Regimul Juridic al Bunurilor Imobile – lansare de carte


În data de 2 noiembrie 2021, în incinta Bibliotecii Publice de Drept, a avut loc Lansarea cărții „Regimul juridic al bunurilor imobile”, autor – Dna Aliona Cara-Rusnac: doctor în drept, Conferențiar universitar, Departamentul Drept Privat, Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova, Director Filiera Anglofonă, Fulbright Alumna.

Noua apariție editorială este un curs universitar, care are drept scop ghidarea în prevederile legislative, doctrinare și practice în domeniul noțiunilor bunurilor imobile, actelor juridice civile, care au ca obiect bunurile imobile, procedurile de înregistrare, utilizare, dreptul de proprietate etc.

Cursul cuprinde informție despre principalele instituţii ale registrului bunurilor imobile, regimul juridic al bunurilor imobile din domeniu! public şi din domeniul privat, regimul juridic al bunurilor în diferite jurisdicţii. Este destinat studenţilor, cercetătorilor, practicienilor şi altor persoane pasionate de regimul juridic al bunurilor imobile. Volumul de 280 pagini include compartimentele:

  1. Repere generale privind bunurile imobile.
  2. Registrul bunurilor imobile.
  3. Principiile înscrierilor în registrul bunurilor Imobile.
  4. Actele de administrare, conservare şi de dispoziţie a bunurilor din proprietatea publică şi privată.
  5. Regimul juridic a construcţiilor.
  6. Acţiunea în rectificare.
  7. Regimul juridic a bunurilor imobile în alte state.
  8. Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în materia dreptului de proprietate asupra imobilelor.

La debutul activității, cu mesaj de salut către public s-a adresat Dna Silvia Antufiev, șef serviciu la Biblioteca Publică de Drept. S-a scos în evidență importanța publicației, conținutul căreia menționează cît de necesar și important este acest curs, care va completa colecția bibliotecii. Este o carte bine structurată cu o bogată listă bibliografică și va fi utilă nu numai studenților ci și tuturor persoanelor interesate de acest domeniu.

Tradițional pentru Biblioteca Publică de Drept, lansările de carte adună personalități notorii în domeniul jurisprudenței.

Cristina Popovici, Prodecan, lector universitar a venit cu un mesaj de felicitare din partea Decanului Facultății de Drept a USM, Dlui Sergiu Brînză, doctor habilitat în drept, profesor universitar și a colegilor, în care și-a exprimat mândria și recunoștința pentru activitatea extracurriculară a Dnei Aliona Cara-Rusnac.

Ianuș Erhan, doctor în drept, conferențiar universitar, președintele al Institutului pentru Dezvoltare, Modernizare și Inovare în Domeniul Social (IDMIS), a felicitat autoarea pentru muncă și dedicație în scrierea cărții, care este o împlinire morală și spirituală. L-a bucurat și faptul că Biblioteca Publică de Drept este deschisă pentru așa evenimente și se simte aici ca acasă încă din anii de studenție.

Felicia Păscăluță, doctor în drept, lector universitar, a mulțumit autoarea pentru munca depusă și a făcut un îndemn către studenți și toți cei interesați să vină la bibliotecă pentru a se informa.

Daniela Țurcan: notar, doctor în drept, conferențiar universitar, Departamentul Drept Privat, Facultatea de Drept, USM a mulțumit pentru dăruință în scrierea cărții. A apreciat curajul autoarei și a menționat, că în acest domeniu este primul manual, care ar include atâta material într-un singur curs. I-a atras atenția aspectul comparativ al lucrurilor, aspectul juridic, consecutivitatea și a recunoscut că această carte prezintă un interes sporit pentru specialiștii din domeniu.

Pe marginea volumului s-a pronunțat Ludmila Beliban-Rațoi, notar care recent a susținut teza de doctor în drept, a afirmat despre „cît de necesară este cartea pentru o reușită mai bună a studenților, dar și pentru fiecare cetățean. Este o carte binevenită pentru oricine, dar mai ales pentru juriști și specialiști în domeniul imobiliar.”

La lansarea lucrării a participat Constantin Andrușceac, arhitect, consultant Direcția patrimoniu cultural, Ministerul Culturii RM; director general SRL Conex, a apreciat conținutul cărții și a subliniat că este un domeniu foarte complicat. Fiind architect întîmpină deseori dificultăți de ordin juridic și crede că acest curs va aduce lumină în acest domeniu. Dnul Andrușceac a răspuns la întrebările participanților, referitor la activitatea sa în domeniul protecției patrimoniului arhitectural al RM.

La eveniment au participat studenții anulu II a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, care, la fel au participat la discuțiile despre carte, au pus întrebări și au apreciat utilitatea manualului, nesesar pentru cunoaștere și dezvoltare profesională.

Echipa Bibliotecii Publice de Drept aduce sincere mulțimiri Dnei Aliona Cara-Rusnac pentru donația de carte, pentru colaborare permanentă în organizarea activităților bibliotecii cu implicarea studenților, Dna Aliona Cara-Rusnac este un adevărat Ambasador al BPD și nu numai în perioada Campaniei de atragere și fidelizare a utilizatorilor „Fii deștept! Ia un card intelegent”. Îi dorim multă sănătate, entuziasm și optimism inepuizabil, succes, impliniri și realizări frumoase pe viitor!

Fotoreportaj

Surse:

Facultatea de Drept devine mai bogată cu o nouă lansare de carte în domeniul regimului juridic al bunurilor imobile.

Angela ABABII, șef sector BPD

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.