Lansare – Primul manual de inițiere în profesia de grefier


„Teoria și activitatea de grefă și secretariat”, autor Gavrilenco Natalia

În data de 18 februarie 2021 în  incinta Bibliotecii Publice de Drept, filiala B.M. “B.P. Hasdeu”  a avut loc lansarea volumului „Teoria și activitatea de grefă și secretariat”, semnat de Doamna Natalia Gavrilenco, magistru în drept, profesor de discipline juridice la  Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău. Doamna Natalia Gavrilenco este un bun prieten și utilizator fidel al Bibliotecii Publice de Drept, pe parcursul anilor remarcându-se ca un cititor activ, dornic de cunoștințe, fiind plină de responsabilitate și idei inovative.

Conținutul manualului vine în ajutorul viitorilor grefieri cu informație teoretică și practică, referitor la rolul secretariatului în procesul de înfăptuire a justiției; statutul juridic, atribuțiile și rolul grefierului în procesul de judecată; drepturile și obligațiile grefierului;  conduita etică a grefierului; explicarea modalității de lucru asupra dosarelor prin Programul integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) și SRS “Femida”. Toate compartimentele manualului sunt însoțite de exerciții practice, care exemplifică modelele actuale de acte procedurale, ce urmează a fi întocmite în cadrul desfășurării activității de grefier.

La lansare au participat personalități marcante din domeniul jurisprudenței RM, care au venit cu mesaje de apreciere și felicitare:

  • BERCU Victoria, Director al Colegiului “Alexei Mateevici” din Chișinău;
  • BELEI Elena – doctor în drept, conferențiar universitar, Șef Departament Procedural, Facultatea de Drept USM;
  • CHISARI-RURAK Aliona – doctor în drept, lector universitar, Șef Departament Drept Privat, Facultatea de Drept, USM;
  • GRIBINCEA Vadim – master în drept, profesor de discipline juridice în Colegiul de Studii Administrative și Fiscale din Chișinău, audient INJ;
  • VEREJAN Vera – master în drept, grefier în cadrul Curții de Apel Chișinău;
  • ZAMFIR Onofrei – absolvent al Colegiului “Alexei Mateevici” din Chișinău, calificarea: jurisprudență, specialitatea: grefier.

La eveniment au participat studenții  Colegiul de Studii Administrative și Fiscale din Chișinău și studenții  Colegiului “Alexei Mateevici” din Chișinău, Specialitatea Jurisprudenșă, calificare grefier.

Acest suport didactic cu siguranță va facilita procesul de studiere mai profund al profesiei de grefier și importanța acestuia.

Fotoreportaj:

Elena ZAVTONI, șef filială BPD

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.