Lansarea dicţionarului enciclopedic “Doctori în Drept din Republica Moldova 1959-2011”


 

Personalităţi juridice, dicţionar enciclopedic, concizie, entuziasm şi atmosferă inspiraţională, toate s-au întîlnit aici, la Biblioteca Publică de Drept, joi, 15 decembrie, unde a avut loc unul dintre importantele evenimente din perimetrul juridic al Republicii Moldova: lansarea dicţionarului enciclopedic “Doctori în Drept din Republica Moldova 1959-2011”. Autorii cărţii sunt Silvia ANTUFIEV, directorul Bibliotecii Publice de Drept şi  Mihai TAŞCĂ, doctor în drept , lucrarea incuzînd 363 de personalităţi din domeniul juridic.img_3564

Evenimentul a fost  moderat de către scriitorul şi  publicistul  Vlimg_3522ad POHILĂ, care a dat un curs armonios prezentării printr-un discurs convingător ce a surprins esența cărții prin mai multe argumente solide cu scopul intrigării cititorului și convingerea spre o lecturare ulterioară: “Este o carte frumoasă şi solidă. Putem urmări nişte evoluţii importante din domeniul dreptului, cartea include aspiraţiile şi strădaniile celor 363 de personalităţi juridice.”

img_3531Şi coordonatorul lucrării, Mariana HARJEVSCHI, Directorul general al Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu a adus valoare lansării de carte prin transmiterea emoţiilor pozitive rezultate din mulţumirea sa faţă de finalul muncii colective: “Pentru mine este o mare bucurie lansarea acestei cărţi. La această lucrare a muncit o bună echipă care a trasat corect obiectivele, abordînd un subiect neexplorat anterior. Cinci ani de muncă laborioasă s-au valorificat într-o lucrare solidă ”. Ea a ţinut să aducă sincere mulţumiri celor prezenţi la eveniment şi nu în ultimul rînd echipei care a lucrat la realizarea acestui dicţionar: “Sunt extrem de bucuroasă şi vreau să aduc un sincer mulţumesc echipei care a lucrat enorm la scrierea acestei  cărţi”.

img_3542Evenimentul ar fi fost incomplet fără prezentarea autorilor acestei cărţi, Mihai TAŞCĂ a adus sincere mulțumiri celor prezenți la sărbătoare și nu în ultimul rînd colegilor săi, cărora le este recunoscător pentru informaţiile valoroase referitor la bibliografia anumitor persoanlităţi juridice, pe care le-au oferit: “Mă bucur că într-un final a apărut cartea, deoarece au trecut ani buni de la fondarea ideii, ani buni de muncă asiduă. Noi ne-am propus să extindem subiectul şi sperăm la realizarea unei alte ediţii, care ar veni să completeze numărul personalităţilor de valoare din domeniul în care activăm ”. Tot aici, acesta a specificat despre valoarea evenimentului printr-un gînd coerent ce a provocat zîmbetul celor prezenţi în sală: “În această sală suntem la metru pătrat cei mai mulţi doctori în drept şi mă bucur”.

img_3552Silvia ANTUFIEV a ţinut să mulţumească celor care au participat la realizarea cărţii exprimînduşi părerea prin prisma procesului complex de scriere a acesteia: “Vreau să mulţumesc celor care au contribuit la elaborarea acestei lucrări de valoare pentru comunitatea juridică, asigurîndune cu informația solicitată,referitor la biografii și activitate profesională. Toate informaţiile primite de la titularii dicționarului au fost actualizate și valorificate.”

img_3557Cartea a fost apreciată şi de Victor GUŢULEAC, doctor în drept care a afirmat că: “Este un lucru extrem de frumos acest dicţionar enciclopedic. Aceasta este o cercetare bibliografică și științifică”. El și-a finisat discursul  prin oferirea unei donaţii bibliotecii, în semn de mulţumire pentru aportul adus comunităţii juridice. Cărţile donate sunt documente ce nu se găsesc în fondul Bibliotecii Publice de Dept, însă ulterior acestea pot fi explorate de către utilizatori, acestea sunt: “Drept administrativ” de Victor GUŢULEAC; ”Drept comunitar al afacerilor” de Ilie DEMERJI şi Maria DEMERJI; ”Drept contravenţional” de Victor GUŢULEAC şi Elena COMARNIŢCAIA; ”Drept poliţienesc” de Victor Guţuleac.

