Modificările în noul Cod electoral al Republicii Moldova 


La 5 noiembrie 2023 în Republica Moldova vor avea loc Alegerile locale generale

Funcția de primar a apărut în timpul lui Alexandru Ioan Cuza. La începuturi era pârcălabul de sat, în Țara Românească, și vornicul, în Moldova. Conform Wikipedia, primarul este un politician, care are rolul de autoritate executivă oficială în cadrul Consiliului Local al municipalității.

Alegerile locale generale din 2023 în Republica Moldova se vor desfășura în baza noului Cod Electoral, adoptat în decembrie 2022. Pentru localitățile în care nu se va reuși alegerea primarului va avea loc turul 2, pe 19 noiembrie 2023.

Noul Cod electoral al Republicii Moldova, conform Legii nr. 280  din  04.10.2023 pentru modificarea Codului electoral nr.325.2022, publicată în Monitorul Oficial nr.373-375 din 04.10.2023, definește următoarele schimbări:

  • Modalitate nouă de stabilire a datei alegerilor. Alegerile locale generale au loc în ultima duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie. Data alegerilor se stabilește de către Comisia Electorală Centrală cu cel puțin 70 de zile înainte de ziua alegerilor.
  • Probabilitatea desfășurării alegerilor timp de 2 zile (sâmbătă și duminică) în anumite secții de votare. 
  • Reducerea numărului de semnături în susținerea candidaților independenți la funcția de primar de la 5% la 1% din numărul alegătorilor înregistrați, cu un prag minim de 100 de semnături.
  • Posibilitatea alegătorului de a susține prin semnătura mai mulți candidați independenți.
  • Persoanele fizice vor putea face donații în numerar doar în valoare de până la un salariu mediu pe economie stabilit pe anul respectiv, din totalul de 6 salarii medii lunare maxim ce pot fi donate. Anterior era posibilitatea de a dona în numerar până la 3 salarii.
  • Uniformizarea posibilităților de a dona pentru cetățenii Rep. Moldova din țară și pentru cei de peste hotare.
  • Cota minimă de reprezentare de 40%. Listele consilierilor locali și raionali se vor întocmi respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.
  • Uniformizarea începerii campaniei electorale pentru toți concurenții cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, indiferent de tipul scrutinul.
  • Interzicerea transportării organizate a alegătorilor, în ziua alegerilor, precum și a concertelor și altor evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, artiștilor din țară și de peste hotare, în campanie. 
  • Restricțiile speciale ale dreptului de vot. Potrivit Codului electoral, la alegerea consiliului local și a primarului vor putea participa doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin.
  • Condițiile speciale pentru a fi ales. Micșorarea de la 25 la 23 de ani a vârstei pentru candidații la funcția de primar.
  • Concurenții electorali nu vor mai avea observatori. Concurenții electorali vor putea în continuare desemna persoane de încredere, dar și reprezentanți în cadrul organelor electorale.
  • Prezență la vot de minim 1/5 de alegători pentru validarea turului II de scrutin. 
  • Confirmarea alegerilor și validarea mandatelor aleșilor locali se va face de către consiliile electorale de circumscripție. 

Știați că:

  • În Statele Unite ale Americii primarii sunt aleși de obicei de către cetățenii localității pentru un mandat stabil. Ei de obicei împart puterea cu corpul legislativ local, cum ar fi Consiliul municipal.
  • În Finlanda nu există primari, deși au existat planuri de a crea această funcție în Tampere. Cea mai mare funcție publică nu este obținută prin alegeri democratice, ci prin numirea de către Consiliul municipal, și se numește kaupunginjohtajamanager al orașului sau kunnanjohtajamanager municipal, în funcție de statutul localității – oraș sau municipiu.
  • În Marea Britanie cabinetul primarului mereu a avut mai mult o funcție protocolară. Primari aleși prin vot direct având puteri executive au apărut în unele regiuni începând cu anul 2000.
  • În România primarul este ales pentru o perioadă de patru ani. În îndeplinirea responsabilităților sale, el este asistat de un Consiliu local.

Legislație electorală:

Surse:

Angela ABABII, șef sector BPD

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.