Cum pot beneficia deținătorii de patente și alți plătitori de contribuții de subvenții pentru perioada cât nu au activat din cauza pandemiei


Deținătorii de patente își pot ridica ajutorul de șomaj unic până la 30 noiembrie

Deținătorii de patente își pot ridica ajutorul de șomaj unic în baza Deciziei din 5 mai 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, de la oficiile poștale până la 30 noiembrie 2020. În acest sens, CNAS a transferat 4,1 milioane lei pentru ajutorul de șomaj unic pentru titularii de patentă de întreprinzător. Sursa de finanțare a ajutorului este bugetul de stat.

CNAS atenționează beneficiarii de această prestație că recent a fost prelungit termenul de plată a ajutorului de șomaj unic până la 30 noiembrie 2020.

Este vorba despre titularii care dețin patente valabile și persoanele fizice subiecți ai impunerii conform Cap. 102 și 103 din Titlul II al Codului fiscal nr. 1163/1997 care desfășoară activități în domeniul comerțului sau prestării de servicii în piețele și centrele comerciale, care și-au sistat activitatea în perioada 16 mai – 30 iunie, anul curent, în conformitate cu hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Ei au fost selectați conform sistemului informațional al Serviciului Fiscal de Stat cu condiția că în luna aprilie 2020 nu au obținut venit asigurat.

Ministerul Finanţelor a aprobat Regulamentul privind subvenționarea sumei contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă  pentru persoanele fizice indicate la pozițiile 1.7 şi 1.8 din anexa nr.1 la Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, aferente perioadei sistării activității în conformitate cu deciziile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică și/sau cu dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a RM (Monitorul Oficial nr.180-187 din 17.07.2020).

Regulamentul stabilește procedura privind subvenționarea din bugetul de stat a sumei achitate a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă persoanelor fizice.

Beneficiari ai subvenţionării sunt:

–   fondatori ai întreprinderilor individuale (întreprinzătorul individual/ gospodăria țărănească (de fermier));

–   persoane fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;

–   persoanele fizice care exercită activităţi în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal;

–   titularii patentei de întreprinzător;

–   administratorii autorizaţi.

Suma pasibilă subvenționării din bugetul de stat o constituie suma achitată a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă pentru perioada sistării activității în conformitate cu Hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică şi/sau cu Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova în perioada de acțiune a stării de urgență/ stării de urgență în sănătate publică.

Conform unui comunicat emis de Casa Națională de Asigurări Sociale, solicitarea subvenției se efectuează prin depunerea cererii, conform modelului stabilit în anexa nr.1 la Regulament la Direcția deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat de la locul de deservire a contribuabilului.

Casele teritoriale de asigurări sociale vor determina sumele pasibile subvenţionării în baza informaţiilor primire de Casa Naţională de la Serviciul Fiscal de Stat.

Subvenţia se va achita de Trezoreria de Stat la contul bancar al solicitantului (la codul IBAN indicat în Cerere). În cazul în care beneficiarii subvenționării nu dispun de cont bancar, subvenția se transferă în numerar la contul prestatorului de servicii de plată de deservire bancară a sistemului trezorerial – BC Moldova Agroindbank SA.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.