Duminică, 18 ianuarie 2015, începând cu ora 10.00, în incinta Bibliotecii Publice de Drept, s-a desfăşurat o lecţie publică, în cadrul căreia a fost abordată tema „Corupţia. Metode de combatere”. În calitate de coordonator şi prezentator a subiectului a fost Inesa Lupu, directorul Companiei Invento. Participanţii la această lecţie publică au fost, în mare parte, studenţi. Activitatea a fost organizată cu scopul de a informa tinerii studenţi despre fenomenul corupţiei, cauzele care favorizează apariţia corupţiei, cât şi metodele de combatere a acesteia. La acest eveniment au fost abordate mai multe dimensiuni ale subiectului „corupţie”, astfel că unele dintre acestea fiind: ce este corupţia şi care sunt consecinţele acesteia, sancţiunile prevăzute de legislaţie, protejarea persoanei în cazuri de corupţie şi combaterea acesteia. Pe parcursul lecţiei s-a observat
un interes deosebit din partea participanţilor care s-au manifestat prin pregatirea unor întrebări la această temă, creându-se discuţii interactive. O atenţie evidentă a fost acordată subiectului referitor la metodele de combatere a corupţiei, specificându-se că corupţia poate fi combătută prin prevenirea ulterioară. Activitatea a prezenatat un ghid pentru participanţi, dat fiind că a fost o lecţie de instruire privind protejarea de acest fenomen:
Corupţia. Specificăm că în Republica Moldova, Legea Nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei defineşte corupţia ca „orice folosire ilegală de către o persoană cu statut public a funcției sale pentru primirea unor foloase materiale sau a unui avantaj necuvenit pentru sine sau pentru o altă persoană contrar intereselor legitime ale societății și ale statului ori acordare ilegală a unor foloase materiale sau avantaje necuvenite unei alte persoane.”
Evenimentul dat a fost unul de succes, deoarece a adus beneficii ambelor părţi participante, pentru studenţi – acumularea de noi informaţii utile din domeniul juridic, iar pentru prezentator – satisfacţia că aceştea au înţeles esenţa subiectului. Dialogul dintre aceştea a fost unul armonios, adresarea fiind una prietenoasă, ceea ce a provocat participanţii la o discuţie liberă şi productivă.