10 noiembrie – Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (ONU)


În 2020 tema Zilei este – Ştiinţa pentru şi cu societatea

Comunitatea științifică din Republica Moldova sărbătorește anual, în data de 10 noiembrie, Ziua Științei, eveniment marcat în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare. 

Proclamată la 2 noiembrie 2001 și celebrată pentru prima dată la 10 noiembrie 2002, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO, prin Rezoluţia 20/31C, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), această sărbătoare are drept scop evidenţierea rolului primordial al științei în dezvoltarea durabilă a întregii societăți, promovarea solidarităţii naţionale şi internaţionale şi atragerea atenţiei asupra provocărilor cu care se confruntă domeniul respectiv.

În 2020, într-o perioadă în care pandemia globală de COVID-19 a demonstrat în continuare rolul esenţial al ştiinţei în abordarea provocărilor globale, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare pune accentul pe tema „Ştiinţa pentru şi cu societatea”.

Ştiinţa va fi esenţială pentru atingerea a numeroase dintre obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă şi, astfel, pentru asigurarea unui viitor durabil. Raportul UNESCO privind ştiinţa este unul dintre instrumentele pe care ţările le pot utiliza pentru a monitoriza progresul pe calea realizării obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, adoptată la 25 septembrie 2015 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate în 2000. La fiecare cinci ani, Raportul UNESCO privind ştiinţa analizează tendinţele emergente în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi politicii în materie de inovare şi guvernanţă.

În 2020, întrucât pandemia globală COVID-19 a demonstrat încă o dată rolul critic al științei în abordarea provocărilor globale, Ziua Mondială a Științei se concentrează pe știință în serviciul societății. Pentru a sărbători Ziua Mondială a Științei 2020, UNESCO organizează o masă rotundă online despre „Știința pentru și cu societatea în lupta împotriva COVID-19”.
În cadrul sărbătorii Zilei Mondiale a Științei din acest an, UNESCO organizează o masă rotundă despre „Știința în serviciul societății în lupta împotriva pandemiei”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.