JUSTIȚIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA


„Cine suferă pentru adevăr și justiție devine august și sacru”
Emile Zola

Funcționarea eficientă a justiției este un element important al societății democratice, iar constituirea unui sistem judiciar independent este un indicator al devotamentului statului față de aspirațiile integrării europene. Încă de la proclamarea independenței și adoptarea Constituției Republicii Moldova justiția se află în vizorul factorilor de decizie, între timp realizându-se o serie de reforme structurale, instituționale și legislative. Planul de acțiuni UE-Moldova a plasat reforma justiției în topul priorităților naționale și evoluțiile recente demonstrează schimbările care au loc în această direcție.
Judecătorul nu este unicul actor implicat în realizarea actului de justiție. Personalul auxiliar, procurorii, executorii judecătorești și alții au rolul lor specific în acest proces. Calitatea nesatisfăcătoare a personalului auxiliar afectează ,de asemenea, calitatea justiției. Independența și eficiența sistemului judiciar nu au fost realizate într-o manieră satisfăcătoare, fiind necesare, în continuare, intervenții și reforme. Republica Moldova are oportunitatea de a dezvolta o relație continuă de apropiere de spațiul european comun. Angajamentele asumate prin aderarea la structurile europene și exteriorizarea tendințelor de integrare europeană implică dezvoltarea în continuare a reformelor necesare pentru asigurarea unei justiții independente și eficiente, în conformitate cu standardele internaționale și bunele practici în domeniu. Aceasta ar trebui să includă nu numai abordarea strategică a problemelor justiției, ci și consolidarea independenței sistemului judiciar (atât din punct de vedere funcțional, cât și material), îmbunătățirea mediului de lucru și a managementului instanțelor de judecată, consolidarea capacităților profesionale, diminuarea corupției, îmbunătățirea executării hotărârilor judecătorești, implementarea exactă a legislației naționale și sistarea practicilor de amestec în activitatea sistemului judiciar. Reforma justiției este un proces de lungă durată, ce implică nu numai adoptarea de texte legislative, dar și asigurarea implementării acestora, precum și schimbări de comportament, de atitudini și de practici.
Reformele continui pentru garantarea independenței, eficienței și încrederii în justiție rămân o provocare pentru guvernarea Republicii Moldova. Schimbările reale spre bine și obținerea unei evaluări pozitive la acest capitol vor deschide noi oportunități și vor demonstra capacitatea de a aborda cele mai complexe probleme cu care se poate confrunta statul.

BIBLIOGRAFIE

  1. Cosma, D. Scriitori în fața justiției. – București: ALLFA, 1996. – 290 p.
  2. Cocîrță, A. Reforma justiției în contextul implementării Planului de Acțiuni UE Moldova. – Ch.:Arc,2009. (F.E.-P. ,,Tipogr.Centrală ,,). – 128 p.
  3. Cojocaru, Gheorghe. Consolidarea şi dezvoltarea statului de drept în contextul integrării europene. Vol. 1 : Secţia Istorie. Chișinău, 2011 – 147 p.
  4. Mecanismul de coordonare și monitorizare a implementării strategiei de reformă a sectorului justiției 2011-2016 : rapoart anual 2013 privind gradul de implimentare al strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. Perioada de raportare : ianuarie-decembrie 2013. Chișinău : s.n., 2014. 43 p.: tabele
  5. Stan Lipcanu. Themis: Buletin informativ 2013; Chişinău : Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova, 2013 – 76 p. : il.

Eugenia Saghin, bibliotecar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.