23 aprilie Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor


    În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special în viaţa fiecăruia şi, de aceea, UNESCO a hotărât în 1995, în cadrul Conferinţei generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial.

   „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.

1

    Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe şi este comemorat Miguel de Cervantes alături de William Shakespeare. În această zi, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori. După 1925, a devenit un obicei ca bărbaţilor să le fie oferită, în schimbul unei flori, o carte. O tradiţie catalană spune că în ziua de Sf. Gheorghe, bărbaţilor li se dăruiesc cărţi, iar femeilor trandafiri roşii.

    În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23).

   Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor cheamă la o reflecţie asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărţilor. Cărţile digitale oferă noi posibilităţi de acces la cunoştinţe, având costuri reduse şi o accesare pe arii geografice mari. Cărţile tradiţionale dispun însă de o largă apreciere.

321

Toate formele de cărţi aduc o contribuţie valoroasă educaţiei şi propagării culturii şi informaţiilor. Această diversitate este o bogăţie comună, făcând din cărţi mai mult decât un obiect fizic: unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spaţiului şi timpului.

Deviza acestei sărbători mondiale este “Lectură pentru toţi”.

Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 8 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se consemnează sărbătoarea profesională – Ziua Bibliotecarului.

       Surse:

  1. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-ce-sarbatorim-ziua-cartii-pe-23-aprilie
  2. www.lex.md
  3. https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/04/23/ziua-mondiala-a-cartii-si-a-drepturilor-de-autor-04-27-07
  4. https://www.delicateseliterare.ro/23-aprilie-ziua-internationala-a-cartii-si-a-drepturilor-de-autor-2/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.