Necesitatea intensificării de prevenire și contracarare a fenomenului traficului de ființe umane


30 iulie – Ziua mondială împotriva traficului de persoane

Traficul de ființe umane a devenit obiect de îngrijorare a comunității internaționale încă de la sfârșitul secolului XIX- lea. Tendința de intensificare a traficului de ființe umane a devenit caracteristică pentru majoritatea țărilor lumii din timpul respectiv și a impus măsuri organizate de combatere a acestui rău social.

     Traficul de ființe umane constituie o parte componentă gravă și destul de răspândită a infracționalității internaționale organizate. Profiturile considerabile ale acesteia sunt asociate cu un risc relativ mic pentru infractori.

     Combaterea încălcărilor strigătoare la cer a drepturilor umane poate fi efectivă doar prin aplicarea unei abordări coordonate și multidisciplinare la care să participe toate organele de drept legislative  pentru problemele migrației, organizațiile de protecție socială, organizațiile non-guvernamentale, instituțiile de învățământ general și toți acei pentru care soluționarea problemei în cauză constituie un aspect de îngrijorare.

    Trecem în revistă faptul că dacă urmărirea locală presupune implicarea la înfăptuirea ei numai a subdiviziunilor organelor afacerilor interne și a altor organe de stat din Republica Moldova, atunci urmărirea interstatală și cea internațională presupune implicarea la înfăptuirea acestor acțiuni a organelor de drept din alte state, conform tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. În acest context, un rol deosebit în vederea combaterii criminalității și soluționării sarcinilor procesului penal îi revine urmăririi internaționale prin intermediul Biroului Național Central – Interpol.

    Drept temei pentru declanșarea urmăririi internaționale a unei persoane la inițiativa organelor de drept al Republicii Moldova, servește mesajul acestor organe, conform formei stabilite în adresa BNC Interpol. În mesaj este necesar să fie indicată informația obiectivă și deplină despre evenimente, fapte, persoanele căutate, cu indicarea orașelor străine, a altor denumiri geografice și adrese concrete.

    Cele mai importante și prioritare direcții pentru descoperirea și investigarea faptelor de trafic de ființe umane, desfășurate pe segmentul colaborării organelor de drept cu Interpol și Europolul sunt:

–              Anunțarea în căutarea  internațională a victimelor pierdute fără urmă și a învinuiților;

–              Coordonarea operațiunilor polițienești comune;

–              Adresarea solicitărilor privind efectuarea anumitor acțiuni de urmărire penală sau măsuri speciale de investigații;

–              Adresarea solicitărilor referitoare la obținerea informațiilor, păstrate în cadrul structurilor ce dețin evidențe și date operativ-informative, de urmărire, de expertiză criminalistică etc.

Traficul de ființe umane reprezintă unul dintre cele mai răspândite fenomene criminogene ale secolului XXI, care aduce încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, marcând pe termen lung viața și sănătatea persoanelor victime a traficanților, care își caută victimele printre reprezentanții  categoriilor defavorizate ale societății, promițindu-le o viață bună și salarii atractive peste hotare. Din lipsă de informare și poate din disperare, aceste persoane acceptă oferta răufăcătorilor, sfîrșind în cele mai crude și umilitoare condiții, unde sunt supuse exploatării sexuale, prin muncă forțată sau pentru activități de prelevare a organelor și a țesuturilor pentru transplant. Protecția și promovarea drepturilor omului este sarcina și obligația unui stat democrat și misiunea unei guvernări bune, pentru prosperarea și protejarea  cetățenilor săi  și doar prin eforturi comune vom putea anihila flagelul înspăimântător care este traficul de ființe umane.

Surse:

  1. Jitariuc Vitalie. Unile particularități ale efectuării acțiunelor de urmărire penală în privința și cu participarea victimelor infracțiunii de trafic de ființe umane: [teorie și practică] / Vitalie Jitariuc // Jurnalul juridic național. 2019. – Nr 2. – P. 51-56.
  2. Jitariuc Vitalie. Rolul structurilor polițienești internaționale în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane.[teorie și practică] / Vitalie Jitariuc // Jurnalul juridic național. 2019. –Nr 5. – P. 58-64.

Eugenia Saghin, bibliotecar

 

 

                                                                                 

                                                                                  

                                                                                               

                                                                  

                                              

 

 

                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.