocaţilor.

             În comunicările sale participanții au inclus problemele din domeniul medierii și generarea potențialelor soluții ale acestora, determinarea unor puncte de reper pentru dezvoltarea medierii în Moldova.

                  În special, obiect al discuțiilor au constituit:

 • Raportul medicină, sănătate şi mediere – Diana Bîtcă, mediator, membru al Centrului de Promovare a Medierii „ProMediere”
 • Gestionarea biroului de mediator – Victor Cojocari, mediator, membru al Centrului de Promovare a Medierii „ProMediere”
 • Implimentarea în Moldova a Rec. CoE privind medierea: realizări, probleme, perspective – Ion Oboroceanu, Preşedintele Centrului de Drept Căuşeni, Avocat
 • Cultura şi educaţia medierii – Marin Postu, mediator
 • Rolul Organelor de Drept în promovarea medierii în R.M. – Gheorghe Stegarescu, mediator
 • Medierea între părinţi şi copii – Alexandru Topolenco, Preşedinte al Asociaţiei „Glasul Sufletului
 • Medierea în contextual exercitării garanţiilor reale investite cu formulă executorie – Dionis Pascari, mediator, doctorand Drept Privat USEM
 • Printre problemele principale constatate de către participanți pot fi menționate:
 • În domeniul sănătăţii e dificil o mediere propriu-zisă
 • Deseori, persoanele aflate în conflict nu vin la mediator
 • Oamenii de la sate nu cunosc despre mediere
 • Lipsă de responsabilitate
 • Lipsa comunicării între părinţi şi copii
 • Lipsa unei mentalităţi asupra medierii.

Din dezbaterile care au avut loc în cadrul acestui eveniment s-au desprins următoarele concluzii şi recomandări:

 • Informarea persoanelor cu privire la existenţa acestei metode de rezolvare a conflictului pe cale amiabilă
 • Trebuie să implicăm tinerii în diverse activităţi, care i-ar integra mai mult în societate
 • Necesitatea creării unui voluntariat pentru a informa elevii cu privire la mediere.

Toţi participanţii la această masă rotundă au recunoscut utilitatea deosebită a acestui eveniment în cadrul căruia au fost analizate probleme ce ţin de rolul medierii şi dezvoltării ei într-un stat democratic.

23

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.