Valeriu CUȘNIR, doctor habilitat în drept, profesor universitar, cercetător științific


Valeriu CUȘNIR este născut la 13 iunie 1958 în raionul  Floreşti, satul Roşietici.

În anul 1985 a făcut studiile universitare la Şcoala Superioară a MAI al URSS din or. Gorki, la facultatea de Drept cu specializarea – jurist. În 1999 – doctoratul în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Drept din Bucureşti, teza de doctor în drept: „Prevenirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie”. În 2005 urmează post-doctoratul în cadrul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare”, Facultatea de Drept de la Chişinău. A susținut în anul 2005 teza de doctor habilitat în drept cu tema “Incriminarea corupţiei în legislaţia penală a Republicii Moldova”.

Din anul 2013 până la finele anului 2018 a fost director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Începând din ianuarie 2019, este vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, iar între anii 2006 – 2012 a activat ca cercetător științific principal, director Centru Stat și Drept, in cadrul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Activitatea didactică:

  • ca profesor universitar la:

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport; catedra Protecție, Pază și Securitate, ca titular al cursului „Dreptul investigațiilor” și coordonator teze de licenţă şi master (din 2009 – prezent), la Institutul Naţional al Justiţiei,

  • ca formator și titular al cursurilor:

„Activitatea specială de investigații” și ”Metodologia investigării infracțiunilor săvârșite de persoane cu funcție de răspundere” (din 2008 ), ca coordonator teze de licenţă şi master (2007 –  2012), la Academia de Studii Economice, catedra Drept privat; „Particularitățile calificării infracţiunilor economice și de corupție” (din 2006), la Universitatea de Studii Europene, catedra Ştiinţe penale.

  • Titluri didactico științifice: de profesor universitar (în 2005) și de conferenţiar universitar (în 2001).

A pregătit și îndrumat 12 doctori și doctori habilitati în drept, discipolii săi activând în instituții prestigioase de profil, unii fiind profesori renumiți sau cercetători consacrați, judecători, procurori sau avocați.

  • Este autor cca 120 de publicații din care 5 monografii. Activează ca membru al colegiilor de redacţie, redactor al volumelor de studii, documente, reviste etc. în Revista Avocatul poporului; Revista de Studii şi Cercetări Juridice; Revista Studii de Securitate şi Apărare; Revista de drept Omnia Lex (Braşov) și în Revista Transfrontalieră de Drept Penal (Galați).
  • Preşedinte al mai multor comisii specializate:

Preşedinte al Comisiei de evaluare și acreditare științifică din cadrul Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare, 2005 până în prezent, ca secretar ştiinţific al Consiliului Ştiinţific Specializat din cadrul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” pentru  susţinerea tezelor de doctorat 2008-2010, inclusiv, preşedinte al Comisiei instituţionale de acreditare şi Comisiei specializate la drept formate de Ministerul Educaţiei pentru evaluarea şi acreditarea instituţiilor de învățământ superior universitar (din 2005), de evaluare și acreditare științifică, seminare științifice de profil inter-universitare, secretar ştiinţific al Consiliului Ştiinţific Specializat.

Este încadrat și într-o serie de proiecte instituționale, având calitatea de coordonator de proiect, cum ar fi „Dezvoltarea cadrului juridic al Republicii Moldova în contextul necesităților de securitate și asigurare a parcursului european”, derulat în perioada 2015-2018, proiectul finanţat de Academia de Ştiinţe a Moldovei „Premisele social-economice şi juridice privind reintegrarea Republicii Moldova”, derulat în 2008-2010, coordonator de proiect, în proiectul finanţat de SOROS Moldova etc.

A organizat și desfășurat o multitudine de activități științifice, naționale și internaționale, conferințe, mese rotunde, seminare etc., în cadrul cărora au fost abordate cele mai actuale probleme din societate.

  • Mențiuni:

Pentru activitatea științifică prodigioasă, responsabilitate și implicare la soluționarea mai multor probleme, contribuţie substanţială în promovarea imaginii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, conducerea instituției i-a conferit profesorului Valeriu Cușnir  cea mai înaltă distincție academică, Medalia „Dimitrie Cantemir”, precum și Diploma de merit a AȘM, Diploma Guvernului etc.

Raft virtual – cărți din colecția Bibliotecii publice de drept

Cușnir, Valeriu. Corupția : Reglementări de drept ; Activități de prevenire și combatere : în părți. P. 1 / Valeriu Cușnir ; Acad. de Poliție ”Ștefan cel Mare”. – Chișinău : S.n., 1999. – 103 p. – ISBN 9975-9549-8-7

Lucrarea constituie o cercetare științifică complexă a corupției – fenomen infracțional. Autorul interpretează acțiunile atribuite la corupție în literatura de specialitate din diverse țări, opiniile mai multor autori în acest domeniu și formulând propriile concluzii, bine argumentate și corapoarte cu legislația națională în vigoare.

