Adoptarea legislației lingvistice


31 august – Sărbătoarea naţională „Limba noastră”

Adoptarea în anul 1989 a legilor cu privire la statutul limbii de stat şi la revenirea ei la grafia latină a fost un prim pas spre afirmarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Limba Noastră” este o sărbătoare legală, celebrată în Republica Moldova pe 31 august începând cu 1990 și până în prezent. Limba naţională nu este doar un simplu mijloc de comunicare funcţională în societate, ci este o parte constitutivă a modului nostru propriu de a fi în lume şi de a cultiva comuniunea etnică în ţară şi pretutindeni, ca neam și popor.

După ce la Chișinău are loc Marea Adunare Națională din 27 august 1989, o întrunire la care au participat aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii), care cer declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM şi trecerea la grafia latină, sub presiunea străzii, Sovietului Suprem din RSSM adoptă la 31 august 1989 legile privind declararea ca „limbă de stat” a limbii moldoveneşti şi recunoaşterea dezideratul suveranității și independenței, unităţii lingvistice dintre limba română şi cea moldovenească, fiind stipulată trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin.

În cadrul Marii Adunări Naționale care a fost organizată la 27 august 1991, cei peste 700.000 de oameni adunați în Piață au cerut declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.

Marea Adunare Naţională a impus Parlamentului votarea nominală a Declaraţiei de Independenţă. Ziua de 27 august a fost aleasă şi pentru a coincide cu 27 august 1989, atunci cînd a avut loc Prima Mare Adunare Naţională care a lansat, iar manifestaţiile din august 1991 au culminat cu declararea Independenţei.

Sub acest impuls, se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM. Ulterior, după lungi dezbateri, pe 31 august, se votează cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.

Declarația de independență a Republicii Moldova, adoptată în 1991, a stabilit ca limbă oficială româna. Apoi, în 1994, Constituția țării a oficializat limba moldovenească scrisă cu alfabetul latin. În 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că Declarația de independență prevalează față de Constituție, prin urmare denumirea limbii de stat este cea din Declarația de independență, adică limba română.

În conformitate cu prevederile legislaţiei a fost elaborat Programul complex de stat pentru asigurarea funcţionării limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova şi au fost alocate mijloace considerabile în vederea realizării lui.

Cu toate acestea, în ultimul timp se înregistrează o scădere generală a ritmului de studiere a limbii de stat şi de extindere a sferei de funcţionare a ei. Unele persoane cu posturi de răspundere şi specialişti din diverse domenii ale economiei naţionale, ignorând legislaţia, tergiversează în mod premeditat punerea în aplicare a legislaţiei cu privire la limba de stat.

Ziua de 31 august a fost declarată ulterior sărbătoare legală în Republica Moldova cu denumirea  „Limba noastră cea română”  sau  „Ziua limbii Române” şi se celebrează anual, fiind marcată cu manifestări patriotice prin poezie, cântec şi joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiţii populare şi a momentelor care le-a marcat istoria.

În contextul sărbătorii, ținem să amintim că în patrimoniul spiritual al neamului sunt multe daruri moştenite de la înaintaşi, însă cel mai mare dar este limba naţională în care ne exprimăm identitatea şi comuniunea între generaţii.

Documente:

  1. H O T Ă R Î R E cu privire la declararea sărbătorii naţionale „Limba noastră” nr. 147-XII din 23.06.90.
  2. D E C R E T despre unele măsuri pentru asigurarea executării legislaţiei cu privire la limba de stat, nr. 202  din  21.09.92.
  3. H O T Ă R Î R E despre modul de punere în aplicare a Legii R.S.S. Moldoveneşti”Cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină”, nr. 3463-XI din 31.08.89.
  4. H O T Ă R Î R E despre modul de punere în aplicare a Legii RSS Moldoveneşti „Cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti”, nr. 3466-XI din 01.09.89.
  5. H O T Ă R Î R E privind unele măsuri pentru realizarea Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova, nr. 694-XII din 27.08.91.
  6. L E G E privind Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, nr. 691-XII  din  27.08.1991.
  7. L E G E cu privirea la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină, nr. 3462-XI  din  31.08.89.
  8. L E G E cu privire la statutul limbii de stat a RSS Moldoveneşti, nr. 3464-XI  din  31.08.89.
  9. L E G E cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti nr. 3465-XI  din  01.09.89.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.