24 mai – 65 de ani de la nașterea lui Mihail BÎRGĂU, doctor habilitat în drept, profesor universitar


La mulți ani !!!

Mihail Bîrgău

BÎRGAU Mihail s-a născut la 24 mai 1955 în or. Drochia. În 1977 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizi că şi Sport a Institutului Pedagogic „Ion Creangă”. În 1990-1992 şi-a făcut studiile la Facultatea de Politologie a Institutului de Politologie şi Administrare Publică (Kiev), după care a urmat doctorantura la Academia Naţională a Afacerilor Interne a MAI al Ucrainei (1993-1996).
În 1996 a susţinut  teza de do ctorat la specialitatea 12.00.08-Drept penal şi criminologie – Предупреждение вовлечения несовершеннолетних в преступное или иное антиобщественное поведение; conducător şt. V. JENUNTII, dr., prof.
În 2002-2004 a urmat studiile de postdoctorat la Universitatea Naţională a MAI a Ucrainei, după care, a susţinut teza de doctor habilitat la specialitatea 12.00.07-Drept administrativ – Организация деятельности полиции Республики Молдова по профилактике преступлений; consultant ştiinţific A. BANDURKA, dr. hab., prof.
A efectuat stagii de instruire profesională: Instruirea efectivului de comandă în instituţiile de învăţămînt ale MAI, Academia de Poliţie „Al.I. Cuza”, Bucureşti, România, 1993; Administrarea organelor de poliţie în condiţii excepţionale, școala Superioară de Poliţie, Budapesta, Ungaria, 1998; Managementul poliţiensc, școala Superioară de Pregătire a cadrelor manageriale de poliţie, Lion, Franţa, 2003; Forme şi metode de instruire continuă a cadrelor poliţieneşti, Academia de Dirijare a MAI, Munster, Germania, 2004.
În 2006-2010 este prorector pentru a ctivitatea ştiinţifică la IRIM; din 2011 – prorector pentru activitatea ştiinţifică şi sportivă a Universitîţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport.
A deţinut funcţii în organele administraţiei publice locale, de partid şi comsomoliste. În 1986-2005 a activat în cadrul MAI URSS şi RM: locţiitor al şefului de curs la școala medie specială de miliţie a MAI; şef de curs (comandant de batalion), locţiitor al şefului secţiei Învăţămînt, decan al Facultăţii de Drept, prorector pentru lucrul cu efectivul, rector (comandant) în cadrul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI al RM; comandant al Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir” al MAI; preşedinte al Senatului Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI al RM şi preşedinte al CŞS a Academiei „Ştefan cel Mare” pentru confirmarea titlului de doctor în ştiinţe la specialitatea 12.00. 08-Drept penal, criminologie, Drept execuţional, 2010.
În 2001-2002 a fost membru al Comisiei de Experţi a Consiliului Superior de Atestare al RM; membru al Consiliului de Experţi al CNAA al RM. În 2002-2005 a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Executiv al rectorilor instituţiilor de învăţămînt poliţienesc (miliţie) din ţările CSI,  Yalta, Ukraina; membru al Colegiului ştiinţific al MAI al RM; vicepreşedinte al CŞS pentru confirmarea titlului de doctor în ştiinţe, la specialitatea 12.00.08-Drept penal, criminologie, Drept execuţional. Membru-corespondent al Academiei Internaţionale de Resurse Umane a Ukraine, 2002-2004i; membru al Consiliului executiv al conducătorilor instituţiilor de învăţămînt superior de poliţie din ţările Europei Centrale şi de Est, Munhen, Germania (2003); membru al Academiei de Securitate, Apărare şi Drept a Federaţie i Ruse (2005); membru al Centrului pentru planificarea şi realizarea obiectivelor de reformare a MAI şi ralierii la standardele UE de funcţionare. Din 2017 – membru al Consiliului Societății Civile.
A desfășurat activitate editorială, fiind vicepreşedinte al consiliului editorial al revistei Legea şi viaţa și membru al  redacţiei a revistei Ştiinţa culturii fizice.
A fost decorat cu Ordinul Pentru Bărbăţie Personală, 1989; Medalia Meritul Civic, 2000; Medalia Meritul Militar, 2002, precum şi cu alte distincţii. I s-a conferit titlul de Profesor de onoare a Academiei Naţionale de Interne a Ucrainei (2004) şi a Institutului de Dezvoltare Umană a Universităţii Ucraina din or. Luţk (2011).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.