Cum ne protejăm drepturile de consumator


Ziua mondială a drepturilor consumatorilor este marcată în fiecare an, în data de 15 martie, ca mijloc de sensibilizare la nivel mondial cu privire la drepturile şi necesitățile consumatorilor.

Sărbătorirea acestei zile reprezintă o şansă de a cere respectarea şi protejarea drepturilor tuturor consumatorilor şi de a protesta faţă de abuzurile, care subminează aceste drepturi. Fiecare persoană, care cumpără diverse produse, bunuri și servicii are dreptul de a avea informații despre calitatea, puritatea, prețul și standardul acestora. 

Nu întotdeauna suntem conștienți de drepturile noastre în calitate de consumatori, Ziua consumatorului ne amintește de dreptul nostru de a fi protejați de activitățile frauduloase de pe piața de produse și servicii.

Istoria Zilei. În 1960 Elizabeth Schadee înființează Organizația Internațională a Sindicatelor Consumatorilor (IOCU), devenind ulterior Consumers International, o Federație globală a organizațiilor de consumatori.
Data de 15 martie onorează discursul rostit de reședintele american John Fitzgerald Kennedy în fața Congresului SUA pe 15 martie 1962. În acest discurs, el a propus patru drepturi fundamentale ale consumatorilor:
dreptul la siguranță, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege și dreptul de a fi audiat.
Prima dată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului a fost sărbătorită în 1983, iar în 1985 Organizația Națiunilor Unite aprobă liniile directoare generale pentru protecția consumatorilor.

Cerințele Zilei sunt de a conștientiza și de a ne informa despre drepturile noastre de consumator, de a cunoaște cum le putem exercita, pentru a fi siguri, că suntem protejați.

Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori – „Consumers International”, reunind circa 200 de grupuri din peste o sută de ţări, propune în 2024 o temă pentru această zi, de maxim interes pentru consumatorii din întreaga lume. 

Tema Zilei pentru 2024: Inteligența artificială (IA) corectă și responsabilă pentru consumatori

Pe măsură ce Inteligența artificială devine din ce în ce mai integrată în viața noastră de zi cu zi, este esențial ca sistemele IA să fie dezvoltate și utilizate în mod etic, cu respectarea drepturilor consumatorilor în prim-plan. Această temă subliniază necesitatea ca IA să fie transparentă, responsabilă și incluzivă, asigurându-se că protecția consumatorilor ține pasul cu progresele tehnologice și să prioritizeze bunăstarea și drepturile consumatorilor.

Fiind informați, contribuim la o piață, care respectă drepturile de consumator și de a fi tratat fiecare cu demnitate și corectitudine, inclusiv utilizând inteligența artificială. Tema 2024 „AI corectă și responsabilă pentru consumatori”, ne angajază să promovăm un mediu, în care tehnologia servește binelui comun, iar drepturile consumatorilor sunt respectate în fiecare tranzacție.

Descoperirile în IA generativă și tehnologiile au un impact enorm asupra vieții oamenilor – modul în care lucrăm, comunicăm, culegem informații și multe altele. IA poate avea implicații grave pentru siguranța consumatorilor și echitatea digitală. Dezinformarea, încălcarea confidențialității sunt practici discriminatorii, care sunt necesită o abordare a IA corectă și responsabilă.

Drepturile fundamentale ale consumatorilor sunt:

  1. Protecția drepturilor sale de către stat;
  2. Protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i afecteze viața, sănătatea, ereditatea sau securitatea;
  3. Restituirea contravalorii produsului, repararea prejudiciului, inclusiv moral, cauzat de produsul necorespunzător;
  4. Informații complete, corecte și precise privind produsele achiziționate;
  5. Adresare către autoritățile publice și reprezentarea în cadrul acestora a intereselor sale, etc.

Republica Moldova a luat mai multe inițiative pentru a proteja drepturile consumatorilor împotriva practicilor comerciale neloiale și pentru acces la mecanisme eficiente de despăgubire. Iată câteva inițiative cheie:

Aceste inițiative reflectă angajamentul Modovei de a susține drepturile consumatorilor și de a se adapta la noile provocări în protecția consumatorilor, în special în era digitală.

AUTORITĂȚILE RESPONSABILE DE PROTECȚIA CONSUMATORILOR în RM
Controlul respectării prevederilor legislației cu privire la protecția consumatorilor în partea ce ține de siguranța și calitatea produselor și serviciilor, introduse/puse la dispoziție pe piață și destinate consumatorilor, inclusiv în partea ce se referă la practicile corecte în domeniu, este efectuat de:

Referințe:

#WorldConsumerRightsDay

Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.