215 ani de la nașterea judecătorului și fabulistului Alecu Donici (19.01.1806 – 21.01.1865)


Fabula este un alt mod de ”a spune” dreptul și morala – Dire le droit, faire justice

În ceea ce privește fabula, aparent gen literar minor, deplâns de Paul Valéry ca fiind doar obiect de contemplație istorică, intersecția culturii juridice cu spiritul sapiențial, moral și literar al poporului se mărește considerabil; atât de mult, încât devine reper științific prețios în emergenta etnologie juridică înfrățită cu sociologia juridică, cu antropologia juridică și cu folclorul juridic . În modul cel mai serios, chiar dacă, nu-i așa, cu arme hazlii și caricaturizante, cu spirit șăgalnic și isteț, fabula decriptează propensiunea unui popor pentru adevăr și justiție sau, dimpotrivă, fatalism gregar față de viciile ce corup psihologic și moral națiunea. Rolul ei este didactic. Tinerii juriști ar deveni înnobilați științific și cultural dacă ar prelua cazuistica, ”spețele”, din fabule… Sau dacă, maeștrii lor i-ar ghida către asocierea sobrei cazuistici cu spiritul ghiduș și fabulatoriu al judecătorului sapient…

Prof. dr. Valerius M. Ciucă

Date din biografie:

1806 – Potrivit unui act eliberat la 4 iunie 1818, Alecu Donici a fost botezat la 19 ianuarie 1806. Era primul copil din cei patru baieti ai clucerului Dimitrie și Elenei Donici. Naș a fost Iancu Lambrino, unchiul dupa mamă.415992

1819 – La 20 februarie impreuna cu fratele sau Petrache (1808-1872) este înscris la Liceul de cadeți nr. 1 din Sankt-Petersburg, unde s-a aflat pana la terminarea studiilor in 1825.

1825- 1826 – La 28 aprilie cu gradul de sublocotenent e trimis in regimentul Ekaterinburg, in sudul Basarabiei.

1829-1830 – A. Donici participa la combaterea epidemiei de ciuma in Basarabia, fiind membru al comisiei de la Ciuciuleni, organizată in acest scop.

1831  – La 7 iulie este ales asesor din partea nobilimii in Judecatoria regionala a constiintei, pe termen de 3 ani.

1835  – In revista moscovita “Teleskop” apare articolul lui Alexandru Hajdeu „Literati basarabeni”, in care A. Donici este prezentat ca traducator talentat al fabulelor lui Ivan Krîlov si al poemului „Tiganii” de Alexandru Puskin. Spre sfarsitul aceluiși an, în decembrie, se stabileste  in Principatul Moldovei. Se casatoreste cu Maria, fiica lui Costache Rosseti-Balanescu, care a decedat la scurta vreme, lasandu-i doi copii.

1837 – La Bucuresti se tipareste, in editie aparte, poemul „Tiganii” de A. Puskin in traducerea lui Donici, din care unele fragmente aveau sa fie reproduse in crestomația alcătuită de Iacob Ghinculov, „Adunare de scrieri si traduceri, in proza si in versuri, pentru exerciții in limba valaho-moldavă”.

1840 – Apare „Fabule„, cartea I, Iași, la Cantora “Daciei literare”, cu fabulele – Vulturul și albina, Greierul și furnica, Lupul si cucul, Gâstele, Vulpea și bursucul, Vulturul și paingul, Parnas, Momița si doua mâțe, Lupul și lupusorul, Calul și călărețul, Leul și iepurele, Stigletul și ciocârlanul, Două poloboace, Racul, Broasca și știuca, Bărbatul cu trei femei, Vulpea și măgarul, Leul la vânat, Vulpea pedepsită, Pieptenul, Măgarul, Antereul lui Arvinte, Vulpea inlivadă, Elefantul în domnie, Pietrenii și Bistrița, Galbănul, Pizmataretul și șarpele, Măgarul și privighetoarea.

1841 – Se căsătorește cu Profira, fiica vornicului Scarlat Krupenski, care i-a născut 10 copii.

1842 – Apare „Fabule”, cartea I, ed. a 2-a si „Fabule”, cartea a II-a, Iași, la Cantora “Foaiei sătești”.

1850  – La 18 mai este numit prezident al Judecătoriei ținutului Neamț. La 25 septembrie e avansat la postul de membru al Curții de Apel, începându-si activitatea in aceasta calitate la 1 noiembrie din acel an.

1851 – În august A. Donici e numit prin ofis domnesc, de către Grigore Ghica, prezident al Divanului de Întărituri.

1852 – La 22 ianuarie este ales membru al Divanului obștesc, rămânând totodată prezident al Divanului de Întărituri. Prin ofis domnesc A. Donici, alături de Gr. Cuza, A. Panu si M. Kogălniceanu, este numit intr-o comisie însărcinata cu tipărirea Hronicului romanilor de Gheorghe Șincai.

1855 – În iulie-august călătorește la Paris, pentru a-și aranja doi copii la studii și trece un tratament.

1855 – La 29 decembrie împreună cu Constantin Negruzzi si Gheorghe Asachi este ales membru al Comitetului Teatral, care recomanda piese pentru a fi montate de Teatrul National.

1856 – A. Donici, împreună cu M. Kogălniceanu, C. Hurmuzachi, T. Laurian, Gh. Asachi, G. Săulescu, T. Codrescu si D. Bojinca, este numit intr-o comisie pentru cercetarea autenticității unui Fragment istoric, publicat de G. Boldur-Costachi.

1857 – În “Calendarul pentru poporul românesc” (Brașov) se publică fabula „Turma și câinele”, reprodusa in “Foaie pentru minte, inima si literatura“; in “Calendarul pentru poporul romanesc pe anul 1857” (Iași) se publica fabula „Frunzele si rădăcina” si poezia „Stelele”; in ziarul “Buciumul” — poezia „La Buciumul”, in “Opiniunea” — fabula „Presura”.

1858 – Din acest an datează un manuscris îngrijit de fabulist: „Fabule” –  Ediție completă a lui Alecu Donici.

1860 – În februarie este ales deputat pentru Adunarea electiva a Moldovei din partea districtului Neamț. In martie-aprilie împreună cu C. Negruzzi si alți deputați semnează un Proiect pentru organizarea teatrelor.

1862 – La 7 martie prin decret princiar A. Donici este numit procuror de secție la Curtea de Casațiune.

1865 A. Donici se stinge din viață la Piatra-Neamț. Constantin Negruzzi publica in “Trompeta Carpaților” de la 25 aprilie/7 mai 1865 un articol-necrolog in legătură cu moartea prietenului sau.

Surse:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.