Lansare – “Al treilea spaţiu al comunităţii” la Biblioteca Publică de Drept


           Ziua de 13 mai 2017 a fost una marcantă pentru Biblioteca Publică de Drept, filială a Bibliotecii Municipale B.P.Hasdeu. Un nou spaţiu inovativ și modern care promovează valorile democratice a fost deschis oficial la bibliotecă, datorită proiectului “Al treilea spaţiu al comunităţii”.

              Proiectul  presupune amenajarea în 6 biblioteci publice, a unor spații – cuiburi ale democrației – ce încurajează deprinderea comportamentelor civice, dezbaterea problemelor locale și luarea de inițiativă pentru soluționarea acestora. La fel, cuiburile democrației vor facilita participarea comunitară prin practicarea cetăţeniei active  și vor constitui spații de întâlnire și dezbatere cetățeneasca, cu acces liber pentru toți membrii comunității.

            Amenajarea “Cuibului democraţiei” din cadrul Bibliotecii Publice de Drept  a fost posibilă datorită designer-ului Daniela Malachi, studentă la Design Interior în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi a  unui grup de voluntari, care s-au implicat şi au muncit, din pură dorinţă de a-şi vedea comunitatea mai activă, mai dezvoltată, mai prosper.

             Cu această ocazie, la deschiderea evenimentului au participat invitaţi speciali din Republica Moldova și România: Ovidiu ANA, Director Training Fundaţia Progress, România; Mariana HARJEVSCHI, Preşedinte ABRM, Violeta BUNESCU,  Manager Senior de programe în cadrul Programului Novateca, cât şi partenerii Bibliotecii Publice de Drept, Andrei BRICEAC, avocat, preşedintele Institului de Justiţie Civilă; Igor CĂLDARE, preşedinte al Asociaţiei Lista poporului; Igor GOREACI, expert Klubafaceri; Olga PISARENCO, avocat, membră a Consiliului Asociaţiei FAM; Mihai CORJ,  președinte al Institutului de Creație Legislativă “LEX SCRIPTA”.

            Evenimentul a debutat cu prezentarea Marianei HARJEVSCHI, care a expus pe scurt istoria apariţiei ideii proiecului “Al treilea spaţiu al comunităţii”, provocările şi reuşitele acestuia: “Am fost foarte impresionată de proiectul acesta, de echipa Fundaţiei Progress din România, care mi-au dat o doză de inspiraţie pentru a gîndi cum biblioteca poate fructifica sentimentul de schimbare în comunitate prin intermediul membrilor acesteia”, precum şi adresarea unor sincere mulţumiri tuturor celor implicaţi în acest proiect, în special finanţatorilor și grupului de voluntari.

       Ovidiu ANA, Director Training Fundaţia Progress, România, şi-a exprimat încrederea şi mulţumirea faţă de Asociaţia Bibliotecarilor din Moldova, care au replicat cu succes proiectul “Al treilea spaţiu al cetăţenie active” în Moldova, apreciind munca şi eforturile designerului şi voluntarilor care s-au implicat activ în realizarea acestui design interesant şi interactiv.

            Cu acest prilej, partenerii bibliotecii au atras atenția asupra importanței majore pe care o are spaţiul nou creat pentru întreaga comunitate, acesta servind pentru noile reîntîlniri de discuţie şi socializare cu cetăţenii activi.

         Tot în cadrul evenimentului, Igor Goreaci, expert Klubafaceri a susţinut o dezbatere publică în care a fost discutat subiectul Controlului de Stat: Fiscal, Juridic şi al Muncii. Activitatea a avut un curs armonios cu întrebări şi răspunsuri clare, unde participanții au fost informaţi  cu privire la apărarea drepturilor de consumator. Discuţia a dat start-ul utilizării “cuibului democraţiei” pentru discutarea/dezbaterea unor subiecte de importanţă majoră pentru societate, demonstrîndu-se totodată utilitatea şi aspectul inovativ al bibliotecilor publice.

           Prin acest spaţiu Biblioteca Publică de Drept a devenit mai atractivă, mai modernă prin serviciile pe care le oferă şi nu în ultimul rînd mai deschisă pentru cetăţeni activi, care vor să aducă o doză de contribuţie comunităţii din care fac parte.

                  Proiectul „Al treilea spațiu al comunității” este implementat de către ABRM în perioada septembrie 2016-august 2017 cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos din București în cadrul Programului „MATRA”.

            Odată cu primăvara declarăm deschis sezonul discuțiilor și întrunirilor în “cuibul democraţiei” pus la dispoziția cetăţenilor, ONG-urilor și grupurilor civice chişinăuene.

           Ne puteți contacta oricând la adresa biblioteca.pll@gmail.com pentru mai multe detalii și pentru a solicita folosirea spațiului în scopurile menționate. Vom anunța la rândul nostru o serie de discuții și evenimente pe parcursul anului la care sperăm sa ne bucurăm de participarea câtor mai mulți cetățeni implicați în schimbarea în bine a orașului nostru.

Feodosia BRAGA

Aliona BADIUR

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.