Profesia jurist – Curs de justiţie pentru adolescenți cu Vladislav Gribincea


     Te-ai întrebat vreodată totuși cum s-ar defini dreptul din mai multe aspecte ci nu doar cel terminologic?
La data de 13 august 2018, la BPD, s-a desfășurat un Seminar de Instruire ghidat de Vladislav Gribincea, Președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Dl Gribincea a comunicat care sunt beneficiile profesiei de jurist cât și dezavantajele acesteia, care sunt profesiile juridice şi lucrurile esențiale pentru a fi un jurist de succes.
Dreptul reprezintă totalitatea regulilor și normelor juridice care reglementează conduita oamenilor în relațiile sociale, colectivitate, iar ceea ce devine esențial e analiza rolului dintre scopuri și mijloace în efortul de a proiecta.
Dl Gribincea ne vorbește despre avantajele profesiei de jurist prin ceea că, odată ajuns la această funcție, dispui de o creștere nepristan profesională, fiind expus într-un cerc de persoane realizate, iar dezvoltarea intelectuală se răspândește asupra mai multor ramuri. Ești mereu stimulat de situațiile dificile, iar aceasta te ajută ineluctabil să capeți variate abilități. Câștigurile materiale sunt incluse și ele în listă, însă pe lângă, mai sunt și remunerările emoționale atunci când soluționezi necazul unei persoane.
Simultan, nefavorabil pentru un jurist în devenire ar fi costurile mari al unui an de studii, aceștia ajungând la aproape 7 ani și jumate.
Lucrul nu se limitează la a 8 ore pe zi, și se mai adaugă un volum mare de lucru cu documentele, iar mediul în care efectuează poate fi extrem de riscant.
Totuși, profesiile sunt diverse, iar din acestea se poate opta pentru:

  • Judecător (În Republica Moldova sunt cca 504 la număr, iar una dintre cele mai importante calitați deținute ar fi capabilitatea de a lua o decizie și cea de a apăra argumentat propria decizie.)
  • Procuror (720 la număr, însușirea necesară după Dl Gribincea ar fi ,,o gândire de răufăcător’’ pentru a anticipa lucrurile)
  • Avocat (peste 3000)
  • Notar (peste 200)
  • Executor judecătoresc

În final, un jurist merge dincolo de declarațiile clientului și face o sinteză a faptelor juridice și extra-juridice pe care le interpretează. Esența lui e de a pune în discuție orice întrebare până la concluzia veridică.
Tot Dl Gribincea expune că, pentru un adevărat jurist, abilitățile iau valoare mai mult decât cunoștințele teoretice.

39165893_460132141063226_8665632888080826368_n (1)

Camelia Danu, bibliotecar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.