15 mai 2024- Ziua Internațională a Familiei


Fericirea trăiește în familie!!!

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, , ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei. Începând cu anul 2010, Ziua Familiei a devenit sărbătoare naţională şi în Republica Moldova.

Ziua Internațională a Familiei 2024 este sărbătorită ca fiind cea de-a treizecea aniversare a Zilei Internaționale a Familiei de către Națiunile Unite.

Evenimentul de celebrare va include prezentări cu privire la rezultatele principalelor activități pregătitoare regionale IYF+30, inițiative ale societății civile, recomandări privind politicile de familie pentru acțiunea climatică și o discuție interactivă. În plus, în timpul evenimentului vor fi dezvăluite două publicații intitulate „Schimbări climatice și familii” și „Acasă, familie și schimbări climatice”.

Tema 2024 este – „Familiile și schimbările climatice”.

Schimbările climatice au un impact negativ asupra sănătății și bunăstării familiilor prin creșterea poluării, evenimentele meteorologice, cum ar fi uraganele, secetele și inundațiile, duc adesea la strămutarea forțată și la pierderea mijloacelor de trai pentru familii și indivizi. Astfel de evenimente afectează productivitatea agriculturii și accesul la apă, intensificând foamea și vulnerabilitatea.

Fără acțiuni, adaptarea și atenuarea impactului schimbărilor climatice vor deveni din ce în ce mai dificile și mai costisitoare. Dezvoltaea relațiilor în familie prin educație, schimbarea obiceiurilor de consum și advocacy este esențială pentru o acțiune semnificativă și eficientă în domeniul schimbărilor climatice. Familiile transmit valori de-a lungul generațiilor și aste este important pentrui conștientizarea climatului de la o vârstă fragedă. Educația timpurie poate ajuta la construirea unui model economic durabil bazat pe minimizarea deșeurilor și regenerarea resurselor naturale. Familiile, în calitate de consumatori și susținători, pot conduce tranziția către o economie circulară.

Ziua Internațională a Familiei din 2024 își propune să conștientizeze modul în care schimbările climatice afectează familiile și rolul pe care familiile îl pot juca în acțiunea climatică. Prin inițiative familiale și comunitare, putem promova acțiunile climatice prin educație, acces la informație, formare și participare comunitară.

Ziua Internațională a Familiei oferă o oportunitate excelentă de a promova sensibilizarea cu privire la problemele legate de familiile și de a crește cunoașterea proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile.

Simbolul Zilei Internaționale a Familiilor este un cerc verde, cu o imagine roșie a unui element de desen schematic al unei case și o inimă în centrul cercului. Acest simbol denotă mediul sigur și de susținere, pe care o familie îl poate oferi oamenilor de toate categoriile de vârstă.

Tendințele familiei

Familiile din întreaga lume se schimbă, multe devenind mai mici, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale crește. În prezent, 65% din toate familiile sunt alcătuite fie din cupluri care trăiesc cu copii de orice vârstă, fie din cupluri care trăiesc atât cu copii, cât și membri ai familiei extinse, precum bunicii. Numărul în scădere de familii extinse și numărul tot mai mare de familii monoparentale pun accentul pe problema protecției sociale.

În Moldova familia nu este „un stil de viață” – familia este legată fundamental de relația între părinți și copii. Mai mult decât atât, familia este locul, unde valorile și tradițiile sunt transmise noilor generații, au la baza lor ca familia întemeiată în căsătoria între un bărbat și o femeie. Acest rol primordial, pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei are nevoie de protecția noastră, a tuturor, în fața tendințelor societății moderne de a-i diminua importanța. Pentru ca familia să prospere, și împreună cu ea, societatea, e nevoie de implicarea tuturor, a întregii societăți civile, a cultelor și a instituțiilor statului.

Cum sărbătorim Ziua Internațională a Familiei?

Probabil cea mai bună sugestie de activitate este să încercăm cu toții să petrecem timpul liber în familie, pentru a marca această sărbătoare. De asemenea, ne-am putea gândi și la cei, care au rămas fără familie — la copiii din orfelinate sau vârstnicii din azilurile de bătrâni, care nu mai au rude. Cu siguranță se pot organiza în avans, alături de autorități și de conducerea acestor instituții, vizite și activități, care să aducă bucurie acestor persoane.

Apel la solidaritate și respect în familie, în contextul Zilei Internaționale a Familiei –

Vă provocăm, pentru o zi să uițați de toate planurile și de toate grijile. Să lasați organizările, workshop-urile, dezvoltarea personală, evenimentele zoom, orele suplimentare la lucru, telefoanele sau orice conversații pe messenger cu prietenii – și să dedicați această zi familiei. Celor cu care împărtășiți toate lucrurile, bune și mai puțin bune. Anume ei vă sunt alături în orice situație. Merită mult! Nu sunt multe astfel de momente în viață, de aceea – bucurați-vă și profitați de ele!

Cadru legislativ moldova

4 comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.