Cererea pentru reexaminarea pensiei poate fi depusă online


Reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl au beneficiarii de pensii, stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea acestui drept de la 7 la 10 ani

Începând cu 1 ianuarie 2021 cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă  în mod electronic, prin intermediul paginii web a Casei Naționale de Asigurări Sociale http://www.cnas.md, accesând bannerul

„e-Cerere Reexaminare pensie”,

sau prin portalul guvernamental al serviciilor publice http://www.servicii.gov.md. Urmaţi doar câţiva paşi simpli pentru depunerea cererii, dintre care introducerea IDNP-ui beneficiarului şi a datei de naștere.

În cazul, în care nu aveţi posibilitatea de a depune cererea online pentru reexaminarea pensiei, o puteţi  depune pe suport de hârtie. Atunci solicitantul se prezintă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform vizei de domiciliu, cu buletinul de identitate în original și copie.

Totodată, cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă la subdiviziunea teritorială de un reprezentat desemnat prin procură.

Reamintim, că de la 1 ianuarie 2021 dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl au beneficiarii de pensii, stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea acestui drept de la 7 la 10 ani. Potrivit estimărilor, mai bine de 18 mii de pensionari vor depune cereri pentru reexaminarea pensiei.

De menţionat, că noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

Vă mai comunicăm, că începând cu 1 ianuarie 2021 beneficiarii de pensii  pot să-şi programeze vizita la CTAS în regim online prin intermediul paginii web a CNAS http://www.cnas.md, accesând bannerul ”Programare online la CTAS”.

UTIL:

Conform prevederilor art. 33 alin.(41) şi (42) din Legea nr. 156-XIV din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii, au dreptul la reexaminarea pensiei pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei pentru limita de vârstă persoanele a căror pensii au fost stabilite începând cu 01.01.1999 şi au continuat activitatea în câmpul muncii

Reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, se efectuează eşalonat în dependenţă de stagiul de cotizare confirmat, după cum urmează: de la 01.07.2020 pentru un stagiu de cotizare realizat după stabilirea pensiei de cel puţin 10 ani de la 01.01.2021 – de la 7 ani până la 10 ani de la 01.01.2022 – de la 5 până la 7 ani de la 01.01.2023 – de la 2 ani până la 5 ani

Reexaminarea drepturilor la pensie se efectuează în condiţiile Legii nr. 156-XIV din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii, doar în cazul, în care cuantumul reexaminat al pensiei este mai mare decât pensia aflată în plată.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea

Surse:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.