Întru neuitarea victimelor Holocaustului


27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Cand vorbim de Holocaust, vorbim de durere, vorbim de lipsa unui ajutor. Holocaust a distrus vieti. Indiferent de ce a presupus el și de cauzele sale, nu trebuia . A șocat o lume întreagă.
Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.
Între victime, s-au numărat 1.5 milioane de copii⁠, persoane care nu erau evrei, cum ar fi romii, polonezii, alte grupuri etnice slave, și persoane cu altă orientare sexuală, homosexuali, cetățeni sovietici, prizonieri de război, martori ai lui Iehova, negri, adversari politici ai naziștilor, și membri ai altor grupuri mai mici.
Între anii 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, urmat de persecuția și uciderea altor popoare europene. Toate ramurile birocrației de stat a Germaniei au fost implicate în logistica și în punerea în aplicare a acestei crime în masă, sub coordonarea SS , cu îndrumări din partea conducerii Partidului Nazist.
Politica nazistă în privinţa evreilor a evoluat de la expulzare, la a ordona uciderea sistematică a tuturor evreilor din Europa. Şi metodele de ucidere în masă au evoluat, atât la nivel local cât şi decretate de la cele mai înalte nivele ale comandamentelor naziste. Plutoane de execuţie naziste se aliniau şi ucideau comunităţi întregi de evrei.

Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945 şi a fost decisă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin rezoluţia 60/7 din 1 noiembrie 2005. Rezolutia 60/7 respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau partial, și felicita statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagare de exterminare naziste, lagarele de concentrare, lagare de munca forțată și închisori în timpul Holocaustului.
În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului.

Biblioteca Publică de Drept aduce un omagiu de comemorare a victimelor Holocaustului, care ne face să reconsiderăm istoria umanității și a evoluției omului în speranța ca omenirea să nu admită repetarea acestui calvar.

Muzee. Memoriale

SURSE:

Olga MUNTEANU, bibliotecar BPD

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.