CUȘNIR, Valeriu. Reflecții privind regimul juridic al măsurilor speciale de investigații pentru colectarea de informații despre posibile evenimente și/sau acțiuni ce ar putea pune în pericol securitatea statului. In: Mandatul de securitate: probleme actuale de interpretare, legislație și practică : Conferința șstiințifico-practică națională, 8 sept. 2020, Chișinău / coord.: Vitalie Sîli, Diana Hîrbu. – Chișinău : S.n., 2020, pp. 17-23. – ISBN 978-9975-56-783-1

Această lucrare întrunește comunicările extinse ale participanților la Conferința științifico-practică națională. Autorii au abordat diferite probleme ale mandatului de securitate, securității naționale, securității internaționale și juridice, inclusiv prin prisma interdisciplinară.

CUȘNIR, Valeriu, COJOCARU, Radion. Impactul jurisprudenței CtEDO în materia dreptului penal național. In: „Justiția și respectarea drepturilor persoanei în Republica Moldova ”, conferință științifico-practică cu participare internațională (2020: Chișinău). Justiția și respectarea drepturilor persoanei în Republica Moldova = Justice and respect for personal rights in the Republic of Moldova: Materialele Conferinței științifico-practice cu participare internațională, 15 octombrie 2020 / colegiul de redacție: Valeriu Cușnir (redactor responsabil și coordonator) [et al]. – Chișinău: Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, 2020, pp. 7-18. – ISBN 978-9975-3201-4-6

Culegerea include materialele științifice care reflectă subiectele prezentate on-line în cadrul conferinței științifico-practice cu participare internațională „Justiția și respectarea drepturilor persoanei în Republica Moldova” (Chișinău, 15 octombrie 2020).
Autorii Valeriu Cușnir și Radion Cojocaru, abordează problematica impactului pe care l-a avut și continuă să-l aibă jurisprudența ChEDO asupra dreptului penal național. Evidențiază corelativ două efecte care apar ca rezultat al acestui impact: interpretarea legii penale la realizarea actului de justiție de către instanțele naționale și dezvoltarea progresivă a sistemului de drept penal național.

În comunicarea dlor CUȘNIR Valeriu și GLAVAN Boris sunt identificate și analizate unele probleme legate de natura juridică a activității speciale de investigații și a actelor de constatare, fiind stabilite aspectele comune și delimitările dintre acestea. Actualitatea studiului derivă din importanța acestor instituții pentru sistemul de drept moldovenesc, precum și interesul deosebit de a înțelege esența modificărilor legislative ce au vizat în mod direct statutul și raportul dintre acestea.

CUȘNIR, Valeriu, RUSU, Vitalie. Sistemul de evidențe în prevenirea și combaterea infracțiunilor. In: Studii și cercetări juridice. Partea 1 : Culegere de lucrări științifice de specialitate / red. : Valeriu Cușnir, Iurie Frunză, Victor Juc… . – Chișinău : Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, 2020, pp. 131-142. – ISBN 978-9975-3201-2-2

Lucrarea reflectă sinteza cercetărilor științifice realizate în cadrul proiectului din primul semestru al anului 2020. Cercetările științifce înfățișate în culegere dezvăluie dimensiunea juridică a parcursului european al Republicii Moldova, impactul pandemiei coronavirus în reconfigurarea direcțiilor strategice de dezvoltare a Republicii Moldova, uniformitatea practicii judecătorești ca indicator al calității justiției, probleme privind cadrul legal al protecției drepturilor omului pe internet, probleme actuale de drept privat, penal și procesual penal, precum și securitate și drepturi ale persoanei.

CUȘNIR, Valeriu. Reflecții privind inamovibilitatea și independența judecătorilor constituționali în echilibru cu răspunderea penală a acestora. In: Studii și cercetări juridice. Partea 2 : Culegere de lucrări științifice de specialitate / red. : Valeriu Cușnir, Iurie Frunză, Victor Juc… . – Chișinău : Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, 2020, pp. 35-41. – ISBN 978-9975-3201-3-9

Lucrarea reflectă sinteza cercetărilor științifice realizate în cadrul proiectului din semestrul doi al anului 2020. Cercetările științifice prezentate în culegere dezvăluie probleme privind inamovibilitatea și independența judecătorilor constituționali în echilibru cu răspunderea penală a acestora, cadrul legal de integritate în Republica Moldova, modificarea regimului juridic al executării unor obligații ale contribuabilului în context pandemic și cel al stării de urgență, măsurile de păstrare a confidențialității și de protecție a părților vătămate și a martorilor în cadrul desfășurării ședințelor de judecată din prizma protecției datelor cu caracter personal, bazele tactice ale activității speciale de investigații, sunt dezvoltate instituții de drept privat și problemele privind securitatea persoanei.

