Când vine vorba de drepturi


10 decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului


Drepturile omului implică şi datoriile lui.

Tudor Arghezi

Adesea auzim: Eu am dreptul să… ; eu am tot dreptul… De fapt, fiecare dintre noi, mai mult sau mai puțin, vrea să-și facă cunoscute drepturile sale. Și aceasta o fac într-un mod indirect sau direct.

În realitate, ce drepturi avem și ce trebuie neapărat să știm despre drepturi? Or, în acest context, ne amintim de DECLARAȚIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI, prima reglementare internațională – stabilită de Organizația Națiunilor Unite – a drepturilor de care ar trebui să se bucure orice ființă umană.

Libertățile și drepturile omului sunt elemente fundamentale și primordiale în stabilirea unor legi ale unei țări. Orice ființă umană are dreptul la viață, la libertate și la securitatea persoanei sale. Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertate a de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat. Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conștiință și religie; acest drept include libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea, singur sau împreună cu alții, atât în mod public, cât și privat, prin învățătură, practici religioase, cult si indeplinirea riturilor. Orice ființă umană are dreptul la viață, la libertate și la securitatea persoanei sale. Trebuie să ne cunoaștem drepturile, pentru a putea fi revendicate.

 Iată câteva exemple de drepturi care ni se încalcă zi de zi:

  • pentru persoanele cu dizabilități locomotorii transportul în comun este practic inaccesibil;
  • discriminarea este încă un fenomen puternic perceput;
  • cele mai discriminate categorii de persoane sunt cele cu handicap, de etnie romă și femeile;
  • traficul de persoane, discriminarea romilor şi corupţia sunt cele mai grave fenomene care afectează drepturile omului;
  • dreptul la educaţie, la sănătate şi la o viaţă independentă, la autonomie sunt pricipalele drepturi ale copiilor care mai sunt încălcate, așa susțin experţii în drepturile copilului.

 Cele mai încălcate drepturi în Republica Moldova sunt: dreptul la muncă, la sănătate, la viaţă decentă, la egalitate şi nediscriminare, la integritate fizică şi psihică, susţin respondenţii unui studiu“Percepţii asupra drepturilor omului în Republica Moldova”. – Chișinău, 2016.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.