7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății. Planeta noastră – sănătatea noastră.


Tema 2022 – Să înlăturăm poluarea aerului, apei și a hranei! Pentru un Viitor Sănătos

Anual, la 7 aprilie, este sărbătorită Ziua mondială a sănătăţii, cu scopul de a evidenţia o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)

În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii şi găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.

Începând cu 1950, În data de 7 aprilie a fiecărui an, Ziua Mondiala a Sănătății reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publica prioritare la nivel global in viziunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală. În 2022 Ziua mondială a Sănătății este dedicată Sănătății Planetei noastre.

Scopul campaniei: informarea cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține sănătatea omenirii și a Planetei.

Obiectivul campaniei este: creșterea nivelului de informare despre acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși și pentru a promova o mișcare de creare a societăților, în care economiile se concentrează asupra sănătății și bunăstării planetare și umane.

Organizația Mondială a Sănătății ) estimează, că peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, criză care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

Poluarea aerului ucide 7 milioane de oameni în fiecare an și este un factor principal al schimbărilor climatice. Copiii 👧🏽🧒🏻👧🏾🧒🏼👧🏻🧒🏿 care au fost expuși nivelurilor ridicate de poluare a aerului pot avea, pe parcursul vieții, un risc mai mare de boli cronice, precum bolile cardiovasculare.

Deciziile politice, sociale și comerciale deseori duc la criza climatică și de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos rezultat din arderea combustibililor. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultra procesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând cancerul și bolile de inimă, generând în același timp o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania „Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS îndemna guvernele și publicul să promoveze  informația despre pașii necesari pentru a proteja planeta și sănătatea publică.

  • 🙌  Echitatea în sănătate înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să aibă acces egal la servicii de sănătate, calitative și eficiente.
  • Inegalitățile în materie de sănătate pot fi prevenite cu strategii viabile, în special pentru grupurile vulnerabile și marginalizate.
  • Reducerea poverii plăților de buzunar pentru serviciile de sănătate, asigurarea accesului și accesibilității financiare la asistența medicală pentru toți;
  • Îmbunătățirea protecției sociale cu scopul reducerii inechității în ceea ce privește veniturile și garantarea unui venit de bază;
  • Creșterea investițiilor în locuințe de calitate și la prețuri accesibile și asigurarea securității și prosperării comunităților locale;
  • Suport activ persoanelor în obținerea unei munci decente în condiții sănătoase și reducerea șomajului;
  • Consolidarea sistemelor educaționale, a cunoștințelor și abilităților pe tot parcursul vieții – nivelul de cunoștințe în sănătate (alfabetizarea) crește capacitatea oamenilor de a-și controla viața;
  • Creșterea nivelului de participare civică, reducerea criminalității și crearea legăturilor sociale.
Informație utilă

Ministerul Sănătății Republicii Moldova: str. Vasile Alecsandri, 2, mun. Chișinău

Tel: 022 268-885; Fax: 022 268-818; Email: secretariat@ms.gov.md;

Linia verde: 022 721 010

Compania Naţională de Asigurări în Medicină – str. Vlaicu Pîrcălab, 46, mun. Chișinău;

Tel.: 0 800 99999; Email: secretariat@cnam.gov.md

Datele de contact ale serviciilor teritoriale de relaţii cu beneficiarii ale CNAM

Biblioteca Publică de Drept vine în ajutor cu suport informativ în domeniul sănătăţii:

Legislație:

Articole:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.