CONFLICTUL TRANSNISTREAN – O RANĂ DESCHISĂ


2 martie 2021 – 29 de ani de la evenimentele tragice de pe Nistru.

     Republica Moldova, din momentul, în care a obținut independență și a devenit membru al comunității internaționale, a pierdut controlul asupra unei părți din teritoriul său și se confruntă cu o serie de grave probleme. Pe de o parte, autorităților constituționale centrale le revine obligația de a lua măsuri în vederea promovării și asigurării drepturilor și libertăților tuturor persoanelor aflate pe teritoriul său, însă nu dețin controlul asupra spațiului transnistrean. S-ar părea, la prima vedere, că, în asemenea condiții, ar exista mai multe instrumente de influențare și determinare a administrațiilor separatiste să respecte drepturile omului în spațiile pe care le controlează. Însă, datorită unor circumstanțe de natură politică și geopolitică, există situații în care normele dreptului internațional sunt totalmente ignorate de către anumiți actori politici, care protejează și încurajează regimuri ilegale. Cu regret, cazul Republicii Moldova demonstrează că în condițiile unui conflict nerezolvat, drepturile locuitorilor nu prevalează, deoarece este dificil de a atribui clar responsabilitatea. Autoritățile Federației Ruse care au creat și susțin în continuare un regim ilegal pe teritoriul Republicii Moldova evită să se implice în procesul de garantare a drepturilor civile, politice, economice sau culturale. Administrația separatistă timp de 29 de ani admite numeroase încălcări grave ale drepturilor și libertăților fundamentale în acest spațiu. Fiind cuprinsă de impunitate, fenomen datorat lipsei oricăror instrumente de control sau monitorizare din partea autorităților constituționale centrale sau din partea unor organizații internaționale abilitate, administrația regiunii a simulat respectarea drepturilor omului și a negat orice degradare a situației la acest capitol. Conflictul de pe Nistru a generat probleme deosebit de serioase. Conform datelor Departamentului de Stat pentru Statistică, la 10 iulie 1992, numărul populației din stânga Nistrului, care au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale a atins cifra de 45 mii și aceștia erau doar cei înregistrați. Afară de aceasta, un număr foarte mare de persoane au părăsit republica, fiind nevoiți s-o facă odată cu declanșarea conflictului armat. Numărul exact al victimelor  nu a fost stabilit, dar potrivit unor date estimative, în timpul războiului au murit aproape 300 de combatanți moldoveni, 400 de civili din dreapta Nistrului și peste 800 de transnistreni, inclusiv militari. La războiul din Transnistria au luat parte aproximativ 30.000 de persoane, militari polițiști și voluntari din toată țara, printre care și angajații UTM.

Este de datoria noastră să ne amintim de cei, care și-au sacrificat viața, luptând pentru Integritatea Teritorială și Suveranitatea Republicii Moldova. Au trecut aproape trei decenii, dar cauza pentru care ei au luptat și și-au jertfit viața rămâne spre regret nerealizată.

      Surse:

2 martie: Ziua Memoriei și Recunoștinței 

1. Postica, P. Apărarea drepturilor omului în regiunea de est a Republicii Moldova. – Chișinău, 2013.- 59 p.

2. Boțan, I. Reglementarea transnistreană: o soluție europeană. – Chișinău: Arc, 2009.-88 p.

3. Mihăeș, R. Pentru o Moldovă europeană și unită. Bătălia pentru transnistria: Scrieri politice/ Roman Mihăeș. – Chișinău: Grafema Libris, 2005. -155 p.

4. Bejan, O. Republica Moldova la răscruce / Octavian Bejan, Tudor Tomozei; Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată. – Chișinău: 2019 (Tip. „Borga grup”). -203 p.

5. Trifan G. Femeia în zonele de conflict: Istoria verbală. – Chișinău: Știința, 2006. – 196 p.

6. Ostavnaia, A. Cartografia Migrației din Transnistria. – Chișinău, 2017. – 172 p.

7. Reporter în Transnistria Gid / A.O. „Centrul Media”, Tiraspol, RISE Moldova, Chișinău, Asociația Promo-LEX, Chișinău, 2018. – 63 p.

Eugenia SAGHIN, bibliotecar BPD

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.