MOLDOVA SUVERANĂ


Suveranitatea este un fenomen social, care a apărut odată cu statul și determină particularitățile statului. Conceptul de suveranitate este strâns legat de natura, originea și istoria statului, are o dimensiune complexă, importantă și crucială atât pentru dreptul internațional, cât și pentru dreptul constituțional, reprezentând o putere de stat în temeiul căreia aceasta are vocația de a adopta orice decizie politică, juridică, militară, economică ș.a. în toate treburile interne și externe, fără nicio imixtiune din partea altei puteri externe.

Puterea țării, stabilitatea internă și autoritatea ei în lume, prosperarea poporului se află în raport direct cu nivelul calității guvernării. O guvernare bună o pot exercita numai profesioniștii, oameni competenți în domeniul administrării publice, capabili să analizeze în mod critic starea de lucruri la o etapă sau alta a dezvoltării țării și să găsească soluții adecvate pentru rezolvarea eficientă a problemelor de ordin economic, social, cultural.

Suveranitatea națională aparține poporului. Conștientizăm faptul că conștiința (cultura) juridică națională este foarte semnificativă și decisivă, fiind indispensabilă pentru dezvoltarea constituțională a statului democratic de drept. Procesul realizării acestei dimensiuni parcurge calea de la conștiința juridică contemporană de drept a comunității juridice spre toate ramurile puterii statale și spre conștiința maselor populare. Un rol important îl are puterea statală. Dacă puterea statală va tinde să creeze legi comode pentru sine, atunci orice încercare de dezvoltare națională va fi doar o ficțiune.

Cheia succesului pentru dezvoltarea societății democratice este unitatea conștiinței juridice a națiunii și statului, aspirațiile dezvoltării statului de drept democratic în condițiile actuale permanent schimbătoare. Un rol primordial în construirea statului îl are constituția țării, ea fiind acordul general între toate categoriile sociale (puterea statală, partidele politice, sectorul privat) privind regulile fundamentale, după care se dezvoltă țara.

O problemă importantă este asigurarea stabilității Constituției și legislației, deoarece lipsa de stabilitate a normelor juridice influențează negativ asupra eficienței lor, diminuându-le autoritatea.

Menționăm că temelia suveranității naționale a fost pusă prin adoptarea a două declarații :

Declarația Suveranității R.S.S. Moldovenești din 23 iunie 1990;

Declarația de independență a Republicii Moldova din 27 august 1991.

Cea din urmă declarație proclamă că: „Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale” și hotărăște ca pe întreg teritoriu „să se aplice numai constituția, legile și celelalte acte normative adoptate de organele legal constituite ale Republicii Moldova.”

Toleranța și respectul față de limbile, culturile, religiile și credințele tuturor comunităților etnice de pe teritoriul Moldovei au fost întotdeauna proprii poporului moldovenesc. Aceasta constituie și astăzi o condiție inalienabilă a suveranității politice și a păcii civice în țara noastră.

Însă, în pofida orânduirii constituționale stabilite prin voința poporului, constatăm că suprimația puterii de stat a Republicii Moldova este exercitată nu pe întreg teritoriu acestuia, dat fiind faptul că în raioanele de est ale țării (regiunea transnistreană) exercitarea suveranității este blocată de un regim separatist. Prezența unor zone necontrolate efectiv de către autoritățile centrale vulnerabilizează Republica Moldova atât pe plan intern, cât și pe plan extern în procesul de implimentare a prevederilor acordurilor internaționale la care este parte.

Chiar dacă ordinea mondială de drept garantează statelor suveranitatea și integritatea teritorială, relațiile contemporane arată că de facto fiecare subiect de drept internațional își fortifică bazele constituționale în măsura resurselor de care dispune.

Republica Moldova, fiind afectată de fenomenul separatismului, necesită, pe lângă măsurile economice, diplomatice, politice sau de altă natură, mai multe instrumente juridico-penale de prevenire și combatere a amenințărilor la adresa ordinii sale constituționale.

 

Bibliografie:

  1. Revista națională de drept, 2017. Separatismul-Fenomen care atentează la suveranitatea și integritatea teritorială a R.M. Evghenii Cara.
  2. Suveranitatea și structura de stat în condițiile țărilor plurietnice /Chișinău, 2007.
  3. Guvernarea Republicii Moldova /Chișinău,2004

 

Bibliotecar, Saghin Eugenia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.