27 ianuarie – Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului


 

27 ianuarie este Ziua internaţională de comemorare a celor şase milioane de evrei şi a altor victime ale Holocaustului nazist din cel de-al Doilea Război Mondial.holocaust

Holocaust are etimologie greacă: din “holo” (întreg) şi “kaustos” (ars). În Antichitate termenul de “holocaust” desemna un ritual religios în cadul căruia un animal sacrificat era ars în întregime ca şi jertfă adusă zeilor. În zilele noastre termenul desemnează uciderea (prin ardere) a unui foarte mare număr de oameni. Cuvântul este folosit mai ales în legătură cu exterminarea aproape în totalitate a evreilor din Europa de către Germania nazistă.

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

holZiua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust, „soluţia finală a problemei evreieşti”cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania condus de Adolf Hitler.

Cifra cel mai frecvent notată de istorici este de şase milioane.

Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa trei milioane de polonezi, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi adepţii au sectei „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.holoc.jpg

La iniţiativa Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Culturii, Biroului Relații Interetnice și a Comunităţii evreieşti din Republica Moldova, la 26 noiembrie 2015, Legislativul s-a alăturat altor 27 de state membre ale OSCE, care marchează Ziua internațională de comemorare a Holocaustului.

Angela Ababii, șef oficiu

 

Surse:

  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Holocaust
  2. http://trm.md/ro/social/27-ianuarie-ziua-internationala-de-comemorare-a-victimelor-holocaustului/
  3. http://msmps.gov.md/ro/content/ziua-comemorarii-victimelor-holocaustului-este-marcata-la-chisinau
  4. http://www.hotnews.ro/stiri-international-21560782-ziua-internationala-comemorare-victimelor-holocaustului.htm
  5. http://stiri.tvr.ro/27-ianuarie-ziua-internationala-de-comemorare-a-victimelor-holocaustului_813490.html#view
  6. https://telaviv.mae.ro/local-news/991

3 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.