15 mai 2021- Ziua Internațională a Familiei


Fericirea trăiește în familie!!!

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, , ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei. Începând cu anul 2010, Ziua Familiei a devenit sărbătoare naţională şi în Republica Moldova.

Tema 2021 este – consolidarea familiei și rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială și bunăstarea tuturor

Ziua Internațională a Familiei oferă o oportunitate excelentă de a promova sensibilizarea cu privire la problemele legate de familiile și de a crește cunoașterea proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile. Respectarea Zilei internaționale a familiilor în 2021 se concentrează pe impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor.

Megatendențele, inclusiv noile tehnologii, schimbările demografice, urbanizarea rapidă și tendințele migraționale, precum și schimbările climatice, au modelat în mod dramatic lumea noastră. Pandemia prelungită COVID-19 a demonstrat importanța tehnologiilor digitale pentru muncă, educație și comunicare. Pandemia a accelerat schimbările tehnologice care fuseseră deja în desfășurare atât în ​​societate, cât și la locul de muncă, inclusiv utilizarea extinsă a platformelor digitale și inovațiile tehnologice conexe. Scopul principal al activităților, care au loc în această zi este creșterea gradului de conștientizare a temei sezoniere. În cadrul acestei zile, sunt promovate valori precum toleranţa, respectul, empatia, împărţirea sarcinilor casnice şi combaterea tuturor formelor de violenţă în familie.

Simbolul Zilei Internaționale a Familiilor este un cerc verde, cu o imagine roșie a unui element de desen schematic al unei case și o inimă în centrul cercului. Acest simbol denotă mediul sigur și de susținere, pe care o familie îl poate oferi oamenilor de toate categoriile de vârstă.

Tendințele familiei

Familiile din întreaga lume se schimbă, multe devenind mai mici, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale crește. În prezent, 65% din toate familiile sunt alcătuite fie din cupluri care trăiesc cu copii de orice vârstă, fie din cupluri care trăiesc atât cu copii, cât și membri ai familiei extinse, precum bunicii. Numărul în scădere de familii extinse și numărul tot mai mare de familii monoparentale pun accentul pe problema protecției sociale.

În Moldova familia nu este „un stil de viață” – familia este legată fundamental de relația între părinți și copii. Mai mult decât atât, familia este locul, unde valorile și tradițiile sunt transmise noilor generații, au la baza lor ca familia întemeiată în căsătoria între un bărbat și o femeie. Acest rol primordial, pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei are nevoie de protecția noastră, a tuturor, în fața tendințelor societății moderne de a-i diminua importanța. Pentru ca familia să prospere, și împreună cu ea, societatea, e nevoie de implicarea tuturor, a întregii societăți civile, a cultelor și a instituțiilor statului.

Apel la solidaritate și respect în familie, în contextul Zilei Internaționale a Familiei –

Vă provocăm, pentru o zi să uițați de toate planurile și de toate grijile. Să lasați organizările, workshop-urile, dezvoltarea personală, evenimentele zoom, orele suplimentare la lucru, telefoanele sau orice conversații pe messenger cu prietenii – și să dedicați această zi familiei. Celor cu care împărtășiți toate lucrurile, bune și mai puțin bune. Anume ei vă sunt alături în orice situație. Merită mult! Nu sunt multe astfel de momente în viață, de aceea – bucurați-vă și profitați de ele!

Surse:
Link-uri conexe
Articole din reviste (full text)

2 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.