Ziua Europeana a sigurantei pe internet


9 februarie 2021 – Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie (prima zi de marţi), în mai multe țări ale lumii, în scopul promovării utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Evenimentul se bucură de un mare succes şi se desfăşoară anual sub egida reţelei europene „INSAFE” – European Safer Internet Network.

Ziua internațională a siguranței pe internet este marcată în peste 110 țări prin mai multe acțiuni ce vin să prevină riscurile din spațiul virtual.

Organizatorii doresc să scoată în evidenţă utilizarea pozitivă a tehnologiei, rolul pe care îl joacă în viaţa fiecăruia dintre noi şi face apel la tineri, părinți, profesori, asistenți sociali, companii, politicieni, oameni ai legii să se unească pentru un internet mai bun.

În fiecare zi, milioane de oameni folosesc internetul. Informaţii, tranzacţii online, e-mailuri, jocuri, muzică, activităţi pe care majoritatea dintre noi le depunem online. Din păcate, există şi oameni care profită de tot acest trafic, reuşind să fure informaţii personale şi confidenţiale.

Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line si a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum si conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

Neticheta este codul social al internetului, având în definiţie cuvintele net – reţea şi eticheta, şi reprezintă regulile de conduită propuse sau recomandate internauţilor.

Spiritul netichetei este acela de a fi civilizat şi de a respecta câteva reguli de bază care constau în: corectitudinea şi onestitatea mesajelor, a nu urma link-uri de tip pop-up şi spam-uri, şi nici a le crea, utilizarea site-urilor web securizate şi respectarea normelelor unui site web, şi, la fel de important, respectarea dreptului la intimitate şi imagine în orice acţiune, inclusiv în crearea de profiluri pe reţelele sociale şi în postarea de comentarii.

acceslainternetrapid1209-1505216768

Republica Moldova este printre primele 10 țări cu cea mai mare viteză de internet, dar este și una dintre cele mai vulnerabile la capitolul securitate cibernetică. Specialiștii atenționează şi îndeamnă atât tinerii cât și părinții să utilizeze softuri care protejează atât calculatorul, cât și copilul.

DE REŢINUT !

  • Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor.
  • Nu da persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă. Persoanele pe care nu le cunoşti sunt persoane străine. Acestea pot fi altcineva decât spun că sunt.
  • Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea! 

Angela ABABII, șef sector BPD

9 februarie 2021 – Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.