Cu privire la organizarea muncii în unitățile bugetare din 15 iunie 2020


Hotărâre a Guvernului Republicii Moldova

În scopul diminuării riscului de răspândire a infecției COVID-19, Guvernul HOTĂRĂŞTE:  

  1. Începând cu 15 iunie 2020, conducătorii unităților  bugetare din subordinea Guvernului vor organiza munca salariaților în cicluri periodice cu durata de 2 săptămâni consecutive, ținând cont de următoarele particularități:
  • se va atrage la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității unității, a cărui activitate necesită prezența obligatorie la locul de muncă;
  • se va exclude prezența și/sau interacțiunea salariaților în 2 cicluri consecutive;
  • se va organiza munca la distanță  pentru personalul, a cărui activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă;
  • se va dispune timpul de staționare pentru salariații care nu sunt în concedii anuale, concedii neplătite, nu sunt prezenți la locul de muncă și care nu pot asigura munca la distanță.
  1. Normele de organizare a muncii  prevăzute în punctul 1 nu sunt obligatorii pentru instituțiile medico-sanitare, serviciile de salvare, urgență,asistență socială, organele apărării naționale, ordinii publice, securității naționale, administrării veniturilor vamale, sistemului administrației penitenciare,organizarea activității în instituțiile respective fiind efectuată la discreția conducătorilor, la necesitate.
  2. Se recomandă autorităților publice independente și autorităților administraţiei publice locale la organizarea activității unității să se conducă de prevederile punctului 1 din prezenta hotărâre.
  3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării.

Hotărârea nr. 15 din 12 iunie 2020 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică

În conformitate cu art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice şi Hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică privind declararea stării de urgenţă în sănătate publică, urmare a evoluţiei şi tendinţei situaţiei epidemiologice a infecţiei COVID-19 în Republica Moldova, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică,

HOTĂRĂŞTE:

1. Se recomandă conducătorilor unităţilor bugetare din subordinea Guvernului:

1.1. organizarea muncii salariaţilor în cicluri periodice;

1.2. atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcţionalităţii unităţii, a cărui activitate necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă;

1.3. organizarea muncii la distanţă pentru personalul, a cărui activitate nu necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă;

1.4. dispunerea timpului de staţionare pentru salariaţii care nu sunt în concedii anuale, concedii neplătite, nu sunt prezenţi la locul de muncă şi care nu pot asigura munca la distanţă.

2. Se recomandă autorităţilor publice independente şi autorităţilor administraţiei publice locale de a organiza activitatea unităţii, conform recomandărilor de la punctul 1 din prezenta hotărâre.

3. Se prelungeşte, până la 30 iunie 2020 inclusiv, sistarea activităţii taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor din subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cu respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei COVID-19, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicţie în funcţie de situaţia epidemiologică.

4. Se prelungeşte până la 30 iunie 2020 inclusiv, sistarea activităţii Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu excepţia Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii şi Centrului Republican Experimental de Protezare Ortopedie şi Reabilitare (servicii de intervenţie timpurie şi reabilitare medicală în ambulatoriu).

5. Se reiterează interzicerea până la data de 30 iunie 2020 a aflării persoanelor:

5.1. în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanţei sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;

5.2. în vârstă de peste 63 (şaizeci şi trei) ani, în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă;

5.3. pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.

6. Se recomandă persoanelor de orice vârstă, de a evita aflarea, fără necesitate stringentă, în spaţii închise (spaţii comerciale, spaţii de prestare a serviciilor, săli de sport şi fitness, clădiri administrative etc.), pieţe comerciale, unităţile de alimentaţie publică, transportul public.

7. Se solicită autorităţilor din domeniul, ordinii publice şi securităţii naţionale, apărării naţionale să intensifice supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID8. Se recomandă autorităţilor administraţiei publice locale din mun. Chişinău şi mun. Bălţi să introducă din data de 15 iunie 2020 un program special de activitate a transportul public.

9. Se recomandă reprezentanţilor mass-media de a informa publicul despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19.

10. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta Hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi temei pentru tragere la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.