IN MEMORIAM Alexandru BORODAC


Rolul personalităților în dezvoltarea științei în domeniul de Drept

              Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova se prezintă ca un centru universitar de tradiție, cu un colectiv de cadre didactice și științifice profesioniste cu studenți uniți prin același scop de a contribui la reformarea domeniului juridic, la întronarea dreptății, democrației, la asigurarea supremației Legii.

            O pagină strălucită în biografia Facultății și a Universității a fost înscrisă de absolvenți băștinași, care ulterior au devenit profesori universitari, judecători, avocați, procurori, conducători de instituții și care, prin munca lor plină de abnegație, au câștigat stima și recunoștința comunității științifice a întregii societăţi. Un merit deosebit în domeniul jurisprudenței în Republica Moldova îl are omul de știință, profesorul Borodac Alexandru (06.02.1941-20.12.2006), născut în satul Frasin, raionul Dondușeni. În 1967 și-a început studiile la Facultatea de Drept a USM, iar în 1970 s-a transferat la Universitatea de Stat ”M.V. Lomonosov” din Moscova. În 1976 a susținut teza de doctorat la specialitatea 12.00.08-Drept penal, criminologie, drept penitenciar – ответственность за распространение венерических заболеваний по советскому уголовному праву, conducător științific G.A.Krigher, dr.prof.univ.

             Din 1977 și până în 1983 a fost lector al Catedrei drept penal și criminologie a USM. În 1992 a devenit șef al catedrei drept penal și criminologie a Academiei Naționale de Poliție „Ștefan cel Mare”, activitatea didactică și științifică a căreia a condus-o până în anul 2002.

        După proclamarea independenței și afirmarea Republicii Moldova ca stat suveran, se simțea o necesitate acută de lucrări de referință în domeniul jurisprudenței.

          Sub coordonarea științifică a profesorului Alexandru Borodac, s-a elaborat manualul Drept Penal, Partea Generală, care a văzut lumina tiparului în 1994. Mai târziu, cursul de Drept penal, partea specială, vol.I, elaborat în 1996 și a fost cotată ca sursă de instruire în domeniul dreptului penal în cadrul facultăților de drept din instituțiile universitare naționale. O altă lucrare – Calificarea infracțiunilor(1996) – a fost primul manual în limba română. În 1997, la solicitarea Ministerului Educației, a elaborat Bazele statului și dreptului Republicii Moldova. A adus o contribuție valoroasă la elaborarea Codului penal al RM, adoptat de Parlament în a. 2002. Este autor a peste 60 de lucrări științifice și metodice. Pentru aportul la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare pentru necesitățile MAI, pentru calitățile morale și profesionale, a fost încadrat în efectivul corpului de comandă MAI, conferindu-i gradul de maior de poliție (1996), iar în 1999 i s-a conferit, înainte de termen, gradul special locotenent-colonel de poliție. În 1997, pentru contribuția la perfecționarea și reglementarea dreptului penal a fost decorat cu Medalia Meritul civic.

            La 24 februarie 2012, în incita Academiei  Ștefan cel Mare, a avut loc masa rotundă cu caracter științific Alexandru Borodac: studii și contribuții în dezvoltarea dreptului penal autohton, in memoriam.

Bibliografie selectivă:

  • Borodac, Alexandru, Culegere de probleme la dreptul penal, Chişinău, 1977, 87 p.
  • Borodac, Alexandru, Manual de drept penal.Partea generală: pentru învățământul universitar, Chişinău, Tip. Centrală, 2005, 512 p.
  • Borodac, Alexandru, Bazele statului și dreptului RM, Chişinău, Știința, 1997, 270 p.
  • Borodac, Alexandru, Drept penal. Calificara infracțiunilor, Chişinău, 1996, 200 p.
  • Borodac, Alexandru, Drept penal. Partea generală, Chişinău, Știința, 1994, 368 p.
  • Borodac, Alexandru, Manual de drept penal.Partea specială cu modificările și completările până la 22.04.2004, Chişinău, Tip.Centrală, 2004, 622 p.

Bibliotecar Saghin Eugenia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.