11 martie – Ziua Europeană a Victimelor Terorismului


Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului. Data propusă inițial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001), dar cele patru atentate comise la Madrid în dimineața zilei de 11 martie 2004 au determinat, însă, stabilirea acestei date.

În dimineaţa zilei de joi 11 martie 2004, zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri în Madrid (Spania) în timp ce intrau şi ieşeau pasageri din patru staţii diferite. Atacul a produs cel puţin 199 de morţi (dintre aceştia 181 în momentul efectiv al exploziilor) şi 1467 răniţi, număr cu care devine al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa în timpuri de pace, după atacul aerian (asupra unui avion Pan Am) din Lockerbie pe 21 decembrie 1988. Poliția a detonat mai multe bombe care aveau să explodeze în stații. Un total de 13 bombe au fost pregătite pentru atacul ce a avut loc cu trei zile înainte de alegerile generale.

În fața amenințărilor și a atacurilor teroriste, avem obligația să acționăm coeziv, prin politici de securitate coordonate la nivel european și internațional. Datoria noastră, a tuturor oamenilor de bună credință, este aceea de a oferi copiilor noștri și generațiilor viitoare o lume mai bună, fără conflicte absurde care curmă vieți și distrug familii nevinovate.

Omenirea merită o lume mai bună şi mai sigură, liberă de astfel de atacuri.

Ţara noastră trebuie să participe la acţiunile pentru combaterea terorismului pe toate palierele strategice, operative şi tactice şi prin toate mijloacele adecvate. Combaterea criminalităţii economice şi sociale, lichidarea corupţiei, reducerea infracţionalităţii, crearea unui mediu de afaceri sigur şi bine protejat (prin lege, dar şi prin acţiuni specifice), distrugerea reţelelor de traficanţi şi securizarea frontierelor sunt doar câteva dintre măsurile absolut necesare pentru dezactivarea unui mediu favorabil terorismului.

Pentru că oricine este în pericol să devină victimă a terorismului, accentul trebuie pus pe latura preventivă, pe înlăturarea cauzelor ce duc la naşterea fenomenului terorist. Doar astfel vom putea construi o lume mai sigură pentru toţi oamenii.

Ziua Europeană pentru Comemorarea Victimelor Terorismului are menirea de a menţine mereu vie amintirea acestor evenimente dramatice şi de a ne oferi ocazia să ne manifestăm sprijinul şi solidaritatea cu toţi cei afectaţi, indiferent de naţionalitate.

Surse:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.