Instrucțiune privind completarea cererii pentru compensația consumului de energie


În perioada noiembrie 2022 – martie 2023, Guvernul Republicii Moldova va compensa parțial creșterile tarifelor la gaze, încălzire și energie electrică prin intermediul „Ajutor la contor”. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat Sistemul Informațional privind Vulnerabilitatea Energetică (SIVE), o platformă online care permite înregistrarea și procesarea cererilor de compensații pentru încălzire compensatii.gov.md. De asemenea, site-ul pune răspunsuri la întrebările privind primirea compensațiilor care ar putea interesa cetățenii.

Termenii și Condițiile de Utilizare a Platformei  Guvernamentale Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”
  • Accesarea platformei are loc în baza linkului https://compensatii.gov.md.
  • Solicitantul este responsabil pentru păstrarea oricăror informații de autentificare asociate și toate activitățile, care apar în contul său.
  • Conturile de solicitant nu sunt transferabile unei alte persoane.

Disponibilitatea Platformei:

  • Platforma este disponibilă 7 zile pe săptămână, cu program continuu. Perioada garantată pentru nivelul agreat de disponibilitate a serviciilor este de 24 ore pe zi. Timpul acesta nu include perioada alocată lucrărilor de mentenanță care vor fi efectuate de regulă în afara orelor de muncă cu excepția cazurilor de urgență sau imprevizibile.

În cazul în care ați ales opțiunea de înregistrare online, trebuie să respectați următorii pași:

  • Accesați pagina compensatii.gov.md.
  • Alegeți modalitatea de completare a cererii online: prin număr de telefon sau prin intermediul formularului de cerere online și respectați pașii menționați pe ecran.
  • Introduceți datele despre solicitant – o persoană care locuiește în bunul imobil pentru care solicitați compensația.
  • Dacă oferiți cu chirie locuința, rugați chiriașul să completeze formularul.
  • După introducerea datelor de contact, menționați venitul lunar mediu aproximativ pentru ultimele șase luni.
  • Țineți cont de toate sursele de venit (salarii, pensii, indemnizații, alocații etc.), cu excepția indemnizaţiei unice la naşterea copilului, ajutorului oferit la deces, plăţilor oferite la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale/situaţiilor excepţionale și alocației pentru îngrijire și supraveghere. Datele vor fi ulterior verificate de către instituțiile competente.
  • Indicați datele despre locuință.Scrieți datele despre sursa principală de încălzire a locuinței în perioada rece a anului.
  • Dacă nu doriți să beneficiați de compensație, trebuie să bifați „Nu” la întrebarea despre renunțare la compensație.
  • Ulterior, introduceți datele despre toți locatarii bunului imobil, inclusiv veniturile lor. În cazul copiilor, indicați venit 0 (zero).
  • Apăsați pe „Trimite cererea”. Veți primi o confirmare prin SMS sau mesaj pe e-mail.

De compensații pentru energie vor beneficia majoritatea cetățenilor. Mărimea compensației va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 5 categorii de vulnerabilitate energetică, de la foarte ridicată până la nonvulnerabil.

În acest context, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, unde puteți adresa întrebări despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online.

Mai multe detalii despre înregistrare puteți afla și din videoul de mai jos:

Instrucțiune privind completarea cererii pentru compensația consumului de energie

Инструкция по заполнению заявления на компенсацию на энергию

Platforma a fost instituită și operează în baza Regulamentului privind organizarea și funcționarea Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.