Munciți în această perioadă de acasă? Câteva recomandări de protecție în mediul online


În situația în care mulți angajați din sectorul public și privat muncesc de acasă și operează de la distanță cu datele confidențiale ale instituției pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, trebuie să cunoașteți câteva măsuri de protecție în mediul online. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a venit cu o serie de recomandări pentru cei care muncesc de acasă. Și asta pentru că este foarte important să se cunoască și respecte cerințele minime de securitate, din moment ce doar o conexiune compromisă este suficientă pentru a afecta întreaga activitate instituțională. Astfel de situații pot fi evitate, dacă țineți cont de câteva practici eficiente de protecție în mediul online:

Utilizați rețeaua privată virtuală VPN

VPN-ul oferă acces de la distanță la rețeaua instituției, criptează tot traficul de date, astfel încât acesta este imposibil de citit, inclusiv de furnizorii de servicii Internet, hackeri, etc.

Folosiți parole puternice

În cazul în care folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi, este suficient să fie compromisă doar o parolă, pentru ca un infractor să preia toate conturile. Parolele trebuie să fie unice pentru fiecare cont și să cuprindă un șir lung (minim 8 caractere) de litere mari și minuscule, numere și caractere speciale.

Efectuați copii de rezervă a datelor

Datele pot fi pierdute în mai multe moduri, inclusiv erori umane, daune fizice a hardware-ului sau un atac cibernetic. Ransomware-ul și alte tipuri de malware pot șterge sisteme întregi fără a putea fi detectate.

Copia de rezervă hardware este prima opțiune, iar opțiunea alternativă și printre cele mai convenabile și mai eficiente metode de stocare a datelor este în Cloud. Serviciile de backup Cloud oferă o multitudine de opțiuni care vă permit să vă personalizați programul de backup și opțiunile de stocare.

Atenție la e-mail-uri și site-uri phishing

Din cauza focarului de COVID-19, este foarte probabil ca e-mail-urile de tip phishing să vizeze lucrătorii care muncesc la distanță în scopul de a le fura informațiile personale sau de a avea acces la conturile companiei. Semnele obișnuite ale unui email sau site de phishing sunt erori gramaticale în subiect, lipsa unui simbol al lacătului HTTPS, nume de domeniu scris greșit, lipsa unei pagini ”despre” și lipsă de informații de contact.

Securizați router-ul de acasă!

După cum arată experiența, foarte multe persoane nu schimbă parola router-ului atunci când este instalat/configurat pentru prima dată (folosind parola implicită de la producător), lăsând astfel rețeaua de la domiciliu vulnerabilă. Pentru a evita acest lucru, este necesar de schimbat parola router-ului și de configurat criptările WPA2 sau WPA3 pentru Wi-Fi. Limitați traficul de intrare și de ieșire, utilizați cel mai înalt nivel de criptare disponibil și opriți WPS.

Blocați dispozitivul!

Lucrul de acasă în prezența membrilor de familie, în special a copiilor care nu frecventează grădinițele și școala, este o provocare. Pentru a evita situații neplăcute, este important să vă păstrați dispozitivul în siguranță, accesul fiind posibil doar prin parolă. În caz de părăsire a mesei de lucru, blocați în mod obligatoriu ecranul dispozitivului (prin apăsarea Windows+L).

Sursa: www.https://bizlaw.md

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.