22 aprilie – Ziua Pământului


În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În ultimii ani, Ziua Pământului a devenit globală, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de țări și ridicând problemele de mediu pe scena mondială, peste un miliard de oameni exprimându-și interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acțiuni dedicate acestei zile.

În 2020, Ziua Pământului împlinește cea de-a 50-a aniversare iar Google Doodle-ul special i-a fost dedicat albinei, printr-un joc si câteva curiozități:
      Știați că două treimi din culturile din întreaga lume și 85% dintre plantele cu flori există datorită polenizării făcute de albine?
–     Funcția principală a antenelor albinei de miere este mirosul, deoarece poate detecta mirosuri și, uneori, chiar direcția acestora.
–     Albinele de miere adună nectar de la 2 milioane de flori pentru a obține aproximativ 454 de grame de miere
–     Albinele lucrătoare sunt femele.
–     Rolurile lor principale sunt să adune polen pentru a hrăni colonia și să produca ceară pentru faguri.
–     Albinele execută un „dans” pentru a le arata celorlalte unde se găsesc surse de hrană.
–     Aproape o treime din alimentele pe care le mâncăm acum depind de polenizarea făcută de albine.
Albinele reperează cel mai ușor culorile albastru și galben, prin urmare sunt atrase de plantele care au aceste culori În lume există circa 20.000 de specii de albine.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.