Despre noi


Biblioteca publică de drept – prezentare generală

Biblioteca Publică de Drept ca centru juridic informaţional şi cultural pentru toți membrii comunităţii a fost fondată în 2001 cu susținerea financiară a a Fundației Soros-Moldova, Primăriei mun. Chișinău si a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Biblioteca Publica de Drept asigură condiții viabile și eficiente în furnizarea accesului la informația juridică și tinde sa asigure si sa promoveze diversificarea continua a serviciilor informaționale in beneficiul utilizatorului. Atât dezvoltarea colecției documentare, cit si crearea infrastructurii informaționale electronice ale bibliotecii sunt dirijate si ghidate de necesitatule informaționale ale utilizatorilor.

COLECȚIILE BIBLIOTECII

Fondul de carte al bibliotecii  include peste 20 de mii exemplare, reprezintă unul dintre cele mai actuale şi unice colecții de carte în Republica Moldova, daca ne referim la nivelul de complexitate şi diversitate a subdomeniilor juridice, precum si a genurilor de documente (acte normative, monografii, cursuri universitare etc.) şi a acoperirii lingvistice a acestora (română, rusă, engleză şi franceză). Organizarea colecţiilor Bibliotecii este realizată, în acces liber la raft, după tip și pe domenii, pentru a fi consultate în Sălile de lectură sau pentru împrumutul la domiciliu.

  • Colecţia de referinţă – cuprinde peste 400 de titluri de dicţionare şi enciclopedii specializate pe domenii ale dreptului, precum şi dicţionare de ordin general, îndrumare şi ghiduri.
  • Acte normative – include acte juridice, emise de Guvern si de alte autorității ale administrației publice centrale si locale în temeiul normelor constituționale si legale, Constituţii, Tratate, Coduri ale Republicii Moldova, României, Uniunii Europene şi a Federației Ruse.
  • Carte monografică şi didactică – peste 14.000 de exemplare de carte în limba română, rusă, engleză şi franceză. Achiziţiile includ preponderent noile apariţii autohtone şi publicaţiile editurilor juridice din România, Rusia, Anglia, Franţa şi SUA.
  • Carte rară – colecția include circa 70 titluri din domeniul jurisprudenţei. Este o  donaţie de carte rară, cea mai veche datând anul 1925, din partea Bibliotecii Publice din or. Cluj, România.
Ediții periodice

Colecția include 125 de titluri de ediții periodice în domeniul dreptului, publicate în Republica Moldova, România și Federația Rusă. Lista revistelor disponibile în colecția bibliotecii pot fi vizualizate online – Ghidul revistelor 2001-2020; Ediții periodice 2021; Ediții periodice 2022.

Pentru identificarea rapidă a unei cărţi sau reviste este disponibil Catalogul electronic al BM „B.P. Hasdeu” oferă acces la colecția Bibliotecii – https://opac.hasdeu.md

Baze de date juridice
SERVICII
Acces
  • Înregistrarea utilizatorilor și eliberarea permisului de intrare. Permisul de cititor este eliberat gratis în incinta bibliotecii în baza Buletinului de identitate;
  • Acces la Internet la calculatoarele staționare plasate în sălile de lectură și WI-Fi gratuit pentru dispozitivele portabile personale;
  • Locuri de lucru și echipament tehnic – calculatoare, proiector, scanner, ecran digital, tablă interactivă etc. – pentru lectură, studiu și activități de instruire, științifice și culturale;
  • Acces liber la raft și consultarea tuturor tipurilor de resurse documentare ale bibliotecii în sălile de lectură;  
  • Împrumutul documentelor la domiciliu;
Servicii de referință 
  • Asistență informațională și bibliografică;
  • Consilierea cititorilor în sălile de lectură;
  • Consultarea în vederea utilizării Catalogului electronic și a Bazelor de date juridice. 
Servicii şi produse informaţionale moderne de înaltă calitate la distanţă

Pentru asigurarea accesului la informația juridică și creșterea vizibilității documentelor din domeniu, atât în mediul academic, cât şi la nivelul publicului larg, Biblioteca Publică de Drept oferă platforme online:

  • Fii informat la Biblioteca Publică de Drept https://bibliotecapublicadrept.wordpress.com/despre-noi/ – platformă informațională pentru utilizatori și de promovare a serviciilor, activităților bibliotecii, personalităților și evenimentelor din domeniul de specializare a bibliotecii.
  • Biblioteca virtuală BPD E-resursedrepthttps://eresursedrept.wordpress.com/ – oferă acces electronic la documente, articole, manuale, monografii, note de curs etc., selectate din surse cu acces liber, precum și documente digitalizate, cu caracter juridic, din colecțiile de carte și periodice ale Bibliotecii Publice de Drept.
·         Servicul LawDocs BPD – livrarea electronică a documentelor prin e-mail. Livrarea documentelor solicitate este asigurată prin completarea în prealabil a unui Formular web, în care utilizatorul precizează detalii. Serviciul funcționează: luni-vineri 09.00-16.00. Informația solicitată în Formularele trimise în zilele de sâmbătă și duminică, va fi livrată în prima jumătate a zilei de luni;
Canale pe paginile de socializare și platforme de stocare a produselor digitale BPD:
Servicii de instruire și dezvoltare a competențelor utilizatorilor:
Servicii de promovare, comunicare și socializare:
  • Organizarea activităților științifice, educaționale și culturale (conferințe, mese rotunde, întâlniri cu personalități din domeniul dreptului, lansări și prezentări de carte, lecții publice etc.);
  • Organizarea campaniilor de informare și promovare a Bibliotecii: Ziua ușilor deschise, Nocturna bibliotecilor, Ziua Științei, Săptămâna Accesului Deschis, Săptămâna creativității și inovației
  • Cuibul Democrației – spațiu public, care poate fi folosit în mod gratuit de membrii comunității pentru ședințe, discuții și dezbateri publice, acțiuni civice, training-uri, networking etc.

BIBLIOTECA E DESCHISĂ:

  • Luni-Joi – 09.00-19.00
  • Vineri-Duminică – 10.00-18.00
  • Sâmbăta – zi fără program
ADRESA:
  • str. Armenească, 42, mun. Chișinău, sector Centru MD-2021, Republica Moldova

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.