Copiii Soarelui se hrănesc cu dragoste


21 martie – Ziua mondială a Sindromului  Down

21 martie este o zi marcată ca Ziua Internațională a Sindromului Down, se mai spune și „sindromul dragostei” tocmai pentru că persoanele cu Down sînt foarte afectuoase cu cei din jurul lor. 

În fuga noastră după tot ceea ce este superior, ceea ce este normal ni se pare lipsit de valoare şi, uneori, chiar banal. Există însă oameni pentru care normalitatea e un trofeu pentru care luptă întreaga viaţă. Un singur cromozom în plus strecurat în bagajul lor genetic i-a aruncat în această bătălie, pe care o poartă, însă cu zâmbetul pe faţă, pentru că ei sunt „copii până la moarte”, curaţi la inimă şi plini de iubire. Dragostea este lecţia pe care copiii cu sindromul Down o predau lumii fără să aştepte nimic în schimb. Cine primeşte iubirea lor învaţă cât de preţios este darul normalităţii. Învaţă ce este viaţa.

La nivel mondial, initiaţiva acestei manifestări a apărut în noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele acţiuni de amploare care au atras atenţia asupra importanţei înţelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local în multe state. Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie – Ziua Mondială a Sindromului Down.

Sindromul Down nu este o boală, ci o schimbare genetică definitivă. Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jerome Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal.

Potrivit ONU, incindența sindromului Down este între 1 din 1 000 până la 1 din 1 100 de nou-născuți vii la nivel mondial, provocând dizabilitate intelectuală și fizică, precum și problemele medicale asociate. 

Datele oficiale spun că în Moldova anual se nasc 40 copii cu sindrom Down. Persoanele cu Down au dreptul la o viață normală, pot fi persoane active, cu job, pot avea diferite talente în sport sau artă, pot visa la fel ca noi toți și au în egală măsură dreptul la fericire. În fiecare an, vocea persoanelor cu sindrom Down, a familiilor acestora şi a celor care lucrează alături de ele creşte tot mai mult. Organizația Națiunilor Unite subliniază importanța educației, a îngrijirii medicale corespunzătoare, dar şi a necesităţii integrării presoanelor cu sindrom Down în comunitatea, în care trăiesc şi mai apoi în societate.

Ca parte a societății noastre, atât copii cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți membrii ai ei, să se bucure de aceleași drepturi, să beneficieze de aceleași oportunități și alegeri.

Persoanele cu sindrom Down, copii și adulți, se confruntă cu discriminarea. Ziua de 21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down, este un bun prilej pentru a conștientiza problemele cu care se confruntă cei care suferă de această afecţiune

WDSD – 2021 #CONECT

Legislație:

Hotărîre Nr. 1032 din 20-12-2013 Cu privire la aprobarea Strategiei naţionale de sănătate publică pentru anii 2014-2020

Hotărîre Nr. 988 din 06-12-2013 Cu privire la aprobarea Programului naţional de prevenire şi reducere a mortalităţii şi morbidităţii copiilor prin malformaţii congenitale şi patologii ereditare pentru anii 2013-2017

CONVENŢIE Nr. 320 din 30-03-2007 Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

LEGE Nr. 60 din 30-03-2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi

Listă bibliografică cu articole din reviste:

BARBOVA, Natalia. Eficacitatea diagnosticului citogenetic prenatal al sindromului Down / Natalia BARBOVA, Mihail STRĂTILĂ, Vladimir EGOROV [et al.] // Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale. – 2014. – Nr 1. – P. 216-222.

CUCULESCU, Vica. Evaluarea clinico-genetică a copiilor cu Sindromul Down și gradul de implicare a acestora în programele de intervenție timpurie / Vica CUCULESCU, Dumitru AMOAŞII, Ala SIRIC // Arta Medica. – 2018. – Nr 3. – P. 64-67.

MIHĂILA, Ana-Maria. Managementul comportamentului verbal si motor la copil cu sindromul Down. Sesiunea „Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti”. Ediția a XXIV, Chișinău, Moldova, 15 februarie 2020.

PAVLENKO, Lilia. Rolul cadrului didactic în socializarea copiilor cu sindromul Down. Conferința „Materialele Conferinței Republicane a Cadrelor Didactice” Chişinău, Moldova, 1-2 martie 2019.

RUSNAC, Svetlana. Evaluarea clinico-genetică a copiilor cu Sindromul Down și gradul de implicare a acestora în programele de intervenție timpurie / Svetlana RUSNAC, Mutalap GHIULNAZ // Psihologie, revista ştiinţifico-practică. – 2013. – Nr 4. – P. 52-57.

RUSNAC, Svetlana. Particularitățile dezvoltării implicate în integrarea psihosocială a persoanelor cu Sindrom Down în copilărie și adolescență. Conferința „Preocupări contemporane ale științelor socioumane”. Ediția a IX-a, Chişinău, Moldova, 6-7 decembrie 2018.

RUSNAC, Svetlana. Particularităţi ale proceselor psihice şi învăţarea de tip şcolar la elevii cu sindromul DOWN / Svetlana RUSNAC, Mutalap GHIULNAZ // Psihologie, revista ştiinţifico-practică. – 2013. – Nr 4. – P. 52-57.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.