Alexandru BURIAN


Alexandru Burian, doctor habilitat în drept, profesor universitar.

Alexandru Burian (n. 25 ianuarie 1953) este o personalitate notorie în mediul științific și cel academic din țară și de peste hotare cu o vasta experiență administrativă și didactică, acumulată în decursul activității în instituții de învățământ superior și de cercetare, precum și importantele funcții de stat, pe care le-a deținut, inclusiv cea de ambasador al Republicii Moldova.

Profesorul Alexandru Burian este autor a mai mult de 300 publicaţii ştiinţifice, inclusiv 6 monografii şi 12 manuale universitare în domeniul dreptului internaţional public, dreptului diplomatic şi consular, dreptului internaţional cosmic (spaţial), teoriei relaţiilor internaţionale, geopoliticii lumii contemporane, protocolului şi ceremonialului diplomatic etc.

A activat în calitate de viceministru al Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova (1994-1995), Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Germania, Spania şi Danemarca (1995-1997), director al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AȘM (2005-2009), președinte al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare al AȘM, din 2017.

A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994), semnatar al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova (27 august 1991). În prezent este președinte al Asociației de Drept Internațional din Republica Moldova. A fost apreciat cu mai multe distincții naționale și internaționale, inclusiv cu cea mai înaltă Ordinul Republicii.

Responsabilitate, onestitate şi diplomaţie în relaţiile cu oamenii : Alexandru BURIAN la un ceas aniversar / Tatiana Rotaru // Moldova Suverană. – 2018. – 25 ian.

Cărți din colecția Bibliotecii publice de drept

Drept internațional public : Manual / Universitatea de Stat din Moldova, AAP ; USEM; elaborat: Alexandru Burian [et al.]. – Ed. a 5-a (compl. și actualizată). – Chișinău , 2021. – 756 p.

Articole din colecția Bibliotecii publice de drept

Revista Moldovenească de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale = Moldavian Journal of International Law and International Relations = Moldavskij žurnal meždunarodnogo prava i meždunarodnyh otnošenij ; red.-şef Alexandru Burian

Masa rotundă – Respectarea obligațiilor asigură respectarea drepturilor, la Biblioteca Publică de Drept

Abonează-te

Înregistrează-te pentru a primi știri săptămânal, ultimele articole și conținut exclusiv. Vei primi un email în fiecare zi de marți!