22 februarie – Ziua internațională de susținere a jertfelor crimelor (Stop tortura!)


Problema reabilitării sociale a persoanelor care au suferit ca urmare a unor acțiuni ilegale a fost ridicată la sfârșitul secolului trecut. În toamna anului 1985, Congresul Națiunilor Unite pentru prevenirea criminalității și tratamentul contravenienților legii a elaborat o declarație privind regulile cheie de justiție pentru victimele criminalității. În luna noiembrie a aceluiași an, Adunarea Generală a ONU a aprobat acest document, creând pentru prima dată principii universale pentru protecția victimelor infracțiunilor.

Ulterior, într-o serie de state, au fost adoptate și adoptate acte legislative, recunoscute pentru a proteja victimele de faptele criminale, precum și pentru reabilitarea acestora, compensarea prejudiciului material și compensarea prejudiciului moral.

22 februarie Ziua internațională pentru protecția victimelor criminalității. În această zi din 1990, guvernul Marii Britanii a adoptat „Carta victimelor infracțiunilor”, care a descris în detaliu schimbările care au avut loc în legislație și jurisprudență cu privire la problemele asigurării siguranței și asistenței sociale a victimelor infracțiunilor.

Conform Declarației privind principiile de bază ale justiției pentru victimele infracțiunilor și abuzul de putere, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 29 noiembrie 1985, termenul „victime ale infracțiunilor” se referă la persoanele care au suferit prejudicii, individual sau colectiv, inclusiv vătămări corporale sau morale, suferințe emoționale, daune materiale sau o încălcare materială a drepturilor lor fundamentale ca urmare a unei fapte sau a unei omisiuni care încalcă legile penale naționale aplicabile ale statelor membre, inclusiv legile care interzic abuzul de putere penal.

Acum, în mai multe țări, au fost adoptate legi și sunt puse în aplicare pentru a proteja victimele activităților infracționale.

Acest eveniment presupune o campanie ce are ca scop aducerea unui omagiu celor care au fost victime ale unor crime şi diminuarea persoanelor afectate.

Problema torturii în Republica Moldova rămâne un subiect dureros şi actual. Infracțiunile de tortură sunt în continuare examinate ineficient de organele de drept din Republica Moldova. Termenele de examinare sunt excesiv de mari, iar torționarii primesc pedepse minime.

Autoritățile din R. Moldova încă întâmpină dificultăți în investigarea și sancționarea a astfel de cazuri, deși Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în repetate rânduri, a condamnat Moldova pe cauze similare.

Republica Moldova este parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului de 20 de ani. În acest timp țara noastră a ajuns în atenția judecătorilor CEDO de aproape 200 de ori. Țara noastră se situează pe locul 7 din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei, când este vorba de numărul cererilor depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Totuşi, numărul cazurilor de adresări privind tortura şi alte rele tratamente în Republica Moldova sunt în descreștere. Cel puțin așa arată datele prezentate de Procuratura Generală, care a evaluat situaţia din ultimii ani.

În majoritatea cazurilor, rele tratamente au fost admise faţă de persoanele suspecte, bănuite, învinuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale. De asemenea s-au invocat fapte de maltratare aplicate faţă de contravenienţi, dar și faţă de alţi participanţi la procesul penal, cum ar fi cei cu statut de victimă, parte vătămată, martor.

La Chișinău a fost deschisă o expoziție a instrumentelor de tortură, folosite în evul mediu. De-a lungul istoriei, oamenii au inventat tot felul de dispozitive de tortură pe care le foloseau pentru pedepsirea sau terorizarea celor vinovaţi de încălcarea legii.

Leagănul lui Iuda sau 4Fecioara din fier sunt doar câteva instrumente cu ajutorul cărora erau torturați oamenii în Evul Mediu. Atunci se considera că acele chinuri groaznice va descuraja oamenii să comită fărădelegi. Moldova este a 20-a țară în care  au fost expuse instrumentele de tortură. Până acum, expoziția a fost prezentată în țările precum Polonia, Germania sau Danemarca. Replicile instrumentelor de tortură au fost aduse în Moldova de un polonez.

Surse:

4

Angela Ababii, șef oficiu

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.