Compendiu al jurisprudenţei Curţii Constituţionale a Republicii Moldova (1995-2017)


TĂNASE, A. ş.a. Compendiu al jurisprudenţei Curţii Constituţionale a Republicii Moldova : (1995 – 2017) / Alexandru Tănase, Rodica Secrieru, Lilia Rusu, Natalia Vîlcu-Bajurean. – Bucureşti : Wolters Kluwer, 2017. 537 p.

20170924_120858

Compendiul reprezintă o publicaţie de profil, reprezentînd o sursă necesară şi comprehensivă de doctrină juridică şi un ghid în ceea ce priveşte identificarea, interpretarea şi aplicarea principiilor constituţionale.

O compilaţie unică de concluzii şi raţionamente ale Curţii Constituţionale, expuse în actele adoptate în cadrul activităţii sale pe parcursul perioadei de 22 de ani de la fondarea instituţiei.

Această selecţie de Jurisprudenţă constituţională, realizată sub auspiciile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi înserată în această publicaţie va servi drept un izvor de drept inestimabil pentru comunitatea de jurişti, practicieni şi savanţi din Republica Moldova.

20170924_120924

Structura complexă şi multidimensională a prezentei lucrări, clasificată într-o manieră accesibilă şi bine ordonată prin referinţe la prevederile Constituţiei Republicii Moldova, nu doar că pune în evidenţă problemele constituţionale de bază care au fost ridicate la nivel naţional, dar şi cuprinde elemente cheie ale jurisprudenţei europene, atît a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cît şi a Curţii Europene a Dreptului Omului.

Lucrarea cuprinde aproape integral jurisprudenţa din ”perioada primei componente a Curţii Constituţionale” între anii 1995-2001, atunci cînd, sub preşedinţia regretatului Pavel Barbalat,

20170924_121541

jurisprudenţa Curţii a fost marcată de un admirabil curaj judiciar.

Jurisprudenţa modestă din anii 2001-2010 reflectă cît se poate de bine starea de stagnare a instituţiei, perioadă de constituţionalism decorativ, reflectată printr-un număr nesemnificativ de hotărîri şi decizii, în mare parte lipsite de relevanţă. Cea mai mare parte a compendiului o reprezintă jurisprudenţa după 2011, marcată de un reviriment şi activism judiciar adecvat, fără de care o Curte Constituţională curajoasă nu poate să-şi îndeplinească misiunea pe care o are.

Jurisprudenţa în perioada 2011-2017 reflectă schimbările fundamentale care s-au produs în activitatea Curţii, fiind recunoscută drept una dintre cele mai curajoase Curţi din Europa.

20170924_121606Acest Compendiu reprezintă o culegere valoroasă pentru profesionişti şi cercetători prin valoarea şi profunzimea sa atît din punct de vedere teoretic cît şi practic. Jurisprudenţa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova va constitui un suport considerabil pentru cei care se află în căutarea unor argumentări plauzibile în soluţionarea litigiilor de drept, în conformitate cu spiritul Constituţiei, şi va oferi o sursă de inspiraţie pentru cei care doresc să exploreze probleme de drept constituţional într-un context ştiinţific mai vast. Compendiul cuprinde o vastă jurisprudenţă utilă parlamentarilor şi actorilor politici, care vizează principiile independenţei naţionale a statului, principiile arhitecturii instituţionale, raporturile între puterile de stat, rezolvarea conflictelor juridice de natură constituţională dintre diferite autorităţi ale statului, neutralitatea şi dreptul dtatului de a se apăra împotriva agresiunii, lupta împotriva corupţiei şi statului de drept.

Editarea şi publicarea Compendiului a fost posibilă graţie susţinerii Proiectului Uniunii Europene ” Suport pentru Curtea Constituţională a Republicii Moldova”.

20170924_121802

20170924_121719 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.