Familia


A zis Domnul Dumnezeu:
,,Nu este bine să fie omul singur, să-i facem ajutor potrivit pentru el ,,.

(Facerea 2:18)

Familia este o realitate biologică prin uniunea ce se realizează între un bărbat și o femeie și prin procreare; o realitate socială prin comunitatea de viață între soți, dintre părinți și copii și alte rude. Uniunea familială este o relație specifică, complexă, care îmbină diferite aspecte ce nu pot fi găsite la alte categorii sociale. Ea este o uniune deosebită a societății în baza căreia au apărut mai multe formațiuni obștești, inclusiv statul și dreptul.

Legătura bărbatului cu femeia în sânul familiei se bazează pe iubire și dăruire jertfelnică, pe moralitatea fiecăruia dintre ei, aceasta făcând posibilă înțelegerea deplină a rolului fiecăruia în unitatea familiei prin respectarea normelor religios-morale, o căsătorie cu adevărat fericită netrebuind să fie judecată după bogăție sau frumusețe, ci după virtute. Soții trebuie să înțeleagă drepturile și responsabilitățile care le revin în cadrul familial, elementul esențial fiind iubirea, fără de care căsătoria nu poate exista. Împărțind iubirea deplin, numai împreună cu credință și nădejdea în Dumnezeu. Aceasta este motivația care a stat la baza dorinței de a prezenta căsătoria, ,,prin excelență faptul creator al familiei,, o instituție socială fundamentală, atât din perspectivă judiciară, cât și canonică și care suscită un interes continuu pentru ramura dreptului familiei, adevăratul ,,portret al societății la un moment dat,,.

Potrivit legislației locative, membri ai unei familii sunt soții, copiii lor necăsătoriți și părinții soților întreținuți de aceștia. Potrivit Codului Civil, cercul moștenitorilor legali este foarte mare, cuprinzând pe soțul supravețuitor, pe descendenți, ascendenți, rudele în linie colaterală până la al IV-lea grad inclusiv. Conform Codului Familiei, familia desemnează toate persoanele care au obligații de întreținere reciprocă, fiind în relații de căsătorie, rudenie.

Familia are trei funcții principale:
a) Biologică – care determină creșterea numărului populației și a situației demografice în orice țară, este dictată de însăși natura existenței omului.

b) Economică – se manifestă prin comunitatea de bunuri a soților, o unitate de producție prin care se asigură o bunăstare a soților și a copiilor lor.

c) Educativă – care are o importanță deosebită privind aspectul socializării și apropierea de viața obștească și de cea culturală. Educația din familie acționează într-o măsură profundă emoțiile și calitățile sufletești ale omului. Comunicarea în familie dintre părinți și copii a fost și rămâne una dintre cele mai profunde și vitale necesități ale omului. Părinții au dreptul și sunt obligați să-și educe copiii conform propriilor convingeri (art.60) alin.1 CF ). Tot astfel ei poartă răspundere pentru dezvoltarea fizică, intelectuală și spirituală a copiilor.

Familia este, așadar, principala formă de organizare a vieții în comun a oamenilor legați prin căsătorie sau rudenie.

Bibliografie:

  1. Alexandru Bacaci, Viorica Dumitrache, Codruța Hageanu. Dreptul Familiei. București: Editura ALL Bec, 2001.
  2. Valentina Cebotari. Dreptul Familiei. Catedrea de Drept Civil. Chişinău: S.n., 2008.
  3. Ioana Nicoleta Cheberta. Nulitatea Căsătoriei în dreptul român și comparat. București, 2017.
  4. Florian Emese. Căsătoria în legislația României și a Republicii Moldova. Cluj- Napoca, 2006.

 

Bibliotecar Eugenia Saghin

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.