150 de ani de la inaugurarea noii Dume orăşeneşti Chișinău


Chișinău – 585

Duma orășenească a or. Chișinău a reprezentat organul reprezentativ de autoguvernare (consiliul local) în perioda anilor 1818–1917/1918. Duma orașului avea un caracter de clasă, fiind formată dintr-un primar, cinci membri publici și un secretar. Organul executiv al Dumei orășenești era „Uprava” (Departamentul de poliție). Consiliul era amplasat în clădirea situată la intersecția străzilor Aleksandrovskaia (acum bd. Ștefan cel Mare) și Sinadino (acum str. Vlaicu Pîrcălab).

Duma, fondată în 1818, era formată din cinci reprezentanți ai diferitelor naționalități: moldoveni, ruși, bulgari, greci și evrei. În același an, a fost ales și primul primar – căpitanul moldovean Angel Nour.

În martie 1871, la Chișinău a fost aleasă noua Dumă, care a devenit „apatridă”, membrii ei fiind aleși din rândul comercianților și nobililor. Membrii Dumei erau aleși pentru un mandat de 4 ani. Noua Dumă, avea un domeniu mai larg de activitate și resurse substanțiale – era responsabilă de activitatea administrativă și economică a orașului (comerț, industrie, venituri și terenuri urbane), rezolva cazurile în litigiu ale rezidenților, supraveghea primirea impozitelor și taxelor, forma bugetul anual al orașului, aprobat de guvernator.

Principalele surse de venit,erau încasările de la întreprinderile industriale, din comerț, taxele comercianților pentru dreptul de comerț, chiria pentru terenuri urbane, taxele din grădini, podgorii și hoteluri. Majoritatea veniturilor erau destinate întreținerii organelor administrative din oraș, a poliției și închisorilor. Atât Dama, cât și „Uprava” nu aveau autoritate deplină asupra economiei urbane. Oricare dintre deciziile lor puteau fi răsturnată de guvernatorul Basarabiei.

Duma a fost dizolvată prin hotărârea „Consiliului muncitorilor și a soldaților de la Chișinău” la 1 (14) ianuarie 1918.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.