img_3569Nicolae OSMOCHESCU- doctor în drept, profesor universitar a evidenţiat munca depusă de autori: “Eu ştiu foarte bine cît de mult s-a lucrat la această carte. O sumedenie de întrebări, verificări, o muncă enormă a fost depusă de către colectiv. Vecinii noştri, nici din stînga, nici din dreapta (românii şi ucrainenii) nu au o astfel de lucrare, dar probabil că s-au molipsit de la noi şi pregătesc şi ei o asemenea lucrare.”

Dorin CIMIL, doctor în drept, a recomandat lucrarea ca fiind una originală: “Dicţionarul este o lucrare de pioneriat, astfel de lucrări nu au mai fost realizate la noi în Moldova. Am rămas profund impresionat pentru că s-a făcut o legătură între generaţii, prin intermediul cărţii ne vom cunoaşte chiar unii pe alţii, deoarece nu ne cunoaştem vizual, fiecare în parte”.

img_3570Maria ORLOV, doctor în drept a adus un cuvînt de felicitare autorilor pentru efortul depus, specificînd că: ”Fiecare carte este o filă a istoriei noastre, poate astăzi nu ne dăm seama de valoarea unor lucrări, însă cu trecerea timpului aceasta va fi excepţional de valoroasă. Acest dicţionar este un document foarte util pentru fiecare dintre noi”.

În încheierea evenimentului, avocaţii prezenţi în sală au discutat despre o ulterioara colaborare, specificînd că dacă îşi vor uni forţele vor obţine rezultate frumoase, idee amplificată de diverse aprecieri la adresa instituţiei şi îndemnuri spre noi reîntîlniri ale societăţii juridice: ”Biblioteca Publică de Drept este una dintre cele mai democratice instituţii din ţară. Ea ne dă posibilitatea să vedem cine suntem şi unde ne îndreptăm. BPD este o oază unde ne putem întîlni şi împărtăşi succesele pe care le avem!”img_3588
Lansarea de carte a avut o derulare cursivă intercalată de diverse discuţii, propuneri, argumentări, aprecieri cît şi unele dezbateri constructive,img_3548 creînduse o atmosferă energizantă, care a implicat fiecare persoană prezentă la eveniment. La prezentarea cărţii au mai participat personalităţi importante ce activează în domeniul juridic: Victor BALMUȘ- doctor habilitat, profesor cercetător; Valeriu BUJOR- profesor universitar, doctor conf. în drept ; Vitalie SÎLI- doctor, conferenţiar universitar; Maria DEMERJI- profesor universitar, Vladimir GROSU- jurist, doctor în drept, conferențiar universitar și politician; Xenofon ULIANOVSCHI- vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău; Carolina CIUGUREANU- doctor, conferenţiar universitar; Mihai CORJ- doctor în drept; Natalia CHIRTOACĂ- cercetător științific coordonator, doctor în drept, conferenţiar universitar; Octavian BEJAN şi nu în ultimul rînd colegii de la Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu: Tatiana COȘERI – Director adjunct B.M. B.P. Hasdeu; Genoveva SCOBIOALĂ , Claudia TRICOLICI şi Tatiana BORODATÎI.

Specificăm că Dicţionarul enciclopedic al Doctorilor în Drept din Republica Moldova reprezintă aspiraţiile profesionale ale Bibliotecii Publice de Drept, ca instituţie de cercetare şi este conceput ca lucrare de referinţă şi o realizare în demersul de valorificare a patrimoniului din domeniul juridic. Scopul lucrării este de a actualiza şi promova tezaurul documentar ştiinţific şi didactic, potenţialul uman şi spiritual al celor mai reprezentative personalităţi care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea jurisprudenţei în Republica Moldova.

Feodosia BRAGA

Calameo

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.