CAMPANIA DE COMUNICARE A ȘTIINȚEI, Ediția a IV-a la Biblioteca Publică de Drept


Fiecare ştiinţă posedă o individualitate proprie. Fiecare are un anumit domeniu pe care-l studiază. Dreptul studiază fenomenul juridic.

Mircea Djurava filozof și jurist român

Începând cu data de 10 noiembrie 2019 la Biblioteca Publică de Drept s-a dat start săptămânii „CAMPANIA DE COMUNICARE A ȘTIINȚEI, Ediția a IV-a” o săptămână întreagă axată pe cunoaștere, inovare și performanță în domeniul dreptului. Pe parcursul săptămânii au avut loc activități tematice, au fost elaborate materiale de promovare și conectare a ştiinţei dreptului, dar nu numai, cu publicul larg.

Au fost organizate:

Știința înseamnă în primul rând – cunoaștere, în baza căreia fiecare merge mai departe: face teorie, practică sau știință aplicativă.

În momentul când vorbim despre ştiinţă, gândul ne duce la lucruri abstracte, totuşi, ştiinţa, mai ales știința dreptului, este motorul care conduce o societate înainte, de aceea trebuie să devină comunicativă. „Cunoaşterea ştiinţifică încă nu este o ştiinţă… Ştiinţa este prezentă acolo unde are loc procesul de creare a unor noi cunoştinţe”. Știința este ansamblu sistematic de cunoștințe despre natură, societate și gândire, o totalitate de cunoștințe dintr-un anumit domeniu al cunoașterii.

Întâlnire cu Vadim Cheptănaru – jurnalist, realizator și moderator al talk-show-ului.

Sistemul științelor juridice este un subsistem al sistemului științelor sociale care cercetează realitatea juridică a societății. Ca exemplu poate servi știința juridică: dreptul civil, dreptul penal etc. Știința dreptului are o istorie proprie a cărei particularitate principală constă în aceea că este  o istorie integrată și nu doar conexa istoriei statului; știința despre drept și știința despre stat nu pot fi separate, tot așa cum statul și dreptul nu pot fi înțelese decât în organică legatură sau interdependență. Sistemul științelor juridice este ansamblul științelor sociale care cercetează sistemul juridic al societății (economie, politică, drept). Ca orice știință și știința dreptului se realizează în efortul cunoașterii cu noțiuni, definiții, concepte: norma de drept, lege, act normativ, fapt ilicit, răspundere juridică, raport juridic, subiect de drept, contravenții și multe altele. Cu alte cuvinte, dispune de un aparat conceptual propriu. Spre deosebire de celelalte științe –  știința dreptului aplică noțiunea de lege sau legitate într-un înțeles propriu. Dacă în sfera știintelor naturii prin lege sau legitate se înțelege esența fenomenului care trebuie descoperit, cunoscut și utilizat în scopuri umaniste și ale progresului, în sfera științelor juridice „legea” exprimă norma de drept, norma obligatorie instituită și aplicată de organele competente ale statului sau, altfel spus, legea este izvorul de drept cu cea mai înaltă forță juridică.

Lecția publică: ULEIURILE ESENȚIALE CU GRAD TERAPEUTIC. Expert prezentator: Mădălina Raluca Nitu – essentials Oils Mentor, doTERRA Essential Oils, USA

Știința dreptului ocupă un loc bine determinat în vastul tablou al științelor sociale, datorită specificității obiectului său de cercetare care este realitatea juridică ca parte componentă a realității sociale.

Expoziţia: „Istoria Filosofiei în lume”

Complexitatea universului juridic a impus încă de la începuturile istoriei o structurare a eforturilor de cercetare a acestuia, o repartizare a rolurilor în raport de necesitatea construirii unui tablou generalizat. Dreptul trebuie studiat din perspectiva globală, ca un sistem închegat; din perspectiva istorică, drept un fenomen într-o continuă evoluție corelată cu realitațile istorice; precum și dintr-o perspectiva structurală.

Știința este o totaliate de cunoștințe formate în urma unor observații, curiozități, informații, experimentării și gândirii cu scopul de a explica sau preîntâmpina unele acțiuni. Cuvântul ştiinţă deseori descrie orice domeniu de studiu sistematic sau cunoştinţele căpătate în urma acestui studiu.

Olga MUNTEANU, bibliotecar, BPD

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.