Cerințe minime către angajatori pentru a exclude riscul de infectare în continuare cu COVID-19


Reluarea activității de agenților economici și instituțiilor publice începînd cu ziua de 18.05.2020, nu exclude riscul de infectare în continuare cu COVID-19, respectiv, angajatorii  trebuie de respecte minim următoarele cerințe:

1.    Se recomandă asigurarea angajaților cu măști de protecție și mănuși. Aceștia le pot folosi atît la serviciu, cît și în transportul public deplasîndu-se la serviciu sau acasă.

2. Este obligatoriu la intrare în încăperea întreprinderii / instituției să fie substanțe dezinfectante, atît pentru angajați, cît și pentru vizitatorii.

3. Se recomandă să aveți amplasate substanțe dezinfectate și în alte zone decît la intrare, spre exemplu în bucătărie, baie, zona de odihnă etc.

4. Este obligatoriu să aveți un covor dezinfectant la intrare pentru  ca persoanele, care intră în încăpere să-și dezinfecteze talpa la încălțăminte.

5. Se recomandă verificarea temperaturii angajaților dimineața, cînd vin la serviciu, și vizitatorilor, respectiv aveți nevoie de un termomentru care măsoară temperatura la atingere.

6. Este obligatorie elaborarea unei Instrucțiuni de securitate și sănătate în muncă în legătură cu situația epidimiologică din țară și apariția riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, și instruirea tuturor angajaților în baza acesteia.

7. Se recomandă, cînd reluați activitatea ca toți angajații să îndeplinească un Chestionar cu întrebări legate de COVID-19.

8. Se recomandă utilizarea e-mailului și a teleconferințelor pentru a reduce contactele fizice și deplasările în interes de serviciu dacă acestea nu sunt necesare în mod imperativ.

9. Este obligatorie asigurarea dezinfecției spațiilor de folosință comună : toalete, vestiare, cantină. Toate mînerele ușilor vor fi dezinfectate din oră în oră. Toate dispozitivele cu dezinfectant sau săpun lichid vor fi verificate și reumplute din oră în oră. Mesele și restul dotărilor din cantine, vestiare și camere de odihnă vor fi dezinfetate după fiecare grup de persoane. Punerea la dispoziția angajaților în aceste încăperi de mijloace de deinfectare și igienă personal.

10. Asigurarea unei ventilații sau aeresiri corespunzătoare a încăperilor.

11. La apariția unuia din angajați a simptomelor de COVID, anunțarea imediată a serviciului unic de urgență 112, și izolarea tuturor celor care au fost în contact cu persoana data pînă la primirea rezultatului testului la COVID, dacă acesta va fi pozitiv, atunci va fi nevoie de plasat in carantină pentru 14 zile tot personalul care a contactat cu angajatul infectat.

12. Se recomandă să aveți o  cameră separată în cazul în care cuiva pe parcursul zilei de muncă i se face rau și are simptome de COVID și dotarea acesteia cu materiale și mijloace de dezinfectare a mîinilor și suprafețelor, măști, șervețele uscate, container de gunoi cu capac la INTRARE și în încăpere, punere a unui afiș pe ușă cu “Accces interzis – zonă izolare”.

13. Organizați procesul de muncă în așa mod ca sa nu avem aglomerări de personae într-o singură încăpere.

14. Organizați procesul de muncă în așa mod încît angajații să se afle la distanțe cît mai mari unul de altul. Nu se recomandă ca aceștia sa desfășoare activități ce impun, aflarea lor la distanță mai mica de 1 m unul de altul.

15.   Pentru prevenirea infecţiilor cu COVID-19, având în vedere contextul epidemiologic actual, pe lângă masurile de igienă și măsurile de protecție, responsabilii din cadrul MSMPS au publicat un set de abțibilduri, care trebuie să apară în instituțiile agenților economici / instituțiile publice.

Sursa: https://www.ssmexpert.md

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.