Dezvoltarea cadrului juridic al Republicii Moldova în contextul necesităților de securitate și asigurare a parcursului european / red. Valeriu Cușnir. – Chişinău : Inst. de Cercetări Juridice, Politice și de Sociologie , 2018. – 592 p. – ISBN 978-9975-3298-2-8

Lucrarea reflectă sinteza cercetărilor ştiinţifice realizate în cadrul proiectului cu același nume. Cercetările ştiinţifice înfăţişate în culegere dezvăluie dimensiunea sociologică şi juridică a vectorului european al Republicii Moldova, redau construcţia mecanismelor de guvernare în Republica Moldova, reflectă politica de dezvoltare regională a ţării, abordează reforma de drept şi cea bancară din Republica Moldova şi impactul acestora asupra securităţii statului, argumentează necesitatea sporirii garanţiilor de imparţialitate, integritate şi transparenţă a actului de justiţie, recomandă implementarea bunelor practici europene privind instituţia imunităţii juridice a judecătorilor şi procurorilor, fundamentează regimul constituţionalităţii, ca garanţie a securităţii persoanei în statul de drept, denotă evoluţia şi asigurarea dreptului la întrunire în Republica Moldova, sesizează respectarea principiilor preeminenţei dreptului, securităţii juridice şi calităţii normelor de drept în procesul reformării domeniilor cercetării, dezvoltării şi inovării.

Problemele și posibilitățile activității criminologice : Conferință științifico-practică internațională, 24 martie 2017, Chișinău, Republica Moldova / coord. : Valeriu Bujor, Valeriu Cușnir, Octavian Bejan… . – Chișinău : Inst. de Științe Penale și Criminologie Aplicată, 2018. – 187 p. – ISBN 978-9975-3152-2-2

Lucrarea conține comunicările cercetătorilor Institutului și a cercetătorilor internaționali. Această reuniune științifică internațională a fost organizată în conlucrare cu Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Știință a Moldovei. Valeriu Cușnir fiind în comitetul de organizare a conferinței.

Tactica criminalistică; Activitatea operativă de investigaţii / Veaceslav Didâc, Mihail Căpătici, Valeriu Cușnir, Victor Moraru. – Chişinău : Elan Inc, 2009. – 343 p. – ISBN 978-9975-66-093-8; 978-9975-66-137-9

Lucrarea are ca trăsătură tematicile cuprinse în Curriculum la disciplina respectivă, reprezentînd o abordare lato sensu a acestora. La elaborarea lor s-a plecat de la ideea necesității corelării proceselor de predare-învățare cu cele de evaluare în activitatea didactică, accentul punîndu-se pe aspectul practic-aplicativ, ceea e va asigura reușita instruirii. Pentru consolidarea materialului teoretic sînt prevăzute teste-grilă și spețe, concepute în baza materialelor practicii judiciare, cu luare în considerație a aspectelor controversate frecvent atestate în practica de aplicare a cadrului legislativ.

Кушнир, В. Коментарий к Налоговому кодексу Республики Молдова : (Разделы I-IV) / В. Кушнир. – Chișinău : Institutul de Cercetări Juridice și Politice, 2014. – 492 p. – ISBN 978-9975-9742-4-0

Содержит комментарий к основным статьям I-IV разделов Налогового кодекса Республики Молдова, вступившего в дейсвие с 24.04.1997 годаб с изменениями и дополнениями на 20 декабря 2013 года. Коментарий поможет лучше уяснить налоговые права и обязанности, правильно применять Налоговый кодекс Республики Молдова.

Valeriu Cușnir. 10.12.2021. Conferința științifică națională cu participare internațională cu genericul „Drepturile persoanei: probleme actuale în lumina jurisprudenței naționale” dedicată jubileului de 75 ani de viață ai dlui Andrei SMOCHINĂ, profesor universitar, doctor habilitat în drept, cavaler al Ordinului Republicii.

Valeriu CUȘNIR la Biblioteca publică de drept

Zilele bibliotecii publice de drept, 20 mai 2014
Masa rotundă – Noi tendințe în cercetarea dreptului,
22 septembrie 2015, în cadrul Săptămînii ușilor deschise la Biblioteca publică de drept

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.