Noi rate de impozitare în capitală


La 1 ianuarie 2021, la Chișinău au intrat în vigoare noi rate ale impozitelor locale. Există o mulțime de schimbări, astfel încât entitățile și persoanele de afaceri trebuie să le studieze cu atenție

În primul rând, despre schimbi îmbucurătoare. Pentru magazinele online, rata de colectare a fost redusă în jumătate – 5 mii de lei, iar în primul an de funcționare vor putea profita de o reducere de 50%. Pentru agențiile de turism din capitală, impozitul a fost redus de la 5 mii la 3 mii lei. Taxa pentru organizarea licitațiilor și loteriilor este, de asemenea, mai mică – de la 0,3% la 0,25% din veniturile din vânzări, precum și o taxă pentru ședere temporară – de la 5% la 3% din veniturile din vânzări.

În același timp, ratele taxelor pentru îmbunătățirea teritoriului au crescut – de la 120 la 160 de lei pe an (inițial rata era planificată la 180 de lei), pentru parcare – de la 18 la 30 de lei pe an pentru 1 m2, pentru dispozitive publicitare – de la 500 la 750 lei pe 1 m2. Taxa de piață este stabilită în funcție de suprafața terenului și a obiectelor imobiliare situate pe terenul pieței.

Anul acesta, pentru prima dată, în capitală se va percepe o taxă locală de curățenie sanitară de 10 lei. Subiecți vor fi persoanele fizice, proprietari de case.

Ratele taxelor pentru plasarea publicității au rămas la nivelul anului trecut – 5% din veniturile din vânzări, pentru utilizarea simbolurilor locale – 0,25% din veniturile din vânzări, taxele pentru proprietarii de câini – 120 de lei pe an pentru fiecare animal. A rămas și taxa pentru entitățile, care furnizează servicii de transport pe teritoriul municipiului în regim de taxi – 300 de lei pe lună pentru fiecare unitate. Tarifele pentru serviciile pentru transportul de pasageri pe rute regulate prin intermediul microbuzelor și autobuzelor, de asemenea, nu s-au modificat – de la 325 la 700 de lei pe lună.

Tarifele pentru centrele comerciale, magazinele mari au rămas neschimbate – 20 și 25 de lei pe 1 m2, cazinouri – 500 mii lei, săli de jocuri – 250 mii lei, benzinării – 50 mii lei pe o coloană, internet cafenele – 150 lei pe computer, sloturi electronice pentru copii – 1500 lei pe aparat, săli de degustare – 4 mii lei .

Au fost excluse din lista subiectelor impozitelor locale  – Birourile de schimb valutar, atelierele de producere și reparație, depozitele pentru colectarea / demontarea pieselor auto, aparatelor de birou și de uz casnic. Pentru prima dată, proprietarii de hoteluri pentru animale vor plăti taxe – 3.000 de lei, precum și localurile de divertisment și alte facilități de agrement și recreere – 5.000 de lei. Stațiile de încărcare a vehiculelor electrice sunt incluse în categoria impozitului local, dar în 2021 vor fi în continuare supuse unei cote zero.

După cum au sugerat autorii bugetului capitalei, de la 1 ianuarie a acestui an, ratele comisioanelor pentru servicii comerciale au crescut. Taxele pentru magazine, supermarketuri, hipermarketuri, depozite, farmacii, pavilioane, piețe acoperite, expoziții sunt aprobate în valoare de 4200 până la 23700 lei, în funcție de zona obiectului. Proprietarii librăriilor vor plăti 950 lei, departamentele comerciale / buticuri – 1800-3500 lei. Pentru cafenele, taxele variază de la 5500 la 8000 de lei, pentru restaurante – de la 9100 la 19500 de lei.

Ca și în anul trecut, pentru întreprinderile în care se vinde tutun și alcool, sunt prevăzute taxe sporite. Unități de vânzare cu amănuntul de până la 20 m2 pentru fiecare casă de marcat va plăti 10 mii lei și 25 mii lei – dacă depășește 20,1 m2. Pentru unitățile de catering (până la 50 de locuri) taxele cresc cu 5 mii de lei pe an pentru fiecare casă de marcat și cu 10 mii de lei – pentru unitățile de peste 51 de locuri. Pentru magazinele care vând alcool, rata de bază anuală este majorată cu 50%, iar pentru unitățile de catering – cu 30%.

O sumă mai mare (cu 30%) a taxelor este asigurată pentru facilitățile de vânzare cu amănuntul și facilitățile pentru furnizarea de servicii situate pe teritoriul piețelor autorizate, în perimetrul străzilor centrale din Chișinău, precum și pentru unitățile de vânzare cu amănuntul cu deschidere extinsă ore (după ora 23.00). Pentru toate tipurile de facilități de vânzare cu amănuntul și / sau servicii cu acces la străzile principale ale capitalei (cu excepția celor situate pe piețe), rata anuală de bază a impozitului local este majorată cu 10%. Pentru unitățile mobile (tăvi, corturi, reprezentanțe auto, remorci, căruțe etc.) și chioșcuri în afara piețelor autorizate, anul acesta taxa locală este majorată cu 100% și, în consecință, cu 600 lei / m2.

A fost aprobată o nouă procedură pentru aplicarea taxelor pentru facilitățile comerciale care deservesc diferite evenimente. Tarifele depind de zona obiectului și de perioada de serviciu (de la 1 la 8 sau mai multe zile). Pentru obiectele care funcționează în piața centrală a capitalei în Ziua Orașului sau Ziua Vinului, se vor aplica taxe unice – de la 600 lei la 5800 lei, în funcție de tipul și zona obiectului. Prețul închirierii locurilor publice pentru organizarea de evenimente a fost redus. Organizatorii vor plăti 10 lei pe zi / m2 pe acțiune în centrul istoric al Chișinăului și 5 lei pe zi / m2 – pe teritoriul sectoarelor municipiului.

 În ceea ce privește taxele locale din țară în ansamblu, reamintim că de la începutul acestui an, reglementarea lor este introdusă prin stabilirea unor rate maxime. Acestea vor fi valabile trei ani și vor fi ajustate pentru inflația anuală.

În același timp, în unitățile administrativ-teritoriale, în care bugetele locale și ratele tarifelor au fost aprobate înainte de intrarea în vigoare a modificărilor – până la 22 decembrie 2020 – aceste rate se vor putea aplica în 2021. Dar anul viitor sunt obligați să le instaleze ținând cont de inovațiile menționate mai sus. 

Tatiana SHIKIRLIISKAYA

  Sursa: Logos.press.md

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.