20 noiembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului


Ziua de 20 noiembrie este sărbătorită ca o ocazie de a promova drepturile copiilor și de a vorbi în favoarea celor, care încă nu pot să se pronunțe pentru ei înșiși. Această comemorare internațională unește diferite țări în evenimente de sensibilizare și cauze caritabile.

La data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume. Documentul definește drepturile și principiile dezvoltării normale a unui copil, accentuând faptul că aceştea au drepturi oriunde s-ar afla: acasă la părinții naturali, în familii substitutive, în instituții de îngrijire sau la şcoală.

Ziua Copilului este o zi distractivă, dar cu un mesaj serios și ne oferă o oportunitate de a promova și sărbători drepturile copiilor, care vor construi o lume mai bună pentru ei. Organizația Națiunilor Unite oferă în fiecare an o anumită temă pentru Ziua Mondială a Copilului, pentru a promova conștientizarea copiilor, a comunității și pentru a îmbunătăți bunăstarea copiilor.

Tema Zilei Mondiale a Copilului 2021

„Un viitor mai bun pentru fiecare copil”

Simboluri ale Zilei Mondiale a Copilului

Un inel de copii care se țin de mână
Amprenta mâinii copilului
Copiii și Globul
Culorile Zilei Copilului

ISTORIA ZILEI UNIVERSALE A COPILULUI

Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în a doua duminică a lunii iunie 1857 de către reverendul Dr. Charles Leonard, pastorul Bisericii Universaliste a Mântuitorului din Chelsea, Massachusetts. Dr. Charles Leonard a ținut o slujbă specială, dedicată și pentru copii. Leonard a numit această zi – Ziua Trandafirilor, mai târziu a fost numită Duminica Floriilor și apoi a fost numită Ziua Copilului.

Ziua Copilului a fost declarată pentru prima dată oficial sărbătoare națională de către Republica Turcia în 1920, cu data stabilită de 23 aprilie. Ziua Mondială a Copilului a fost instituită oficial de Națiunile Unite în 1954. Pe 20 noiembrie 1959 Adunarea Generală a ONU a adoptat o formă extinsă a Declarației Drepturilor Copilului. Textul proclamat inițial în 1924 de către Liga Națiunilor, a fost adoptat de ONU ca propria declarație a drepturilor copilului. Declarația proclamă:

 1. Copilului trebuie să i se ofere mijloacele necesare pentru dezvoltarea sa normală, atât material cât și spiritual
 2. Copilul flămând trebuie hrănit, copilul bolnav trebuie să fie alăptat, copilul care este înapoiat trebuie ajutat, copilul delincvent trebuie recuperat, iar orfanul și renunțul trebuie să fie adăpostiți și ajutați.
 3. Copilul trebuie să fie primul care primește alinare în perioadele de suferință.
 4. Copilul trebuie să fie pus în situația de a-și câștiga existența și trebuie protejat împotriva oricărei forme de exploatare.
 5. Copilul trebuie crescut cu conștiința că talentele sale trebuie să fie dedicate slujirii semenilor săi.

La 20 noiembrie 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenția privind drepturile copilului – tratat privind drepturile omului, care stabilește drepturile civile, politice, economice, sociale, de sănătate și culturale ale copiilor. Documentul tratează nevoile și drepturile specifice copilului, cerând că toate națiunile care îl ratifică sunt obligate de dreptul internațional și trebuie să acționeze în interesul superior al copilului.

Convenþia se bazeazã pe 4 principii generale:

 1. Copiii nu trebuie sã fie discriminaþi, indiferent de rasã, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau altă opinie a copilului, a pãrinþilor sau a reprezentanþilor săi legali,
  indiferent de naționalitate, etnie sau origine socială, situaþie materialã, deficiențe sau alte condiții.
 2. Copiii au dreptul la supravieþuire și dezvoltare, în toate aspectele vieții: fizic, psiho-emoþional, cognitiv, social și cultural.
 3. În toate deciziile și acțiunile ce afecteazã copiii ca indivizi sau ca grup, interesele lor majore luate în considerare în mod primordial, indiferent dacă deciziile sunt luate de guvern, de autorități administrative sau judiciare, sau de însuși membrii familiei.
 4. Copiii trebuie admiși ca participanți în evenimentele, care le afecteazã viaþa, fiind liberi să-și exprime propria opinie. Ei au dreptul ca ideile lor sã fie auzite și luate în serios.

În septembrie 2012, secretarul general Ban Ki-moon al Națiunilor Unite a propus o inițiativa pentru educația copiilor – fiecare copil să poată merge la școală; să fie îmbunătățit setul de abilități și cunoștințe în școli; implementarea politicilor privind educația în promovarea păcii, respectul și preocuparea pentru protejarea mediului. 

Ziua Universală a Copilului nu este doar o zi pentru a sărbători copiii așa cum sunt, ci pentru a aduce conștientizarea copiilor de pe tot globul care au suferit violență sub forme de abuz, exploatare și discriminare. Copiii sunt folosiți ca muncitori în unele țări, cufundați în conflicte armate, trăind pe străzi, suferind de diferențe, fie că este vorba despre religie, probleme legate de minorități sau dizabilități: 

 • 264 milioane – numărul copiilor, care nu merg la școală;
 • 90% – marea majoritate a copiilor cu dizabilități nu merg la școală, înfruntându-se cu multiple bariere, de la stigmatizare și ignoranță, până la lipsa infrastructurii, materialelor sau profesorilor pregătiți;
 • 150 de milioane – numărul copiilor din întreaga lume, implicați în munca, fără nici o șansă de a fi copii;
 • 1,25 USD – costul mediu pe zi pe copil în țările în curs de dezvoltare pentru a oferi un ciclu complet de învățământ preșcolar până la învățământ secundar.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ ZIUA UNIVERSALĂ A COPILULUI

 • Garantează drepturile copiilor. În documentele guvernamentale, drepturile acordate oamenilor sunt în general înțelese ca fiind pentru adulți. Datorită ONU, guvernele din întreaga lume au adoptat tratate, care garantează copiilor dreptul la viață, sănătate, educație, joacă, familie, protecție împotriva violenței, discriminării și suprimarii.
 • Copii sunt viitorul. Schimbările necesită timp. Dacă vrem să asigurăm un viitor stabil, sigur și durabil pentru planeta noastră, trebuie să începem cu copiii de astăzi. 
 • Crește gradul de conștientizare. Ziua Mondială a Copilului urmărește scopul să aducă la cunoștința tuturor, că există milioane de copii din întreaga lume, care nu au acces la educație, asistență medicală sau oportunități.

Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit.

Fii informat la Biblioteca Publică de Drept:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.