Suicidul


Începând cu anul 2003, la data de 10 septembrie este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului – zi, în care oamenii din toată lumea se mobilizează să transmită un mesaj de grijă și susținere persoanelor care trec prin situații emoționale dureroase

Conform statisticii mondiale, sinuciderea este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor, care au între 19 și 29 de ani. Republica Moldova se află în topul ţărilor cu rata de suicid înaltă,  numărul anual fiind în jur de 500 persoane – ocupă locul 50 în clasamentul sinuciderilor din lume. Asta înseamnă că la fiecare 100 de mii de oameni avem aproximativ 13 tentative de suicid.

În 2020 au avut loc 398 de cazuri de suicid în Moldova, din care 328 au fost bărbaţi şi 70 de femei; 185 de fapte au fost comise de persoane singure.

Pentru a sprijini și ajuta persoanele aflate în anumite dificultăți, în Republica Moldova a fost creată o Linie Verde de prevenire a suicidului, un serviciu gratuit destinat tuturor celor care se simt deprimaţi, sunt la un pas de suicid sau îşi fac griji pentru un prieten sau o rudă apropiată.

În Moldova activează 40 de Centre comunitare de sănătate mintală și 41 de Centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din toate raioanele și municipiile. Centrele oferă servicii consultative multidisciplinare în domeniul sănătății mintale și organizează activități instructiv-metodice de promovare a deprinderilor de viață sănătoase pentru adolescenți, tineri, specialiști, părinți și alți membri ai comunității.

În perioada 6-13 septembrie 2021 în Moldova se desfășoară Săptămâna prevenirii suicidului „Comunicăm responsabil despre suicid” –

 Cine este în pericol?

Depresia, lipsa prietenilor, alcoolul sau drogurile, dar mai ales indiferenţa societăţii sunt o parte dintre cauzele care au dus la adevărate tragedii. Experţii spun că multe cazuri ar putea fi evitate dacă s-ar face la fel de mult înainte de nenorocire, pe cât se vorbeşte şi se comentează după aceea. Multe sinucideri se produc impulsiv în momentele de criză cu o defalcare a capacității de a face față tensiunilor de viață, cum ar fi problemele financiare, ruperea relațiilor sau durerea și boala cronică. În plus, confruntarea cu conflictul, dezastrul, violența, abuzul sau pierderea și  sentimentul de izolare, sunt puternic asociate cu comportamentul suicidar.

Oamenii sunt adesea reticenți să intervină, din mai multe motive, inclusiv frica de a nu ști ce să spună. Este important să ne amintim, că nu există o formulă specifică. Empatia, compasiunea, îngrijorarea sinceră, cunoașterea resurselor și dorința de a ajuta sunt esențiale pentru prevenirea unei tragedii.

 ✅Suicidul poate fi prevenit, arătându-i celui de lângă tine, că îți pasă și ești atent la problemele pe care le are. Chiar și un minut oferit cuiva din comunitatea ta – unui membru al familiei, unui prieten, coleg sau chiar unui străin – ar putea schimba cursul vieții altuia.
Arată-i celui de lângă tine că îți pasă. Oferă câteva minute pentru –
  • a observa ce se întâmplă cu tine, cu familia ta, cu prietenii sau colegii tăi.
  • a începe o conversație, dacă observi, că ceva nu e în regulă.
  • a afla ce ajutor poți acorda la moment.
Ce trebuie să faci dacă ești martorul unei tentative de sinucid?
  • Anunță de urgență familia și rudele pentru acordarea sprijinului, atenţiei şi dragostei victimei;
  • Încurajează victima să solicite ajutor instituţiilor responsabile care oferă consiliere și asistență psihologică;
  • Informează victima despre faptul că poate cere ajutor autorităţilor şi poate fi protejată de lege.
NU TOLERA! Sesizează Poliţia la numărul de urgență 112 despre orice tentativă sau caz de sinucid.

Să demostrăm compasiune și grijă sporită pentru cei care sunt în primejdie în comunitatea noastră!

MOLDOVA

Sinuciderea este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, după accidente rutiere.

În mod similar, numărul sinuciderilor în rândul copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani rămâne una dintre principalele cauze de deces. Datele au fost publicate astăzi de Ministerul Sănătății în contextul Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului.

Subiectul prevenirii sinuciderii a devenit și mai acut în timpul pandemiei COVID-19, care are un impact suplimentar asupra sănătății mintale a adulților și în special a copiilor și tinerilor. 

Pentru a răspunde nevoilor urgente din domeniul sănătății mintale a populației, a lucrătorilor medicali și a altor categorii implicate de Ministerul Sănătății, au fost elaborate reglementări suplimentare care vizează furnizarea de îngrijiri de sănătate mintală persoanelor aflate în pandemie la toate nivelurile de sănătate. îngrijirea în instituțiile de sănătate și în societate, inclusiv prin introducerea unui capitol special despre sănătatea mintală în Protocolul clinic național – infecția COVID-19.  

În același timp, grație eforturilor comune ale Ministerului Sănătății, OMS și altor parteneri de dezvoltare, au fost elaborate algoritmi de intervenție, orientări metodologice pentru consiliere psihologică, cu scopul de a reduce stresul în rândul populației în general și în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății în special. .  

Conform statisticilor oficiale ale Republicii Moldova, 20,3% din cazurile de sinucidere apar din cauza leziunilor incompatibile cu viața și otrăvirea, în rândul copiilor – 7,8% (în orașe – 16,7%).  

Datele Ministerului Sănătății arată că anul trecut centrele publice de sănătate mintală din țară au oferit asistență psihiatrică și psihologică pentru 179.906 de cetățeni, inclusiv 65.238 de femei și 26.116 copii. 8416 persoane cu tulburări nevrotice și legate de stres sunt înregistrate în centrele comunitare de sănătate mintală.

moldpres.md

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.