GHEORGHE AMIHALACHIOAIE – jurist, deputat în primul Parlament al RM, semnatar al Declaraţiei de Independenţă


Gheorghe Amihalachioaie, jurist specializat în domeniul dreptului penal, drepturilor omului, dreptului proprietății intelectuale, concurenței, contractelor civile, comerciale; politician, deputat în primul Parlament al RM, semnatar al Declaraţiei de Independenţă;

Gheorghe Amihalachioaie, este născut în anul 1949, , Molnița. La data de 1 iunie d-lui împlinește frumoasa vîrstă de 70 de ani. Îi adresăm cele mai calde şi sincere urări de sănătate, viaţă lungă, precum şi noi realizări pe plan profesional și noi succese în viitor.

Este un jurist și politician din Republica Moldova, care a fost deputat în primul Parlament ales democratic (1990-1994) în Republicii Moldova,[1] semnatar al Declarației de independență a Republicii Moldova.

În 1996 a fost ales președinte al Baroului Avocaților, iar în 1999 și președinte al Uniunii Avocaților din Moldova. Din 27 decembrie 2002 este preşedinte al consiliului Baroului Avocaţilor din Republica Moldova şi reales în aceeaşi funcţie la Congresul Avocaţilor din 2007. Dumnealui  a deținut timp de nouă ani (23 februarie 1996  până în 26 iunie 2015) funcția de președinte al Uniunii Avocaților din RM.  Apărătorul recunoaște că notorietatea unui avocat se obține prin muncă asiduă prin inteligență și prin comportament adecvat față de partea adeversă a cazului. Activează în calitate de avocat din 1 august 1976 pînă în prezent, fără a întrerupe această activitate nici pentru o singură zi.

În 2004 a devenit vicepreședinte al Uniunii Centriste din Moldova.

După alegerile din 29 iulie 2009, a părăsit Uniunea Centristă și împreună cu alți aproximativ 40 de deputați din primul Parlament (1990-1994) a aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova.[2]

Pe parcursul anilor de activitate în calitate de avocat , Gheorghe Amihalachioaie s-a remarcat prin numeroase dosare câștigate în instațele naționale și internaționale. Este cunoscut pentru faptul că și-a apărat propria cauză la CEDO, care, la 20 aprilie 2004, i-a dat câștig de cauză în dosarul „Amihalachioaie v. Republica Moldova”, după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis aplicarea unei amenzi pentru insulta adusă în presă vizavi de o hotărâre a Curții Constituționale. Este unicul caz din Republica Moldova când Curtea Constituțională a fost apelată la CEDO și-a pierdut procesul, fiind recunoscută că a încălcat dreptul fundamental al omului la libertatea expresiei – art.10 al Convenției.

Este preocupat de creșterea încrederii publice în justiție. Mai este convins că doar atunci cînd fiecare persoană își va cunoaște nu numai drepturileși libertățile proprii, dar și numeroasele obligațiuni, interdicții, aplicabile magistraților, societatea va putea sancționa nerespectarea acestora, fiindcă o hotărîre judecătorească nedreaptă reflectă întotdeauna încălcarea legii.

Distincții:

Publicații:

  1. AMIHALACHIOAIE, Gh. Cauza Amihalachioaie versus Republica Moldova. – Chișinău: Sirius, 2005. – 312 p.

2. AMIHALACHIOAIE, Gh. ș. a. Codul Deontologic al Mediatorului în Republica Moldova (CDMRM) . – Chişinău : [S. n.], 2004. – 16 p. – (Medierea în cauzele penale).

3. Avocatura e cea mai subtilă diplomaţie : Interviu cu Gheorghe Amihalacioaie, preşedintele Prezidiului Colegiului avocaţilor din R. Moldova /Consemnare Maria Saharneanu.

4. Legea Republicii Moldova „Cu privire la avocatură” nr. 1260-XV din 19.07.2002 (comentarii) / Gheorghe Amihalachioaie, Vitalie Rusu, Stela Gavajuc În: Avocatul poporului. – 2014. – Nr. 10-12. – P. 3-33; red.: Maria Hadârcă . ─ Chişinău[sn], [sa] , 30 p

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.