15 Martie – Ziua mondială a drepturilor consumatorului


Consumator1c2bedAnual, la data de 15 martie este maracată Ziua mondială a drepturilor consumatorilor („World Consumer Rights Day” – WCRD). Această zi marcheaza informarea publică cu privire la  importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.

Data a fost aleasă ca urmare a discursului ţinut la 15 martie 1962 de preşedintele american John F. Kennedy în care definea pentru prima dată drepturile consumatorului. „Calitatea de consumator prin definiţie ne include pe toţi. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenţează şi este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a cărui opinii nu sunt auzite foarte des”, a spus Kennedy în discursul sau.

Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei a fost siguranta-internet„Construirea lumii digitale în care consumatorii pot avea încredere”. Tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume. Astfel, la 15 martie 2017, grupurile de consumatori din întreaga lume se vor uni pentru a face față pericolului evident la care sunt supuşi oamenii în mediul online. Până în anul 2020, 52% din populația Terrei va fi online, deaceea este necesar de a construi o lume digitală mai bună.

Pornind de la tema zilei, și la noi în țară, atît în Chișinău, cît și în alte regiuni ale țării, pe parcursul întregii săptămîni 11-15 martie, sunt organizate numeroase evenimente, precum ziua_mondiala_a_drepturilor consumatorilorseminarii, acțiuni de informare în școli etc., pentru creșterea gradului de conștientizare a drepturilor de care beneficiază consumatorii și stimularea acestora de a acționa în acord cu aceste drepturi, pentru a fi informați corect și transparent.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost marcată pentru prima dată la 15 martie 1983, de către mișcarea consumatorilor „Consumers International”, care, în prezent, cu peste 220 de organizații membre în 115 țări, reprezintă o mișcare internațională de consumer protectionconsum puternică, al cărei scop este de a ajuta la protejarea consumatorilor de
pretutindeni. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înșelat, dreptul de a fi despăgubit și dreptul de asociere. Pentru prețul pe care l-a achitat în condiții contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziționat.

cunoasteti drepturileÎn Moldova, organul responsabil pentru protecţia drepturilor consumatorului este Agenția pentru Protecția Consumatorilor care stă la dispoziția consumatorilor și agentilor economici, oferind consiliere gratuită pe diverse aspecte ce țin de protecția drepturilor consumatorilor, cum ar fi: modul corect de reclamare a produselor neconforme, de restituire a mărfii sau a contravalorii produselor neconforme, de identificarea practicilor comerciale incorecte și clauzelor abuzive in contracte.

protectia_consumatorului__sursa_timnews_ro_94937600De asemenea, actul normativ care  reglementează acest domeniu este  Legea Nr.105-XV din 13.03. 2003 privind protecţia consumatorilor, care este publicată în Monitorul Oficial al R.Moldova nr.126-131/507 din 27.06.2003. Prezenta lege stabileşte bazele juridice pentru protejarea de către stat a persoanelor în calitatea lor de consumatori.

Biblioteca Publică de Drept vă poate oferi informaţiile necesare cu privire la subiectul dat, fiind mereu deschisă să vă ajute, să vă ghideze şi să vă pună la dispoziţie informaţie din domeniul juridic.

Braga Feodosia

Surse:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.